Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Η Χεζμπολάχ έχει κατασκευάσει πολύ πιο εξελιγμένο δίκτυο σηράγγων από αυτό της Χαμάς»

«Η Χεζμπολάχ έχει κατασκευάσει πολύ πιο εξελιγμένο δίκτυο σηράγγων από αυτό της Χαμάς»

Το σύστημα σηράγγων στο νότιο Λίβανο εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα

Πριν από δύο εβδομάδες, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αποκάλυψε μία από τις μεγαλύτερες υπόγειες σήραγγες στη Λωρίδα της Γάζας— μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, πλάτους αρκετού για να περάσουν οχήματα— η οποία εκτείνεται από την Jabaliya, βόρεια της πόλης της Γάζας, μέχρι περίπου 400 μέτρα από το συνοριακό πέρασμα Erez στο Ισραήλ.

Αν και η σήραγγα δεν διέσχιζε τα σύνορα, πιθανώς θα μπορούσε να επιτρέψει σε τρομοκράτες με μοτοσικλέτες και άλλα οχήματα να οδηγούν υπόγεια από την περιοχή Jabaliya και να βγαίνουν κοντά στα σύνορα πριν μπορέσει να τους εμποδίσει ο ισραηλινός στρατός.

Τα τούνελ στον Λίβανο κατασκευάστηκαν πολύ πριν από αυτά της Γάζας

Υπάρχουν σήραγγες που η Χεζμπολάχ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει για να εκτοξεύσει ρουκέτες και πυραύλους ακριβείας

Οι IDF δεν διευκρίνισαν αν αυτό συνέβη όταν 3.000 μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας 240.

Η αποκάλυψη αυτής της τεράστιας σήραγγας, από τις οποίες υπάρχουν αρκετές ακόμη στη Γάζα, αναζωπύρωσε τη συζήτηση για παρόμοια τούνελ κοντά στα σύνορα με το Λίβανο και κάτω από αυτά – ιδιαίτερα εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων εκεί με την Χεζμπολάχ και την αναγκαστική εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ισραηλινών κατοίκων του βορρά.

Τεράστιο, βαθύ και πολύπλευρο

Το έργο της σήραγγας του Λιβάνου ξεκίνησε και αναπτύχθηκε πολύ πριν από αυτό της Γάζας. Οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδεικνύουν ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων στο νότιο Λίβανο, βαθύ και πολύπλευρο.

Στο Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Alma, το οποίο επικεντρώνεται στις προκλήσεις ασφαλείας στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, οι ερευνητές έχουν περάσει πολλά χρόνια ερευνώντας τον υπόκοσμο του Λιβάνου. Ο Tal Beeri, ο διευθυντής του Τμήματος Έρευνας της Alma, ο οποίος υπηρέτησε επί δεκαετίες σε μονάδες πληροφοριών των IDF, έχει αποκαλύψει αυτό το υπόγειο δίκτυο σε υλικό.

«Γη των σηράγγων»

Πριν από αρκετά χρόνια, ο Beeri κατάφερε να εντοπίσει στο διαδίκτυο έναν «χάρτη πολυγώνων», ο οποίος κάλυπτε αυτό που αποκαλούσε «Γη των σηράγγων» στο νότιο Λίβανο. «Ο χάρτης είναι σημειωμένος, από άγνωστο μέρος, με πολύγωνα (κύκλους) που υποδεικνύουν 36 γεωγραφικές περιοχές, πόλεις και χωριά», έγραψε στο έγγραφο 2021.

Ο χάρτης με τα πολύγωνα

Παράλληλα παρουσίασε και έναν χάρτη με την πιθανή διαδρομή 45 χλμ. ενός «τούνελ επίθεσης» στο νότιο Λίβανο.

«Έχουμε εντοπίσει διάφορα είδη σηράγγων στο Λίβανο: Πρώτον, αυτό που όλοι αποκαλούν σήραγγες επίθεσης, ιδιαίτερα μεγάλες και μεγάλες σήραγγες που οδηγούν από περιοχή σε περιοχή. Μπορεί κανείς να εισέλθει σε αυτά με οχήματα, ακόμη και με μεσαίου μεγέθους φορτηγά» επισημαίνει ο Beeri στους Times of Israel.

«Υπάρχουν σήραγγες που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν ρουκέτες»

Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) είχαν ανακαλύψει και καταστρέψει το 2018 στη διάρκεια της επιχείρησης «Βόρεια Ασπίδα» μια «σήραγγα διασυνοριακής επίθεσης» της Χεζμπολάχ κάτω από τα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. «Αυτή είναι η πρώτη σήραγγα που βρήκαμε, (…) μετά από αυτήν θα στραφούμε σε άλλες σήραγγες, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν», δήλωσε τότε εκπρόσωπος των IDF.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα ο Beeri, υπάρχουν σήραγγες που η Χεζμπολάχ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει για να εκτοξεύσει ρουκέτες και πυραύλους ακριβείας. Το σύστημα των τούνελ της «είναι πιο εξελιγμένο» από αυτό της Χαμάς, είπε.

Η ισλαμιστική Χεζμπολάχ έχει δεσμούς με τη Χαμάς, αλλά θεωρείται πολύ πιο ισχυρή. Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει πόλεμο κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και το δίκτυο των σηράγγων της.

Σ’ αυτό το δίκτυο των τούνελ κρύβονται, σύμφωνα με το Ισραήλ, πολλοί ένοπλοι της Χαμάς και εκεί κρατούν επίσης πολλούς από τους ομήρους τους. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει ήδη εντοπίσει και καταστρέψει μερικές από τις εκτεταμένες σήραγγες. Καθώς η κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο επιδεινώνεται, τα τούνελ της Χεζμπολάχ επανήλθαν στο προσκήνιο, ανέφερε η εφημερίδα.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024