Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έστειλαν μήνυμα στο Διάστημα - Προσκαλούν τους εξωγήινους να επισκεφθούν την πόλη τους

Έστειλαν μήνυμα στο Διάστημα – Προσκαλούν τους εξωγήινους να επισκεφθούν την πόλη τους

Ειδικοί μηχανικής, γλωσσολογίας, φιλοσοφίας και επιστημονικής φαντασίας συνεργάστηκαν για να φτιάξουν το μήνυμα που διακτίνισαν στο Διάστημα - Πότε θα... λάβουν απάντηση;

Αν ήσασταν ένας εξωγήινος από το TRAPPIST-1, ένα αστέρι που απέχει περίπου 40 έτη φωτός από τη Γη, και ψάχνατε για σημάδια νοήμονος ζωής, θα μπορούσατε να εντοπίσετε μια περίεργη έκρηξη υπέρυθρου φωτός στο Διάστημα, που προέρχεται από το ηλιακό μας σύστημα.

Αν ήσασταν αρκετά έξυπνοι ώστε να συμπεράνετε ότι το υπέρυθρο φως ήταν ένα μήνυμα σε δυαδικό κώδικα από έναν άλλο πολιτισμό, θα μπορούσατε να το αποκρυπτογραφήσετε και να συνθέσετε μια εικόνα με pixel. Στη συνέχεια, αν εσείς – ο εξωγήινος πάντα – καταλαβαίνατε κάπως αγγλικά, θα μπορούσατε να διαβάσετε το μήνυμα στο κάτω μέρος: «Επισκεφθείτε το Λέξιγκτον, Κεντάκι».

Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο που οραματίστηκε το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Λέξιγκτον, όταν διακτίνισε μια διαπλανητική διαφήμιση στο σύμπαν στα τέλη Οκτωβρίου, προσκαλώντας τους εξωγήινους να έρθουν να απολαύσουν τα χωράφια και το μπέρμπον της πόλης.

Το γραφείο τουρισμού ανακοίνωσε την Τρίτη σε δελτίο Τύπου την ταξιδιωτική διαφήμιση για το φεγγάρι, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για την προσέλκυση περισσότερων γήινων επισκεπτών. Αλλά η εξωγήινη προσέγγιση ήταν πραγματική και βασίστηκε σε έρευνες για δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες και προηγούμενες προσπάθειες να μεταδοθούν μηνύματα για την ανθρωπότητα στα αστέρια, δήλωσαν ειδικοί στην Washington Post – αφήνοντας μια απειροελάχιστη πιθανότητα το πρώτο μήνυμα σε έναν εξωγήινο από τη Γη να είναι μια πρόσκληση από την Πολιτεία Bluegrass.

Οι διαφημιστές του Λέξιγκτον σκέφτηκαν την ασυνήθιστη ιδέα για να εκμεταλλευτούν το ενδιαφέρον γύρω από τα UFO και τα διαστημικά ταξίδια εν μέσω των ακροάσεων του περασμένου έτους στο Κογκρέσο για το θέμα.

Ο Robert Lodder διακτινίζει ένα διαφημιστικό μήνυμα στο αστέρι TRAPPIST-1 (Πηγή: Lexington Convention and Visitors Bureau)

«Επισκεφτείτε το Λέξιγκτον, στο Κεντάκι»

Ο Λόντερ, κάτοικος του Λέξιγκτον, ο οποίος ήταν ήδη παθιασμένος με την έρευνα για την εξωγήινη νοημοσύνη (ένας τομέας που συνήθως συντομογραφείται ως SETI), επιλέχθηκε να βοηθήσει την ομάδα. Είχε εμπειρία στον τομέα αυτό ως μέλος της SETI League, μιας οργάνωσης ραδιοερασιτεχνών που αναζητούν στον ουρανό σήματα από άλλους πλανήτες, και ήταν περισσότερο από ευτυχής να βοηθήσει.

«Οι άνθρωποι έλεγαν: ‘Γιατί δεν διαφημίζετε όλη τη Γη;’», δήλωσε ο Λόντερ. «Λοιπόν, ξέρετε, αυτό κάνει το μήνυμα μεγαλύτερο και είναι πιο δύσκολο. Οπότε αν κάποιος θέλει να στείλω μια διαφήμιση για το Λέξιγκτον; Βέβαια, θα την στείλω!».

