Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τάμερ Ναφάρ και Ούντι Αλόνι μαζί στη σκηνή: Ένας Παλαιστίνιος ράπερ και ένας Ισραηλινός σκηνοθέτης

Τάμερ Ναφάρ και Ούντι Αλόνι μαζί στη σκηνή: Ένας Παλαιστίνιος ράπερ και ένας Ισραηλινός σκηνοθέτης

Μια συναυλία έρχεται να δείξει ότι μπορούν να υπάρξουν μορφές κοινής αντίστασης

Ο Τάμερ Ναφάρ είναι ίσως ο πιο γνωστός Παλαιστίνιος ράπερ. Γεννημένος στο Λοντ, την αρχαία Λύδδα, μια ισραηλινή πόλη με μικτό πληθυσμό, εβραϊκό και αραβικό και με χαρακτηριστικά «γκέτο» (μεγάλη εγκληματικότητα), ανακάλυψε το χιπ χοπ στα 17 του όταν άρχισε να ακούει Tupac για να μάθει αγγλικά.

Με τον αδελφό του και ένα φίλο τους έφτιαξαν το πρώτο παλαιστινιακό χιπ χοπ συγκρότημα τους DAM (από τα αρχικά της φράσης Da Arab MCs), μια λέξη που στα αραβικά σημαίνει αιώνιο ή διαρκές και στα εβραϊκά αίμα.

Βαθιά πολιτικοποιημένος θα επιλέξει να γράφει τραγούδια στα αγγλικά, αραβικά, και εβραϊκά και θα είναι μια φωνή που θα εκφράζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι, ακόμη και αυτοί που όπως ο ίδιος είναι Ισραηλινοί πολίτες. Θα μιλήσει για τις μορφές καταπίεσης, για τον τρόπο που ωθούνται στη βία αλλά και θα αντισταθεί στο διάχυτο σεξισμό και τις πατριαρχικές λογικές.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 θα συναντηθεί με τον ισραηλινό σκηνοθέτη Ούντι Αλόνι, μία από τις πιο επικριτικές φωνές απέναντι στην πολιτική του Ισραήλ. Στο ντοκιμαντέρ του Αλόνι Local Angel οι DAM εμφανίζονται και παίζουν το τραγούδι τους Who is a terrorist.

Η συνεργασία ανάμεσα στον Αλόνι και τον Ναφάρ θα συνεχιστεί όλα τα επόμενα χρόνια και το 2016 ο Αλόνι θα σκηνοθετήσει την ταινία Junction 48, στο σενάριο της οποίας θα συνεργαστεί. Άλλωστε, η ταινία σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στη ζωή του ίδιου του Νάφάρ και αφορά έναν Παλαιστίνιο που ονειρεύεται να ασχοληθεί με το χιπ χοπ.

Ο Ναφάρ έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες ανάμεσα τους και τον νεαρό MC Abdul από τη Γάζα

Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου ο Τάμερ Ναφάρ θα βρεθεί στην Αθήνα. Ούτως ή άλλως, μέσα στις συνθήκες του πολέμου στη Γάζα είναι πολύ δύσκολο φωνές όπως η δική του ακουστεί στο ίδιο το Ισραήλ. Και θα συναντηθεί στη σκηνή με τον Ούντι Αλόνι που επίσης βρίσκεται στην Αθήνα.

Όπως εξηγησε  στο in ο  Αλόνι, ο Ναφάρ «είναι ίσως η πιο ευφραδής φωνή στην Παλαιστίνη σήμερα. Μεγάλωσε στο γκέτο του Λοντ, που είναι ένα παλαιστινιακό γκέτο μέσα στο Ισραήλ, ένα μέρος όπου λίγο πολύ σαν τα γκέτο των μαύρων στην Αμερική όπου το Ισραήλ άφησε να διακινούνται τα ναρκωτικά. Και μεγάλωσε σε μια οικογένεια που είναι μουσουλμανική και κομμουνιστική. Όπως λέει σε ένα τραγούδι ο πατέρας του είχε στο αυτοκίνητο ένα cd του Τζον Λένον και το Κοράνι. Έχασε φίλους του από τα ναρκωτικά και τις μάχες των συμμοριών. Έμαθε αγγλικά ακούγοντας Tupac, έμαθε υπευθυνότητα και από τον πατέρα του έμαθε την ευαισθησία απέναντι στην κοινότητα. Τον γνώρισα όταν 24 ετών και έχουμε συνεργαστεί έκτοτε. Αυτή τη στιγμή πρακτικά δεν μπορεί να κάνει τίποτα στο Ισράηλ γιατί υπάρχει μια βάναυση φίμωση των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ αυτή τη στιγμή».

Η συναυλία του Τάμερ Ναφάρ και η συζήτηση με τον Ούντι Αλόνι, για το πώς μπορούν να συναπάρξουν και να συν-αντισταθούν η Παλαιστινιακή και η Εβραϊκή Κοινότητα, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου στις 19.30 στην Αρχιτεκτονική Μουσική Σκηνή, Ελασιδών 6, στο Γκάζι.  Η εκδήλωση έχει την υποστήριξη του Library Residence και του Eteron.

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024