Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υεμένη: Δυο αξιωματικοί νεκροί σε επίθεση αποδιδόμενη στην Αλ Κάιντα

Υεμένη: Δυο αξιωματικοί νεκροί σε επίθεση αποδιδόμενη στην Αλ Κάιντα

Δυο αξιωματικοί των κυβερνητικών δυνάμεων της Υεμένης σκοτώθηκαν και εννέα στρατιώτες τραυματίστηκαν χθες Σάββατο σε επίθεση στη νότια Υεμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, δυο αξιωματικοί των υεμενίτικων κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και εννέα στρατιώτες τραυματίστηκαν χθες Σάββατο σε επίθεση στη νότια Υεμένη, όπου είναι ενεργή η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ). Το πρακτορείο επικαλείται πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας.

Έγιναν θύματα «εκρηκτικού μηχανισμού πιθανόν τοποθετημένου από μέλη της Αλ Κάιντα» στην επαρχία Αμπιάν, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Τα τελευταία δυο χρόνια αυτή η ζώνη μετατρέπεται συχνά σε θέατρο συγκρούσεων των κυβερνητικών δυνάμεων και μαχητών της ΑΚΑΧ, που θεωρείται από τις ΗΠΑ ο πιο επικίνδυνος βραχίονας του τζιχαντιστικού δικτύου.

H Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ ξένων και ντόπιων και επιτίθεται σε όλες τις παρατάξεις που δεν ανήκουν στην Αλ Κάιντα

Ο μηχανισμός πυροδοτήθηκε όταν πέρασε από το σημείο όπου ήταν τοποθετημένος στρατιωτικό όχημα, είπε δεύτερη πηγή του AFP στις δυνάμεις ασφαλείας, δίνοντας τον ίδιο απολογισμό.

Η ισορροπία των δυνάμεων στην Υεμένη και οι διαφιλονικούμενες περιοχές. Με τα μπλε είναι οι Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, με το σομόν οι Κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Σαουδική Αραβία και με τα γκρι οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τα ΗΑΕ. Στο χρώμα του γραφίτη οι διαφιλονικούμενες περιοχές.

Άλλες επιθέσεις της Αλ Κάιντα και μια σύντομη ιστορία του εμφυλίου

Η πιο πρόσφατη θανατηφόρα επίθεση που είχε αποδοθεί στην Αλ Κάιντα έγινε τον Σεπτέμβριο, όταν τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση στη γειτονική επαρχία Σάμπουα. Οι επιθέσεις δεν σημειώθηκαν στους Χούθι, αλλά στην άλλη αντιμαχόμενη παράταξη, ενός εμφυλίου που καταστράφει την χώρα για σχεδόν 10 χρόνια.

Το χάος που προκάλεσε ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στην Υεμένη από το 2014 έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τζιχαντιστικές οργανώσεις, όμως οι επιθέσεις τους έχουν μειωθεί γενικά τα τελευταία χρόνια. Στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου επικρατεί σχετική ηρεμία αφότου ο ΟΗΕ διαπραγματεύθηκε κατάπαυση του πυρός τον Απρίλιο του 2022 ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, και τους αντάρτες Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν. Ακόμα μια αντιμαχόμενη παράταξη υποστηρίζεται από τα ΗΑΕ.

Οι αντάρτες, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα τις τελευταίες εβδομάδες διότι εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ ή έχουν προορισμό ισραηλινά λιμάνια, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Με το χρώμα της μέντας απεικονίζονται οι περιοχές των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν. με ροζ των κυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Σαουδική Αραβία και με το λαδί απεικονίζεται το υποστηριζόμενο από τα ΗΑΕ Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο.
Με άσπρο είναι η περιοχή που ελέγχεται από την Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου. Στον επάνω επικαιροποιημένο χάρτη φάινονται οι αλλαγές με αρκετές διαφιλονικούμενες περιοχές.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024