Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άλλος ΦΠΑ στο κατάστημα, άλλος στο take away - Άλλος για τη φρουτοσαλάτα, άλλος για τους χυμούς

Άλλος ΦΠΑ στο κατάστημα, άλλος στο take away – Άλλος για τη φρουτοσαλάτα, άλλος για τους χυμούς

Εγκύκλιο για να αποσαφηνιστεί η αλλαγή συντελεστών που τέθηκε σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά εξέδωσε η ΑΑΔΕ με τις αλλαγές να είναι πολλές και σε ορισμένες περιπτώσεις να δημιουργούν σύγχυση.

Σε πλήρη εφαρμογή τέθηκε το ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων» σε αναψυκτικά, χυμούς, ροφήματα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά προκαλώντας ένα μικρό αλαλούμ. Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ άλλος συντελεστής ΦΠΑ θα εφαρμόζεται όταν η κατανάλωση των παραπάνω γίνεται στο κατάστημα και άλλος συντελεστής στο take away (σε «πακέτο»). Από την εφαρμογή των νέων μέτρων δεν λείπουν και τα παράδοξα καθώς μια φρουτοσαλάτα στο κατάστημα καφεστίασης έρχεται με συντελεστή ΦΠΑ 13% ενώ ο φυσικός χυμός, από τα ίδια φρούτα, έχει συντελεστή 24%!

ΦΠΑ 24% και ΦΠΑ 13%

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εγκύκλιος, όταν ο πελάτης παραγγείλει σε καφετέρια ένα αναψυκτικό και το καταναλώσει στο κατάστημα θα το πληρώσει με ΦΠΑ 24% ενώ αν το παραγγείλει σε «πακέτο» (είτε delivery, είτε take away) θα το πληρώσει με ΦΠΑ 13%. Για τον καφέ, τη σοκολάτα, το τσάι, το χαμομήλι και τα λοιπά αφεψημάτα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα αφού μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 θα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% ανεξάρτητα εάν καταναλώνονται στο κατάστημα ή παραδίδονται «πακέτο».

Ο καφές παραμένει στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%

Αναλυτικά: 

«Aπό 1.1.2024 και εφεξής στη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ (24%) με εξαίρεση τη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων στην διάθεση των οποίων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% έως την 30ή.6.2024.

Επισημαίνεται ότι από τα ανωτέρω προκύπτει ότι σε ότι αφορά στα αλκοολούχα και μη ποτά, χυμούς και ροφήματα, από 1.1.2024 οι επιτόπιες καταναλώσεις τους υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%, όπως και οι παραδόσεις σε ‘’πακέτο’’ των αλκοολούχων ποτών, ενώ η παράδοση σε ‘’[πακέτο’’ των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών, τυποποιημένων και μη και ροφημάτων, υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%.

Ωστόσο, στη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% έως και την 30ή.6.2024, ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε ‘’πακέτο’’.

Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να χρεώνουν διακριτά τα είδη αυτά βάσει του συντελεστή Φ.Π.Α. στον οποίο υπάγονται».

Καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας

Άλλες περιπτώσεις

Επίσης, η εγκύκλιος αναφέρει και τις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπου ο μειωμένος ΦΠΑ είτε μονιμοποιείται είτε παίρνει νέα παράταση.

-Η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 13% στη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους παρατείνεται και πέραν της 31/12/2023 και μάλιστα χωρίς χρονικό περιορισμό, ενώ, περιοριστικά στην μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους που πραγματοποιείται με Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης οχήματα (ΤΑΞΙ), ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται έως και 30/6/2024.

-Η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 13% στα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για τους ζωολογικούς κήπους παρατείνεται και πέραν της 31/12/2023, χωρίς χρονικό περιορισμό.

-Στα εισιτήρια κινηματογράφων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 6% και πέραν της ισχύουσας καταληκτικής ημερομηνίας στις 31/12/2023, χωρίς χρονικό περιορισμό.

-Στην παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια και την παροχή υπηρεσιών από σχολές εκμάθησης χορού, εφόσον αυτές δεν απαλλάσσονται, εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής 13% και πέραν της ισχύουσας καταληκτικής ημερομηνίας στις 31/12/2023, χωρίς χρονικό περιορισμό.

-Εφαρμόζεται, μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, συλλόγων ή αρχαιοτήτων και την παράδοση αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024