Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Washington Post: Οι απειλές του Ισραήλ για επέκταση του πολέμου στον Λίβανο ανησυχούν τις ΗΠΑ

Washington Post: Οι απειλές του Ισραήλ για επέκταση του πολέμου στον Λίβανο ανησυχούν τις ΗΠΑ

Μια εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διαπίστωσε ότι θα ήταν δύσκολο για το Ισραήλ να πετύχει έναν πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών στη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έστειλε τους κορυφαίους συνεργάτες του στη Μέση Ανατολή με έναν κρίσιμο στόχο: Να αποτρέψει την έκρηξη ενός ολοκληρωμένου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί αφόρητη την τακτική ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δυνάμεών του και της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων και ενδέχεται σύντομα να εξαπολύσει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο Λίβανο, όπως γράφει η Washington Post.

«Προτιμούμε τον δρόμο μιας συμφωνίας μέσω της διπλωματίας», δήλωσε την Παρασκευή ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant και συμπλήρωσε «…όμως πλησιάζουμε σε σημείο που η κλεψύδρα αδειάζει»

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο Νετανιάχου προσβλέπει σε επέκταση του πολέμου στον Λίβανο ως «κλειδί» για την πολιτική του επιβίωση εν μέσω εσωτερικής κριτικής για την αποτυχία της κυβέρνησής του απέναντι στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, από την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 1.200 πολίτες και ακόμη αγνοούνται οι πάνω από 200 όμηροι.

Σε ιδιωτικές συνομιλίες, η αμερικανική κυβέρνηση έχει «προειδοποιήσει» το Ισραήλ να μην προβεί σε κλιμάκωση στον Λίβανο, ενώ αρνητική ήταν και η μυστική έκθεση από την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας του Ισραήλ προς τον Νετανιάχου που διαπίστωσε ότι θα είναι δύσκολο για τον IDF να πετύχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όταν οι πόροι του θα εξαπλωθούν υπερβολικά λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Γάζα.

Σύμφωνα με όσα επικαλείται η Washington Post, περισσότεροι από 12 κυβερνητικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες του Ισραήλ που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για μία τέτοια εξέλιξη.

«Η Χεζμπολάχ δεν είναι Χαμάς»

Η Χεζμπολάχ, είναι ένας μακροχρόνιος αντίπαλος των ΗΠΑ με καλά εκπαιδευμένους μαχητές και δεκάδες χιλιάδες πυραύλους και ρουκέτες. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως ο ηγέτης της ομάδας, Χασάν Νασράλα, επιδιώκει να αποφύγει την κλιμάκωση του πολέμου. Σε ομιλία του την Παρασκευή, ο Νασράλα υποσχέθηκε να απαντήσει στην ισραηλινή επιθετικότητα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των συνόρων με το Ισραήλ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα βρεθεί τη Δευτέρα στο Ισραήλ, όπου θα συζητήσει συγκεκριμένα μέτρα για την «αποφυγή της κλιμάκωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Ματ Μίλερ. «Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός –ούτε του Ισραήλ, ούτε της περιοχής, ούτε του κόσμου– να επεκταθεί αυτή η σύγκρουση πέρα ​​από τη Γάζα», σημείωσε ο Μίλερ. Αλλά αυτή η άποψη δεν υποστηρίζεται «ομοιόμορφα» στην κυβέρνηση του Ισραήλ.

Μετά την επίθεση της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν συζητήσει την πιθανότητα να εξαπολύσουν μια «προληπτική επίθεση» κατά της Χεζμπολάχ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, θα μπορούσε να προκαλέσει την εμπλοκή του Ιράν και να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να «απαντήσουν» για λογαριασμό του Ισραήλ.

Sports in

LIVE: Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη

LIVE: Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη για τη φάση των «32» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από Novasports 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024