Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βετεράνος του πετρελαίου o επικεφαλής και της επόμενης συνόδου για το κλίμα

Βετεράνος του πετρελαίου o επικεφαλής και της επόμενης συνόδου για το κλίμα

Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ εργάστηκε για την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν για σχεδόν 25 χρόνια.

Στα χνάρια του Ντουμπάι, που φιλοξένησε την COP28, το Αζερμπαϊτζάν επέλεξε πρώην στέλεχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας να ηγηθεί των επόμενων συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα αργότερα φέτος.

Η κίνηση αυτή, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του προέδρου της CΟP28,  Σουλτάν Αχμέτ Αλ Τζαμπέρ, αναμένεται να πυροδοτήσει τη συζήτηση για τον ρόλο της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στις διεθνείς διαπραγματεύσεις με στόχο τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Η οικονομία του Αζερμπαϊτζάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή και την πώληση ορυκτών καυσίμων

Ο Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ εργάστηκε για την κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας SOCAR για σχεδόν 25 χρόνια πριν αναλάβει τη σημερινή του θέση ως υπουργός Οικολογίας και Φυσικών Πόρων το 2018.

Σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ένας αξιωματούχος με δεσμούς με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων θα επιβλέπει τις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα, μετά την αμφιλεγόμενη προεδρία COP28 του αλ Τζαμπέρ που ολοκληρώθηκαν τον περασμένο μήνα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υπενθυμίζεται ότι αλ Τζαμπέρ, ο οποίος ηγείται της κρατικής εταιρείας πετρελαίου των ΗΑΕ, αντιμετώπισε αντιδράσεις από υποστηρικτές του κλίματος και νομοθέτες που φοβήθηκαν ότι οι διασυνδέσεις του με τη βιομηχανία δημιούργησαν σύγκρουση συμφερόντων.

Η συμφωνία της COP28

Η COP28 έληξε με μια ευρεία συμφωνία για τη μετάβαση από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, την πρώτη φορά που αναφέρθηκαν τα ορυκτά καύσιμα στο τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών για το κλίμα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Ωστόσο, η συμφωνία απέτυχε να συμπεριλάβει γλώσσα που ζητούσε σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, εξαιτίας κυρίως της αντίθεσης από χώρες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Αρκετοί ειδικοί και ηγέτες για το κλίμα έχουν ζητήσει μια γενική αναθεώρηση των κανόνων του ΟΗΕ για να αποτρέψει τις εταιρείες πετρελαίου από τη διαμόρφωση των ετήσιων διασκέψεων για το κλίμα.

Εναπόκειται στη χώρα υποδοχής να επιλέξει τον Πρόεδρο των συνομιλιών και δεν είναι ασυνήθιστο για τον υπουργό Περιβάλλοντος ή Οικολογίας να αξιοποιείται στη θέση του προέδρου. Ωστόσο, είναι ασυνήθιστο για αυτόν τον αξιωματούχο να είναι βετεράνος στέλεχος πετρελαίου.

Κράτος πετρελαίου

Η οικονομία του Αζερμπαϊτζάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή και την πώληση των πόρων ορυκτών καυσίμων. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υποστηρίζουν περίπου το 90% των εξαγωγικών εσόδων της χώρας και χρηματοδοτεί περίπου το 60% του κρατικού προϋπολογισμού της, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Και είναι ο τρίτος εξαγωγέας πετρελαίου που φιλοξενεί τις ετήσιες συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα μετά την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Γιαλτσίν Ραφίγιεφ, θα διατελέσει επικεφαλής διαπραγματευτής των συνομιλιών, οι οποίες ξεκινούν τον Νοέμβριο.

Ο επικεφαλής προσωπικού του Μπαμπάγιεφ, Ρασάντ Αλαβερντίγιεφ, επιβεβαίωσε τους διορισμούς και οι εν λόγω χώρες, οι ομάδες παρατηρητών και η γραμματεία του κλίματος του ΟΗΕ είχαν ειδοποιηθεί για την επιλογή.

Όπως υπογραμμίζει το Politico, ο Μπαμπάγιεφ, 56 ετών, έχει πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και ένα άλλο πτυχίο στις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις από το Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας της ολομέλειας στο Ντουμπάι, είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν στοχεύει να μειώσει την κλιματική του ρύπανση κατά 35% έως το 2030 και 40% έως το 2050. Έχει επίσης θέσει ως στόχο να αυξήσει την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 30% του εθνικού του ενεργειακού μείγματος αυτή τη δεκαετία.

«Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο εμφανείς, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, να καταλύσουμε την παγκόσμια συνεργασία και να διασφαλίσουμε ότι οι ενέργειές μας ευθυγραμμίζονται με τη σοβαρότητα της κατάστασης», υπογράμμισε είπε ο Μπαμπάγιεφ.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024