Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ δεν επιδιώκει πόλεμο ευρείας κλίμακας με το Ισραήλ

ΗΠΑ: Πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ δεν επιδιώκει πόλεμο ευρείας κλίμακας με το Ισραήλ

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ δεν επιδιώκει πόλεμο ευρείας κλίμακας με το Ισραήλ - Ρίχνουν την επίθεση στο Ιράν στον Ισλαμικό Κράτος.

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ επιδιώκει να ανοίξει πλήρως ένα νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι από τις IDF, που φέρεται να δολοφονήθηκε χθες στη Βηρυτό, λέει ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Νομίζω ότι από όλα όσα μπορούμε να πούμε, δεν υπάρχει σαφής επιθυμία της Χεζμπολάχ να πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ και το αντίστροφο», λέει ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης στους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Την επίθεση στο Ιράν την έκανε το Ισλαμικό Κράτος και στόχος του Ισραήλ ήταν η Χαμάς – Τα δύο μηνύματα που περνούν ΗΠΑ και Ισραήλ

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Μπάιντεν δεν φτάνει στο σημείο να δικαιολογήσει την υποτιθέμενη δολοφονία, αλλά σημειώνει ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με τον Αρούρι, προσθέτοντας ότι «τα ανώτερα μέλη της Χαμάς πρέπει να λογοδοτήσουν».

Διαδηλώτρια με φωτογραφίες του Σολεϊμάνι και του Αλ-Αρούρι, ηρώων πλέον του «Άξονα της Αντίστασης» για την οπαδό της Χεζμπολάχ.

Εχθρός δεν είναι η Χεζμπολάχ λέει το Ισραήλ για την οργάνωση του Λιβάνου

Ο αξιωματούχος απηχεί επίσης έναν ισχυρισμό που διατυπώθηκε χθες από έναν από τους εκπροσώπους του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος φαινομενικά προσπάθησε να πείσει τη Χεζμπολάχ να μην απαντήσει, δηλώνοντας ότι η δολοφονία στόχευε ειδικά στελέχη της Χαμάς και δεν ήταν επίθεση εναντίον του ιρανικού πληρεξουσίου ή του Λιβάνου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις σημερινές φονικές εκρήξεις στο Ιράν κοντά στον τάφο του πρώην επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμανί, ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης λέει ότι η επίθεση ήταν παρόμοια με αυτές που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος στο παρελθόν. «Αυτή είναι η τρέχουσα υπόθεση αυτή τη στιγμή» είπε, ουσιαστικά δίνοντας διέξοδο στο Ιράν να μην κλιμακώσει την ευθεία αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

Εξηγώντας το κίνητρο πίσω από μια κοινή δήλωση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ νωρίτερα σήμερα κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθις στην Υεμένη, ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος λέει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήθελε να στείλει «μια πολύ σαφή προειδοποίηση στους Χούθις ότι θα φέρουν τις πλήρεις συνέπειες και την ευθύνη για οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα». «Δεν θα περίμενα άλλη προειδοποίηση, διότι αυτό μιλάει σε μεγάλο βαθμό από μόνο του», λέει ο αξιωματούχος.

Η Χεζμπολάχ είδε μαχητές της να βομβαρδίζονται από τις ΗΠΑ στο Ιράκ την προηγούμενη εβδομάδα.

Όλοι αρνούνται να κάνουν την πρώτη κίνηση

Ο Νασράλα δήλωσε ότι οι βαριά οπλισμένες δυνάμεις του θα πολεμήσουν μέχρι τέλους αν το Ισραήλ επιλέξει να επεκτείνει τον πόλεμο στον Λίβανο, αλλά δεν απηύθυνε συγκεκριμένες απειλές για δράση κατά του Ισραήλ προς υποστήριξη της Χαμάς, συμμάχου της Χεζμπολάχ που επίσης υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τη δολοφονία του Αρούρι, αλλά έχει υποσχεθεί να εξοντώσει τη Χαμάς. Ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, όταν ρωτήθηκε τι κάνει το Ισραήλ για να προετοιμαστεί για μια πιθανή απάντηση της Χεζμπολάχ, είπε σε δημοσιογράφο: «Δεν θα απαντήσω σε αυτό που μόλις αναφέρατε. Είμαστε επικεντρωμένοι στη μάχη κατά της Χαμάς».

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024