Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Η Λωρίδα της Γάζας «απλούστατα έχει γίνει ακατάλληλη για να κατοικεί κανείς»

ΟΗΕ: Η Λωρίδα της Γάζας «απλούστατα έχει γίνει ακατάλληλη για να κατοικεί κανείς»

«Συνεχίζουμε να ζητάμε τον άμεσο τερματισμό της σύρραξης, όχι μόνο για τον πληθυσμό της Γάζας» αλλά και «για τις μελλοντικές γενιές που δεν θα ξεχάσουν ποτέ τις 90 ημέρες κόλασης».

Η Λωρίδα της Γάζας «απλούστατα έχει γίνει ακατάλληλη για να κατοικεί κανείς», τόνισε χθες Παρασκευή ο συντονιστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, αναφερόμενος στον παλαιστινιακό θύλακο όπου οι καταστροφές είναι πελώριες μετά τους πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου (στη φωτογραφία του Reuters/Ahmed Zakot, επάνω, μεταφορά νεκρών Παλαιστινίων που σκότωσαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί).

Απειλείται καθημερινά η ύπαρξη των κατοίκων της Γάζας «καθώς ο κόσμος απλώς κοιτάει»

«Τρεις μήνες μετά τις φρικιαστικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η Γάζα έχει μετατραπεί σε τόπο θανάτου και απελπισίας», οι κάτοικοί της βρίσκονται «καθημερινά αντιμέτωποι με απειλές για την ίδια την ύπαρξή τους, καθώς ο κόσμος απλώς κοιτάει», συνόψισε ο Μάρτιν Γκρίφιθς σε ανακοίνωσή του.

Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις των αρχών. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση από καταβολής εβραϊκού κράτους το 1948.

Μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων πήραν επίσης εκείνη την ημέρα ομήρους κάπου 250 ανθρώπους, 100 και πλέον εκ των οποίων αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου.

«Δεν θα ξεχάσουν ποτέ»

Εκτοτε, στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22.600 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή. Με άλλα λόγια, περί το 1% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θυλάκου.

Για τον Μάρτιν Γκρίφιθς, είναι καιρός «τα μέρη να τηρήσουν όλες τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της προστασίας των αμάχων και της κάλυψης των βασικών αναγκών τους, και ν’ απελευθερώσουν άμεσα όλους τους ομήρους».

«Συνεχίζουμε να ζητάμε τον άμεσο τερματισμό της σύρραξης, όχι μόνο για τον πληθυσμό της Γάζας και των γειτόνων του που απειλούνται, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές που δεν θα ξεχάσουν ποτέ τις 90 ημέρες κόλασης και επιθέσεων στις πιο θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπότητας», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024