Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H νέα ζωή του Όσκαρ Πιστόριους - Ο πατέρας της Ρίβα Στίνκαμπ πέθανε χωρίς την ομολογία του

H νέα ζωή του Όσκαρ Πιστόριους – Ο πατέρας της Ρίβα Στίνκαμπ πέθανε χωρίς την ομολογία του

Μια εντελώς διαφορετική ζωή περιμένει πλέον τον Όσκαρ Πιστόριους. Όλα όσα αλλάζουν μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή.

Για την οικογένεια της Ρίβα Στίνκαμπ, η αποφυλάκιση του Όσκαρ Πιστόριους είναι ένα γεγονός που φοβούνταν εδώ και χρόνια.

Δεν αποδέχτηκαν ποτέ τους ισχυρισμούς του Όσκαρ Πιστόριους πως νόμιζε ότι πυροβολούσε διαρρήκτη στο σπίτι τους στη Νότια Αφρική το 2013.

Έναν χρόνο πριν πεθάνει ο πατέρας της Ρίβα Στίνκαμπ, Μπάρι, είχε επισκεφθεί τον Όσκαρ Πιστόριους στη φυλακή ελπίζοντας να παραδεχτεί την ενοχή του.

Ο διάλογος θύματος – δράστη ήταν μέρος του προγράμματος αποκατάστασης που έπρεπε να συμμετάσχει ο 37χρονος Όσκαρ Πιστόριους πριν εξεταστεί το αίτημά του για αποφυλάκιση υπό όρους.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους ο Μπάρι του διάβασε μια συγκλονιστική επιστολή από τη μητέρα της Ρίβα Στίνκαμπ, Τζουν.

Περιέγραφε τον πόνο της χωρίς την αγαπημένη της κόρη, μιλούσε για το νυφικό που δεν θα αγόραζαν ποτέ μαζί και τα εγγόνια που δεν θα έβλεπε ποτέ.

Αρνήθηκε την παραδοχή ο Όσκαρ Πιστόριους

Και ενώ ο Όσκαρ Πιστόριους έκλαιγε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης, αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι πυροβόλησε τη Ρίβα Στίνκαμπ στο σπίτι του στην Πρετόρια σε μια έκρηξη οργής.

Έμεινε πιστός στην ιστορία που είχε πει στο δικαστήριο πριν από σχεδόν μια δεκαετία. Μια ιστορία που δεν πίστεψε ποτέ η οικογένεια της Ρίβα Στίνκαμπ.

Ότι πυροβόλησε δηλαδή τέσσερις φορές πίσω από μια κλειδωμένη πόρτα στο μπάνιο τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και δεν είχε ιδέα ότι η Ρίβα Στίνκαμπ βρισκόταν στην άλλη πλευρά.

«Ο Μπάρι δεν πήρε τις απαντήσεις που έψαχνε πριν πεθάνει», σημειώνει ο αδερφός του Μάικ Στίνκαμπ σε αποκλειστική συνέντευξη από το σπίτι του στη Νότια Αφρική.

«Η επίσκεψη δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο. Ήθελε ο Όσκαρ να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος με αυτό που έκανε. Το γεγονός είναι ότι δεν πήρε αυτό που ήθελε από την επίσκεψη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μπάρι έφυγε από τη συνάντησή του με τον Όσκαρ Πιστόριους πιστεύοντας ότι του είχαν πει ψέματα για άλλη μια φορά. Πέθανε στον ύπνο του στα 80 του χρόνια τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Είχε εμφανίσει προβλήματα υγείας στον απόηχο του θανάτου της κόρης του Ρίβα Στίνκαμπ.

«Η Ρίβα πέθανε και ο αγαπημένος πατέρας της έφυγε. Πέθανε τον Σεπτέμβριο από κάτι που πιστεύω ότι είναι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς», σημείωσε ο Μάικ Στίνκαμπ.

Την ημέρα που πέθανε ο Μπάρι, ο Μάικ θυμάται πως συζητούσαν για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και η συζήτηση όπως πάντα στράφηκε στη Ρίβα.

«Είχε αποδεχτεί πως η ευκαιρία να μάθει την αλήθεια είχε χαθεί και δεν θα γινόταν παραδοχή της ενοχής. Πίστευε ότι η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός ήταν να προσπαθήσει να επικεντρωθεί στα θετικά και όχι στην απελευθέρωση του Όσκαρ Πιστόριους».

Αυτή η τρομακτική στιγμή έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Ιανουαρίου 2024. Ο Όσκαρ Πιστόριους αφέθηκε ελεύθερος και απομακρύνθηκε από το σωφρονιστικό κέντρο στην Πρετόρια από την πίσω είσοδο.

Ενώ τα αρχεία της φυλακής που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι ο Όσκαρ Πιστόριους ήθελε να ζητήσει συγγνώμη από τους γονείς της Ρίβα Στίνκαμπ για τον πόνο και την ταλαιπωρία που προκάλεσε στην οικογένειά τους, μια τέτοια συγγνώμη θα ήταν άχρηστη. Εκτός αν παραδεχόταν ότι σκόπιμα πυροβόλησε και σκότωσε τη Ρίβα Στίνκαμπ.

