Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μυστηριώδη αντικείμενα ακολουθούν κινεζικό σκάφος σε τροχιά

Μυστηριώδη αντικείμενα ακολουθούν κινεζικό σκάφος σε τροχιά

Οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι παρακολουθούν στενά την απόρρητη διαστημική επιχείρηση της Κίνας.

Το διαστημικό μυστήριο πυκνώνει.

Η απόρρητη κινεζική αποστολή που εκτοξεύτηκε την Πέμπτη σχεδόν ταυτόχρονα με ένα μυστηριώδες σκάφος του αμερικανικού Πενταγώνου απελευθέρωσε έξι αντικείμενα που το ακολουθούν σε τροχιά.

Ορισμένα μεταδίδουν μάλιστα σήματα άγνωστης σημασίας, ανέφεραν αστρονόμοι που παρακολουθούν το μητρικό σκάφος.

Οι μεταδόσεις ενός από τα αντικείμενα είναι παρόμοιες με το σήμα που εξέπεμπε το ίδιο μητρικό σκάφος σε προηγούμενη αποστολή του, έγραψε στο Χ ο ερασιτέχνης αστρονόμος Σκοτ Τίλεϊ.

Πάντως «το σήμα δεν φαίνεται να περιέχει πολλά δεδομένα, καθώς τα περισσότερα bits δείχνουν το ίδιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο» έγραψε ο Τίλεϊ στον δικτυακό τόπο του.

Η αμερικανική αποστολή προγραμματιζόταν αρχικά να εκτοξευτεί πριν από το κινεζικό σκάφος, αναβλήθηκε όμως τρεις φορές

Το σκάφος έχει πραγματοποιήσει ακόμα δύο αποστολές από το 2020, μέχρι σήμερα όμως η Κίνα δεν έχει δημοσιοποιήσει φωτογραφίες του.

Είναι πάντως πιθανό ότι οι απόρρητες αποστολές αφορούν την προσπάθεια της Κίνας να αναπτύξει το δικό της επαναχρησιμοποιούμενο σκάφος, με την ονομασία Shenlong ή «Θεϊκός Δράκος».

Όπως ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, η αποστολή θα δοκιμάσει «επαναχρησιμοποιούμενες τεχνολογίες» για «ειρηνικούς σκοπούς».

Αμερικανική επιχείρηση

Όπως φαίνεται, δεν είναι τυχαίο ότι η νέα κινεζική αποστολή σχεδόν συμπίπτει χρονικά με την έβδομη εκτόξευση του X-37B , ενός μυστηριώδους, αυτόνομου «διαστημοπλάνου» του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η αμερικανική αποστολή προγραμματιζόταν αρχικά να εκτοξευτεί πριν από το κινεζικό σκάφος, αναβλήθηκε όμως τρεις φορές λόγω τεχνικών θεμάτων και ακατάλληλου καιρού. Η SpaceΧ που ανέλαβε την εκτόξευση προγραμματίζει την επόμενη απόπειρα στα τέλη Δεκεμβρίου.

To «διαστημοπλάνο» X-37B του Πενταγώνου μπορεί να μένει για μήνες σε τροχιά (Reuters)

Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι στη νέα εκτόξευση το X-37B θα πετάξει πιο ψηλά από ποτέ. Το Πεντάγωνο δεν έχει αποκαλύψει άλλες πληροφορίες για την αποστολή, την οποία επιβλέπει η αμερικανική Δύναμη Διαστήματος στο πλαίσιο προγράμματος εθνικής ασφάλειας.

Σε μια νέα τροπή του ανταγωνισμού ανάμεσα στις δύο μεγάλες διαστημικές δυνάμεις, ο πτέραρχος Τσαρτς Σόλτσμαν της αμερικανικής Διοίκησης Διαστήματος δήλωσε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνεδρίου αυτή την εβδομάδα ότι ήταν αναμενόμενο η Κίνα να εκτοξεύσει το σκάφος της ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ.

«Δεν αποτελεί έκπληξη που οι Κινέζοι δείχνουν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για το διαστημοπλάνο μας. Ενδιαφερόμαστε κι εμείς για το δικό τος» είπε ο πτέραρχος σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Air & Space Forces Magazine.

«Είναι δύο από τα αντικείμενα που συγκεντρώνουν την περισσότερη προσοχή όταν είναι σε τροχιά. Πιθανότατα δεν είναι σύμπτωση ότι προσπαθούν να μας προφτάσουν» υποστήριξε.

Το X-37B, του οποίου την ανάπτυξη ανέλαβε η Boeing, έχει περίπου το μέγεθος μικρού φορτηγού και μοιάζει με μικρογραφία των διαστημικών λεωφορείων.

Το μόνο που είναι γνωστό για το σκάφος είναι ότι είναι σχεδιασμένο για δοκιμές τεχνολογιών και μεταφορά διαφορετικών φορτίων σε αποστολές μεγάλης διάρκειας.

Τον Νοέμβριο του 2022 το αυτόνομο διαστημοπλάνο επέστρεψε από την προηγούμενη αποστολή του έπειτα από 900 και πλέον μέρες σε τροχιά.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024