Ήξερε ότι η σύνταξη ενός μηνύματος για να σταλεί από τη Γη θα ήταν μεγαλύτερη πρόκληση από το να ακούει σήματα από την πατρίδα του. Αυτό έχει ξαναγίνει, με πιο γνωστό παράδειγμα το 1974, όταν οι επιστήμονες μετέδωσαν ένα μήνυμα από το τηλεσκόπιο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο, σε ένα σμήνος αστέρων 25.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Τι περιλαμβάνει το μήνυμα;

Το μήνυμα ήταν μια ακολουθία δυαδικού κώδικα – με άσους και μηδενικά, που υποδηλώνονται από μετατοπίσεις στη συχνότητα της μετάδοσης ραδιοκυμάτων – που μπορούσε να αποκωδικοποιηθεί σε ένα πλέγμα από χρωματιστά εικονοστοιχεία, τοποθετημένα έτσι ώστε να αναπαριστούν διάφορες μαθηματικές και επιστημονικές έννοιες, συμπεριλαμβανομένου του πρόχειρου περιγράμματος ενός ανθρώπου.

Ο Λόντερ και η ομάδα του επέλεξαν την ίδια δομή για το μήνυμά τους. Είχαν όμως πολύ περισσότερα να πουν. Όπως ανέφερε, συμβουλεύτηκε ειδικούς σε θέματα μηχανικής, γλωσσολογίας, φιλοσοφίας και επιστημονικής φαντασίας, καθώς η ομάδα αποφάσιζε πώς θα μπορούσε να προωθήσει καλύτερα το Λέξιγκτον σε έναν εξωγήινο.

Το μήνυμα ανοίγει με σύμβολα που αντιπροσωπεύουν μια ακολουθία πρώτων αριθμών, για να δείξει ότι προέρχεται από έναν ευφυή πολιτισμό, δήλωσε ο Λόντερ. Λίγο πιο κάτω, pixels δείχνουν το σχήμα χημικών συμβόλων, που αντιπροσωπεύουν το νερό και την αιθανόλη (τα συστατικά του μπέρμπον) και την ντοπαμίνη («Επειδή το Λέξιγκτον έχει πλάκα!»).

Κάτω από τα χημικά σύμβολα υπάρχουν τα περιγράμματα δύο αλόγων και ενός ανθρώπου και μια απεικόνιση ενός κυλιόμενου χωραφιού με γρασίδι – το «εμβληματικό τοπίο bluegrass του Λέξιγκτον». Το πλέγμα των pixel τελειώνει με γράμματα που γράφουν στα αγγλικά την πρόσκληση της πόλης.

Το μήνυμα που στάλθηκε στο TRAPPIST-1 (Πηγή: Lexington Convention and Visitors Bureau)

Επίσης, στο υπέρυθρο μήνυμα είναι κωδικοποιημένες αρκετές φωτογραφίες του Λέξιγκτον σε κλίμακα του γκρι και μια σύντομη μουσική ηχογράφηση από τον μουσικό μπλουζ του Λέξιγκτον «Tee Dee Young».

Σε πόσα χρόνια… θα πάρουν απάντηση;

«Θέλουμε να στείλουμε πράγματα για να δείξουμε ότι είμαστε ενδιαφέροντες», δήλωσε ο Λόντερ, «ώστε να πάρουν μια ιδέα για το πώς είναι η ζωή στη Γη».

Διακτίνισαν το μήνυμα στο διάστημα χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό λέιζερ που στόχευε προς την κατεύθυνση του TRAPPIST-1, κατά τη διάρκεια μιας μικρής εκδήλωσης στο Kentucky Horse Park στις 24 Οκτωβρίου 2023, αφού έλαβαν έγκριση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Τώρα, θα περιμένουν περίπου… 40 χρόνια για να φτάσει το μήνυμα στον προορισμό του – και άλλα 40 χρόνια για μια πιθανή απάντηση!

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024