Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκουαδόρ: Με δυναμίτη, ματσέτες, περίστροφα και υποπολυβόλα συμμορία εισέβαλε σε τηλεοπτικό κανάλι

Εκουαδόρ: Με δυναμίτη, ματσέτες, περίστροφα και υποπολυβόλα συμμορία εισέβαλε σε τηλεοπτικό κανάλι

Το Εκουαδόρ βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, εξαιτίας του πολέμου ενάντια στους εμπόρους ναρκωτικών. Συμμορία εισέβαλε σε κανάλι και κρατά ομήρους. Δεκάδες όμηροι από τα σώματα ασφαλείας.

Μια ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε στις εγκαταστάσεις του καναλιού TC Televisión στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από το κανάλι του Ισημερινού.

Κουκουλοφόροι μέλη συμμορίας απήγαγαν αρκετά άτομα που είναι υπάλληλοι του σταθμού. Οι κουκουλοφόροι ανάγκασαν το προσωπικό να πέσει στο έδαφος, ενώ έπεφταν πυροβολισμοί και άνθρωποι φώναζαν στο παρασκήνιο, σύμφωνα με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εδώ και δύο μέρες ο Ισημερινός βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τις συμμορίες ναρκωτικών

Λίγες στιγμές αργότερα, η αστυνομία του Ισημερινού ανέφερε στο X, πρώην Twitter, ότι οι άνθρωποι απομακρύνονται από τις εγκαταστάσεις της TC Television στο Γκουαγιακίλ, «προκειμένου να εξακριβωθούν οι εξελίξεις με τους εργαζόμενους του μέσου ενημέρωσης και να αποκατασταθεί η τάξη».

Η στιγμή που οι ένοπλοι μπήκαν στο στούντιο.

Στρατός εναντίον συμμοριών – Υπογράφηκε διάταγμα εμφυλίου πολέμου με αντίστοιχη ισχύ κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Επιπλέον, ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα υπέγραψε διάταγμα με το οποίο κηρύσσεται εσωτερική ένοπλη σύρραξη και χαρακτηρίζονται διάφορες ομάδες «του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος ως τρομοκρατικές οργανώσεις και εμπόλεμοι μη κρατικοί φορείς» εν μέσω της αναταραχής της Τρίτης. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τους Águilas, ÁguilasKiller, Ak47, Caballeros Oscuros, ChoneKiller, Covicheros, Cuartel de las Feas, Cubanos, Fatales, Gánster, Kater Piler, Lagartos, Latin Kings, Lobos, Los Choneros, Los p.27, Los Tiburones, Mafia 18, Mafia Trébol, Patrones, R7, Tiguerones. «Έχω διατάξει τις Ένοπλες Δυνάμεις να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση αυτών των ομάδων», πρόσθεσε. Με αυτό  το διάταγμα ο στρατός μπορεί να ανοίξει πυρ κατά ενόπλων πολιτών.

Νωρίτερα, η αστυνομία ανέφερε ότι είχαν ειδοποιηθεί μονάδες στο Γκουαγιακίλ και στο Κίτο, πόλεις όπου η TC Television έχει γραφεία. Ο φορέας ανέφερε στο Χ ότι «δεδομένης της εισόδου εγκληματιών στις εγκαταστάσεις ενός μέσου ενημέρωσης στην #GYE (σ.σ. Γκουαγιακίλ ), οι εξειδικευμένες μονάδες μας έχουν αναπτυχθεί επιτόπου για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης ανάγκης».

Η εισβολή των κουκουλοφόρων σημειώθηκε εν μέσω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της απαγόρευσης κυκλοφορίας που είχε προηγουμένως κηρύξει ο Νομπόα λόγω της «σοβαρής εσωτερικής αναταραχής». Από την ανακοίνωση του προέδρου τη Δευτέρα, τουλάχιστον επτά αστυνομικοί έχουν απαχθεί σε τρεις διαφορετικές πόλεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Χ της Εθνικής Αστυνομίας. Όμηροι κρατούνται δημόσιοι υπάλληλοι, πολίτες και δεσμοφύλακες

Ο Φίτο, κατά κόσμον Αντόλφο Ματσίας, είναι με διαφορά ο πιο επικίνδυνος narcotraficante (σ.σ. έμπορος ναρκωτικών) του Ισημερινού και έχει θέσει σε ομηρεία ολόκληρο το κράτος.

Ποιος είναι ο Αντόλφο Ματσίας για τον οποίο άρχισε ο πόλεμος συμμοριών εναντίον κράτους

Είναι ο επικεφαλής της συμμορίας Los Choneros, που θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες εγκληματικές ομάδες στον Ισημερινό και δεν είναι η πρώτη φορά που δραπετεύει. Ο Αντόλφο – Φίτο – Ματσίας, δεν βρίσκεται πλέον στο κελί του στη φυλακή Litoral de Guayaquil, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 34 ετών από το 2011 για οργανωμένο έγκλημα, διακίνηση ναρκωτικών και φόνο.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, λίγο πριν ο στρατός πάει να τον αναζητήσει για να τον μεταφέρει σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, ο 44χρονος κρατούμενος λιποθύμησε. Περισσότεροι από 3.000 ένστολοι αξιωματικοί τον αναζήτησαν χωρίς επιτυχία στις στέγες, ακόμη και στους υπονόμους της φυλακής. Οι αρχές άργησαν να αναγνωρίσουν την απόδραση και στην αρχή θεωρήθηκε το ενδεχόμενο ο «Φίτο» να είχε κρυφτεί μέσα στην ίδια φυλακή, την οποία ελέγχουν οι Los Choneros.

Ο «Φίτο» είναι ο πιο επικίνδυνος έμπορος ναρκωτικών του Ισημερινού, μπορεί να ισχυριστεί ότι έθεσε το κράτος υπό έλεγχο ως αποτέλεσμα της πρόσφατης απόδρασης του από τη φυλακή. Ο 44χρονος Adolfo Macías Villamar έχει γίνει ο πονοκέφαλος του προέδρου Daniel Noboa μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη της θητείας του, σε βαθμό που αναγκάστηκε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των απειλών για τη δημόσια ασφάλεια που δημιουργεί η απόδραση του βαρόνου των ναρκωτικών και οι επακόλουθες ταραχές στις φυλακές της χώρας, οι οποίες ελέγχονται εν μέρει από τον εγκληματία.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024