Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένας στους τέσσερις στην COP28 θησαύρισε από ρυπογόνες βιομηχανίες

Ένας στους τέσσερις στην COP28 θησαύρισε από ρυπογόνες βιομηχανίες

Βρετανική ανάλυση εγείρει ανησυχίες για την επιρροή που ασκούν οι πάμπλουτοι μεγαλοπαραγωγοί στη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα

Τουλάχιστον το ένα τέταρτο των δισεκατομμυριούχων που είναι εγγεγραμμένοι ως αντιπρόσωποι στην κλιματική σύνοδο Cop28 στο Ντουμπάι απέκτησαν την περιουσία τους από εξαιρετικά ρυπογόνες βιομηχανίες, όπως τα πετροχημικά, τα ορυχεία και η παραγωγή βοείου κρέατος, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.

Τα ευρήματα, τα οποία αποκαλύπτει ο βρετανικός Guardian, αφορούν σε μια ανάλυση των 34 δισεκατομμυριούχων που έχουν εγγραφεί στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ και εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την επιρροή που ασκούν οι πάμπλουτοι μεγαλοπαραγωγοί στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Αρκεί να σημειωθεί ότι, συνολικά, οι 34 «αξίζουν» περίπου 495,5 δισ. δολάρια.

Ο μεγάλος αριθμός δισεκατομμυριούχων στη διάσκεψη, μαζί με τα πολλά ιδιωτικά τζετ με τα οποία πέταξαν, υποδηλώνει ότι το Cop28 μπορεί πλέον να είναι το δεύτερο μετά το Νταβός ως σημείο συνάντησης για τους υπερπλούσιους του κόσμου, οι οποίοι μπορούν να συναντηθούν και να επηρεάσουν κυβερνητικούς ηγέτες και ανώτερους πολιτικούς και γραφειοκράτες και, παράλληλα, να συνάψουν συμφωνίες με άλλους επιχειρηματίες.

Οι πάμπλουτοι «υποστηρικτές» του κλίματος

Το ίδρυμα του Ρώσου ολιγάρχη Αντρέι Μελνιτσένκο, για παράδειγμα, αναφέρεται ως «υποστηρικτής του κλίματος» στον επίσημο ιστότοπο Cop28, αν και οι εταιρείες του φέρονται να έχουν επενδύσει 23 δισ. δολάρια στην παραγωγή άνθρακα και λιπασμάτων τα τελευταία 15 χρόνια.

Ως στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν και πρόεδρος της ρωσικής επιτροπής για την πολιτική για το κλίμα και τη ρύθμιση του άνθρακα, ο Μελνιτσένκο βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να αλλάξει την οικονομία της Ρωσίας, που βασίζεται πολύ στον άνθρακα. Μπορεί κάλλιστα να το κάνει αυτό, αλλά το έργο – βιτρίνας του στο Cop28 είναι μια έκθεση γύρω από ένα έργο για την αποκατάσταση του… μαλλιαρού μαμούθ και την αντιστροφή μιας αλλαγής οικοσυστήματος 10.000 ετών.

Ο Μελνιτσένκο έχει αντιμετωπίσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, όπως και ένας άλλος Ρώσος αντιπρόσωπος στο Cop28, ο Βαγκίτ Αλεκπέροφ, ο οποίος κατέχει το 30% στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, τη Lukoil.

Ένας εκπρόσωπος δισεκατομμυριούχος από το Καζακστάν, ο Timur Turlov, ο οποίος κατηγορείται ότι βοήθησε Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις κυρώσεις μέσω της χρηματοπιστωτικής του εταιρείας, μιλούσε σε ένα πάνελ για την περιβαλλοντική και κοινωνική διακυβέρνηση…

Business με τα Εμιράτα

Τέσσερις από τους δισεκατομμυριούχους έχουν διακριτικά κόμματος, που σημαίνει ότι μπορούν να εισέλθουν στις διαπραγματεύσεις στη «μπλε ζώνη», ενώ άλλοι 11 έχουν διακριτικά χώρας υποδοχής, επειδή προσκλήθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Aliko Dangote, μεγιστάνας του τσιμέντου και του πετρελαίου από τη Νιγηρία, ο Mukesh Ambani, επικεφαλής ινδικού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο οποίος είναι μέλος της διεθνούς συμβουλευτικής ομάδας της προεδρίας Cop28, και ο ιδρυτής της αμερικανικής Microsoft Μπιλ Γκέιτς, η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας του οποίου έκανε συμφωνία με τα ΗΑΕ αυτή την εβδομάδα.

Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι επιχειρήσεις και τα χρήματα πρέπει να αποτελούν μέρος οποιασδήποτε λύσης για το κλίμα, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι δισεκατομμυριούχοι και οι εταιρείες έχουν δυσανάλογα μεγάλη επιρροή στις συγκεντρώσεις του Cop. Όπως αποκάλυψε ο Guardian στο «The Great Carbon Divide» του περασμένου μήνα, η κλιματική ανισότητα επιδεινώνει τις επιπτώσεις και καθυστερεί τη δράση.

