Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ισπανία αναγνωρίζει το διαβατήριο του Koσόβου, αλλά όχι την ανεξαρτησία του

Η Ισπανία αναγνωρίζει το διαβατήριο του Koσόβου, αλλά όχι την ανεξαρτησία του

Εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία, η Ισπανία είναι ένα από τα πέντε μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο

Όπως έγινε γνωστό το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναγνωρίζει το διαβατήριο του Κοσσυφοπεδίου από την 1η Ιανουαρίου 2024, αν και το μέτρο «δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο αναγνώριση»

Το Υπουργείο Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας επιβεβαίωσε αυτήν την Κυριακή ότι η Ισπανία αποδέχεται το κοινό διαβατήριο του Koσόβου ως έγκυρο από την 1η Ιανουαρίου, αν και διευκρίνισε ότι αυτό «δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την αναγνώριση» της πρώην σερβικής επαρχίας ως ένα ανεξάρτητο κράτος.

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Από την Πρωτοχρονιά, το Κοσσυφοπέδιο εντάχθηκε στο καθεστώς χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν, ώστε οι πολίτες του να μπορούν να ταξιδεύουν στις 27 χώρες μέλη της περιοχής. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Απρίλιο του περασμένου έτους ότι η Ισπανία ήταν η μόνη χώρα στον χώρο που δεν επρόκειτο να εφαρμόσει τη συμφωνία. Αυτό μέχρι τώρα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν τον Απρίλιο ότι οι ισπανικές αρχές θα έπρεπε να προχωρήσουν σε αλλαγές στην πολιτική τους σχετικά με τα έγγραφα του Κοσσυφοπεδίου, αφού τόνισαν ότι η Ισπανία σχεδίαζε να «εκτελέσει» το μέτρο έτσι ώστε ο πληθυσμός του Κοσσυφοπεδίου να μπορεί να μετακινηθεί στην Ευρώπη χωρίς την ανάγκη βίζας.

Με την ενσωμάτωση της Ισπανίας, «όλα τα μη αναγνωρισμένα κράτη Σένγκεν αποδέχονται τη χρήση διαβατηρίων του Κοσσυφοπεδίου» δεδομένου ότι «χωρίς αυτήν την τροποποίηση οι κάτοχοι αυτών των διαβατηρίων θα είχαν προβλήματα να επισκεφθούν νόμιμα τα μη αναγνωρισμένα κράτη», τόνισαν Ισπανοί αξιωματούχοι.

Το υπουργείο εσωτερικών της Ισπανίας επιβεβαιώνει έτσι τα όσα ανακοινώθηκαν αργά το Σάββατο από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κοσόβου, Besnik Bislimi, και από την Υπουργό Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου, Donika Gërvalla-Schwarz, η τελευταία μέσω μηνύματος μέσω του κοινωνικού δικτύου Χ, στο οποίο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στην ισπανική κυβέρνηση.

Ποια η επίσημη θέση της Ισπανίας

Όσον αφορά την επίσημη θέση για το Κόσοβο, και όπως έχει κάνει σε προηγούμενες περιπτώσεις, το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ισπανία θα συνεχίσει να μην αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και αναφέρθηκε στις συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, η Ισπανία «ευνοεί και θα συνεχίσει να ευνοεί τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα ως τρόπο επίλυσης αυτού του ζητήματος και επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπό του στους πολίτες», καταλήγει το ισπανικό υπουργείο.

Σύμφωνα με το Foreign Affairs, αν δεν είχε εφαρμοστεί αυτή η τροποποίηση, η οποία συνεπάγεται την αποδοχή των διαβατηρίων του Κοσσυφοπεδίου, οι κάτοχοί τους «θα είχαν προβλήματα με τη νόμιμη επίσκεψη σε κράτη που δεν το αναγνωρίζουν».

Η πηγή, από την άλλη, τόνισε ότι «η Ισπανία ευνοεί και θα συνεχίσει να ευνοεί τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας ως τρόπο επίλυσης αυτού του ζητήματος και επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπό του στους πολίτες». Μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία, η Ισπανία είναι ένα από τα πέντε μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Χωρίς βίζα εντός Σένγκεν

Από την 1η Ιανουαρίου, οι Κοσοβάροι μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στον χώρο Σένγκεν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), φιλοδοξία για την οποία έχουν εργαστεί από το 2008, όταν το Κοινοβούλιο της Πρίστινα κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας.

Το Κοσσυφοπέδιο είναι η τελευταία χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια που επωφελείται από την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τουριστικές διαμονές σε χώρες που προσχωρούν στη Συνθήκη Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία.

Αυτό ανοίγει έναν χώρο 4,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και 423 εκατομμυρίων πολιτών από 27 ευρωπαϊκές χώρες (23 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 4 μη μέλη της ΕΕ).

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024