Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Μελόνι στο τιμόνι της G7 - Τι βρίσκεται στην ατζέντα της Ιταλίδας πρωθυπουργού

Η Μελόνι στο τιμόνι της G7 – Τι βρίσκεται στην ατζέντα της Ιταλίδας πρωθυπουργού

Η στήριξη της ανάπτυξης στην Αφρική και η αντιμετώπιση των κινδύνων που εγκυμονεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) θα αποτελέσουν δύο βασικούς άξονες δράσης

Η στήριξη της ανάπτυξης στην Αφρική και η αντιμετώπιση των κινδύνων που εγκυμονεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) θα αποτελέσουν δύο βασικούς άξονες δράσης για την Ιταλία κατά τη διάρκειας ενός έτους προεδρία της στην G7, όπως δήλωσε την Πέμπτη η πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Τζόρτζια Μελόνι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Μελόνι σημείωσε ακόμα ότι η Ρώμη θα διατηρήσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας και προειδοποίησε ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει «αφάνταστες συνέπειες».

Η ιταλική προεδρία

Η Ιταλία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της G7, στην οποία συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, στις αρχές Ιανουαρίου.

Θα φιλοξενήσει πολυάριθμες υπουργικές συναντήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένης μιας συνόδου κορυφής των ηγετών τον Ιούνιο. Ωστόσο, η Μελόνι δήλωσε ότι επιθυμεί να πραγματοποιηθεί μια ειδική σύνοδος πριν από τον Ιούνιο με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη.

Η στήριξη της ανάπτυξης στην Αφρική θα αποτελέσει επίσης κεντρικό θέμα της G7

«Ανησυχώ πάρα πολύ για τον αντίκτυπο (της Τεχνητής Νοημοσύνης) στην αγορά εργασίας» ανέφερε η ιταλίδα πρωθυπουργός. «Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επανάσταση όπου η (ανθρώπινη) διάνοια κινδυνεύει να αντικατασταθεί».

Η ίδια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η στήριξη της ανάπτυξης στην Αφρική θα αποτελέσει επίσης κεντρικό θέμα της G7, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες και το βιοτικό επίπεδο για να ανασχεθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη.

«Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει στην Αφρική δεν είναι φιλανθρωπία. Αυτό που πρέπει να γίνει στην Αφρική είναι να οικοδομήσουμε συνεργασία και σοβαρές στρατηγικές σχέσεις ως ίσοι και όχι ως αρπακτικά. Αυτό που πρέπει να γίνει στην Αφρική είναι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα να μην χρειάζεται να μεταναστεύσουν [οι κάτοικοι της ηπείρου], και αυτό γίνεται με επενδύσεις και στρατηγική.»

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Μεταξύ άλλων θεμάτων, κατά τη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα των πολεμικών συγκρούσεων σε Ουκρανία και Γάζα.

Η Μελόνι κάλεσε το Ισραήλ να αποφύγει τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα.

«Πιστεύω… ότι είναι λάθος να λέμε “πρώτα ας καταστρέψουμε τη Χαμάς και μετά θα μιλήσουμε γι’ αυτό”», είπε.

«Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αμφισβητήσουμε [την εξουσία της] Χαμάς, η οποία δεν ενδιαφέρεται για την παλαιστινιακή υπόθεση, είναι να εργαστούμε για μια διαρθρωτική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο στις διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Η ίδια σημείωσε ότι η Δύση πρέπει να συνεχίσει να παρέχει όπλα και υλική υποστήριξη στο Κίεβο.

«Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί οποιοδήποτε είδος διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία, οποιοδήποτε είδος διαπραγμάτευσης, είναι να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων στο έδαφος», είπε.

Πηγή: OT 

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024