Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Αντίστροφη μέτρηση για στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ισραήλ: Αντίστροφη μέτρηση για στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την πλήρη ετοιμότητά του για επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεών του κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, αν και τόνισε ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο πολιτικής διευθέτησης.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Fabrizio Bensch), ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στη μεθόριο με τον Λίβανο βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, προσθέτοντας ότι «ο χρόνος τελειώνει» για επέκταση των επιχειρήσεων κατά της οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι συζήτησε με τον ειδικό αμερικανό απεσταλμένο, Αμος Χόχσταϊν, που επισκέφθηκε το Ισραήλ προχθές, για το ενδεχόμενο πολιτικής διευθέτησης των εδαφικών διαφορών με τον Λίβανο, επισημαίνοντας ότι θα συζητήσει το ζήτημα και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, που αναμένεται στο Ισραήλ την ερχόμενη Τρίτη.

«Θα εντείνουμε τη δραστηριότητά μας στη μεθόριο με τον Λίβανο»

«Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω τη δραστηριότητά μας στη μεθόριο με τον Λίβανο για όσο χρόνο χρειαστεί προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες της χώρας να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ με ασφάλεια», δήλωσε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του ισραηλινού στρατού που μετέδωσε βίντεο με τις δηλώσεις του.

«Για το ζήτημα της ασφαλούς επιστροφής των ισραηλινών πολιτών στις εστίες τους υπάρχουν δύο δυνατότητες. Η μία είναι η πολιτική διευθέτηση των εδαφικών διαφορών με τον Λίβανο, και γι’ αυτήν τη δυνατότητα εργαζόμαστε με κάθε τρόπο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αυτό ήταν το αντικείμενο της επαφής που είχε με τον Αμος Χόχσταϊν αλλά και αυτής που θα έχει με τον Αντονι Μπλίνκεν.

Παράλληλα, επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε χθες με τη στρατιωτική διοίκηση του βόρειου Ισραήλ, έγινε επεξεργασία των σχεδίων δράσης που έχουν ήδη εγκριθεί από το κεντρικό επιτελείο. «Ωστόσο, θέλω να είμαι σαφής: Εμείς προτιμούμε την πολιτική διευθέτηση της διαφοράς κατόπιν κοινής συμφωνίας», κατέληξε.

Οι δηλώσεις Γκάλαντ έγιναν ύστερα από μία ημέρα εξαιρετικής έντασης στη συνεχιζόμενη στρατιωτική αναμέτρηση με τη Χεζμπολάχ που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρεις μήνες.

Απειλεί ο Νασράλα

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκτοξεύθηκαν συνολικά 15 ρουκέτες από τον Νότιο Λίβανο, εκ των οποίων 4 αναχαιτίστηκαν και 6 κατέπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές επί λιβανικού εδάφους.

Οι υπόλοιπες έπεσαν στην ισραηλινή επικράτεια, μερικές από τις οποίες έπληξαν κτίρια στην μεθοριακή πόλη Μετούλα του βόρειου Ισραήλ καθώς και σε άλλους οικισμούς, τα ονόματα των οποίων δεν ανακοινώθηκαν.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στην καθιερωμένη ομιλία της Παρασκευής επανήλθε στη δολοφονία του υπαρχηγού του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Σάλεχ Αλ-Αρούρι, στη Βηρυτό, λέγοντας ότι «αυτή η ισραηλινή επίθεση δεν θα παραμείνει αναπάντητη».

«Η απόφαση της οργάνωσης ν’ αντιδράσει έχει ήδη ληφθεί και όλα πλέον θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις επί του εδάφους και από τον Αλλάχ», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος, μάλιστα, στους ισραηλινούς πολίτες, είπε ότι «εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, οφείλουν να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση της χώρας τους να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα».

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024