Ο Alex Maitland της Oxfam, ο οποίος συνέταξε την ανάλυση των δισεκατομμυριούχων του Cop28, δήλωσε ότι «ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στο Cop είναι σοκαριστικός και αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της επιρροής τους στο παρασκήνιο. Οι σούπερ πλούσιοι, οι οποίοι έχουν κάνει τα περισσότερα για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, κινητοποιούνται για να πνίξουν τις φωνές των κοινοτήτων που υφίστανται τις συνέπειές της».

Λιγότερες από μία στις 10 επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται στην Cop28 ασκούν πιέσεις

Ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι έχουν δικτυωθεί δημόσια, όπως ο μεγιστάνας ακινήτων από τα Εμιράτα Hussain Sajwani, ο οποίος έχει αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από τις συναντήσεις του με τον βασιλιά Κάρολο και τον πρόεδρο της Σρι Λάνκα.

Άλλοι έχουν μιλήσει σε εκδηλώσεις, όπως ο Ray Dalio, ο ιδρυτής του hedge fund «Bridgewater», ο οποίος εκτιμάται ότι αξίζει 15 δισ. δολάρια, και δήλωσε ότι οι λύσεις για το κλίμα πρέπει να είναι κερδοφόρες και ότι ο κόσμος δεν έχει αρκετά χρήματα.

Τουλάχιστον ένας δισεκατομμυριούχος αντιπρόσωπος έχει ήδη επιχειρηματικές σχέσεις με το κράτος υποδοχής: ο Αιγύπτιος επενδυτής λιπασμάτων, τσιμέντου και αθλητισμού Nassef Sawiris, του οποίου η εταιρεία «OCI» συμβάλλει στην ανάπτυξη της «μπλε αμμωνίας» με την Adnoc, την πετρελαϊκή εταιρεία που διοικείται από τον πρόεδρο της Cop28, Sultan Al Jaber.

Η Βρετανία εκπροσωπήθηκε επίσης στο Cop28 από δύο υπερπλούσιους, αν όχι δισεκατομμυριούχους: τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος λέγεται ότι είναι ο πλουσιότερος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου όλων των εποχών με περιουσία αξίας 810 εκατ. δολαρίων, και τον βασιλιά Κάρολος Γ’, ο οποίος εκτιμάται ότι «αξίζει» περίπου 500 εκατ. δολάρια.

Πολλοί άλλοι δισεκατομμυριούχοι δεν είναι παρόντες οι ίδιοι, αλλά οι εταιρείες τους διαθέτουν ένα στρατό στελεχών και λομπίστες για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στο Cop28.

Την περασμένη εβδομάδα, ομάδες παρακολούθησης αποκάλυψαν ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν στείλει 2.456 συμμετέχοντες στο Cop28, η βιομηχανία δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον 475 και ο τομέας κρέατος, γαλακτοκομικών και αγροτικών επιχειρήσεων 340 –  υπερδιπλάσιοι σε σύγκριση με την περσινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ.

Χρήμα ή κλίμα; Υπάρχουν και εξαιρέσεις

Λιγότερες από μία στις 10 επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται στην Cop28 έχουν ασκήσει πιέσεις που υποστηρίζουν την πολιτική για το κλίμα, η οποία είναι σύμφωνη με το Παρίσι, υποστηρίζει το Influence Maps.

Χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία, ο Maitland εκτιμά ότι ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό επιχειρήσεων που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους – πέντε στις 94 – εργάζονται για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού. Οι… φιλότιμες πέντε είναι οι Heineken, H&M, Diageo, Microsoft και Alphabet. Συνολικά, οι εταιρείες που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους έχουν στείλει 399 αντιπροσώπους.

Κανένας από τους δισεκατομμυριούχους που πλησίασε ο Guardian δεν θέλησε να σχολιάσει…

Γεγονός είναι ότι οι δισεκατομμυριούχοι και οι εταιρείες τους, που εμφανίστηκαν δυναμικά στο Cop28, το έκαναν – οι περισσότεροι τουλάχιστον – για να ασκήσουν πιέσεις για πολιτικές που εξυπηρετούν τα βραχυπρόθεσμα επιχειρηματικά τους συμφέροντα και όχι τον πλανήτη.

Υπάρχουν και κάποιοι, ωστόσο, που έχουν μια πιο υπεύθυνη στάση. Η Ελβετίδα κληρονόμος της βιοτεχνολογίας Dona Bertarelli έδωσε το εισιτήριό της για την Cop28 σε ειδικούς, επειδή θεώρησε ότι απλώς θα έκανε φιγούρα.

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος των hedge funds, Κρίστοφερ Χον, χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να απαιτήσει από τις τράπεζες να αναλάβουν άμεσα δράση για το κλίμα, αντί να προβάλλουν ισχυρισμούς για το 2050, ενώ ο Αυστραλός μεγιστάνας των μετάλλων Άντριου Φόρεστ προσφέρθηκε να βάλει και το δικό του κεφάλι στον… «ντορβά», καθώς αναγνώρισε ότι ένα σημαντικό μέρος της ευθύνης ανήκει σε ανθρώπους σαν κι αυτόν: «Δεν δείχνω με το δάχτυλο όλους τους άλλους, λέω ότι είμαι κι εγώ μέρος του προβλήματος. Αλλά τουλάχιστον εγώ αλλάζω», υποστήριξε.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024