Η περιορισμένη ζωή

Καθώς ο Όσκαρ Πιστόριους γεύεται την ελευθερία για πρώτη φορά από το 2014, η οικογένεια της Ρίβα Στίνκαμπ παρηγορείται από το γεγονός ότι η ζωή του έξω από τη φυλακή θα είναι σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη.

«Το γεγονός είναι ότι ο Όσκαρ Πιστόριους κυκλοφορεί και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό. Αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι η ζωή του δεν πρόκειται να είναι η ίδια. Θα υπάρχουν περιορισμοί για αυτόν», σημειώνει ο Μάικ Στίνκαμπ.

Θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Τμήματος Σωφρονιστικών Υπηρεσιών της Νότιας Αφρικής, θα αντιμετωπίζει περιορισμούς στις μετακινήσεις του, απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ και συνεντεύξεων στα μέσα ενημέρωσης. Θα είναι απαγορευμένες οι επισκέψεις στα νυχτερινά κέντρα που σύχναζε κάποτε.

Θα του ανατεθεί επίσης ένας υπάλληλος παρακολούθησης τον οποίο θα πρέπει να ενημερώνει όταν υποβάλλει αίτηση για εργασία ή αλλαγή σπιτιού. Στο άμεσο μέλλον ο Όσκαρ Πιστόριους θα μείνει με τον θείο του Άρνολντ, ο οποίος μεγάλωσε τον ίδιο και τα αδέρφια του μετά τον θάνατο της μητέρας τους το 2002 και την αποξένωση από την πατέρα τους Henke.

Είναι στο σπίτι όπου έμενε όσο περίμενε τη δίκη του για τη δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ που θα επιστρέψει ο Όσκαρ Πιστόριους. Θα επιστρέψει όμως αγνώριστος. Φέρεται να έχει παχύνει, να έχει γκριζάρει και να έχει γίνει μανιώδης καπνιστής.

Ο θείος του φέρεται να έχει εξοπλίσει το σπίτι με συναγερμούς και να έχει προσλάβει επιπλέον φρουρά και σκυλιά για να εξασφαλίσει ότι ο ανιψιός του θα είναι ασφαλής. Ο πρώην διευθυντής του Όσκαρ Πιστόριους Bill Schroder τον είχε επισκεφθεί πολλές φορές στη φυλακή και είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι φοβόταν ότι θα αποφυλακιστεί.

Οι φόβοι του Όσκαρ Πιστόριους

«Μιλούσε για τους φόβους του για το πώς θα του φερθεί ο κόσμος όταν θα είναι έξω. Γνωρίζει αυτούς που τον υποστηρίζουν αλλά ξέρει ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι που δεν το κάνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Bill Schroder.

Πράγματι σχεδόν 11 χρόνια μετά την άγρια δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ, υπάρχουν φόβοι ότι ο Όσκαρ Πιστόριους θα μπορούσε να γίνει στόχος επιθέσεων εκδίκησης από εγκληματίες. Τέτοιοι φόβοι προέκυψαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της δίκης του. Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ένας αρχηγός συμμορίας φυλακισμένων είχε απειλήσει να βγάλει off τον Όσκαρ Πιστόριους αν του δινόταν προνομιακή μεταχείριση στη φυλακή.

Στη διάρκεια της δίκης του, δύο διαβόητες φιγούρες του υποκόσμου εμφανίστηκαν στη δημόσια σφαίρα. Ένας από αυτούς, ο Marc Batchelor, ισχυρίστηκε ότι ο Πιστόριους είχε απειλήσει να του σπάσει τα πόδια κατά τη διάρκεια ενός καβγά για ένα κορίτσι. Έπεσε νεκρός πέντε χρόνια αργότερα σε ένα χτύπημα συμμορίας. Ένας άλλος που εμφανιζόταν τακτικά στο δικαστήριο ήταν ο επί πληρωμή δολοφόνος Mikey Schultz.

Ο Όσκαρ Πιστόριους είχε φυλακιστεί για πρώτη φορά στο Kgosi Mampuru II στην Πρετόρια, μια φυλακή υψίστης ασφαλείας που στεγάζει μερικούς από τους πιο βίαιους εγκληματίες της Νότιας Αφρικής και κυβερνάται από αδίστακτες συμμορίες. Λόγω της φήμης του και των φόβων ότι θα του επιτεθούν τοποθετήθηκε στην πτέρυγα του νοσοκομείου της φυλακής.

Λίγους μήνες μετά την ποινή του προέκυψε ότι επιβίωνε με κονσέρβες από το μαγαζί της φυλακής φοβούμενος ότι θα τον δηλητηριάσουν. Λέγεται ότι έχασε τόσο πολύ βάρος που τα προσθετικά του μέλη δεν του έκαναν πλέον. Το 2017 τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ενός καβγά με άλλον κρατούμενο για ένα τηλεφώνημα.

Εκτός από το προσέχει την πλάτη του καθώς απολαμβάνει την πρώτη του γεύση ελευθερίας, ο Όσκαρ Πιστόριους θα πρέπει να συμμετέχει σε προγράμματα για τη βία με βάση το φύλο και να συνεχίσει να παρακολουθεί συμβουλευτική για τη διαχείριση του θυμού.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024