Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Ξεκίνησε η δίκη για τις κακοτεχνίες που οδήγησαν στην κατάρρευση κτιρίων από τον σεισμό

Τουρκία: Ξεκίνησε η δίκη για τις κακοτεχνίες που οδήγησαν στην κατάρρευση κτιρίων από τον σεισμό

Η πρώτη μεγάλη δίκη για τις κακοτεχνίες που οδήγησαν στην κατάρρευση εκατοντάδων κτιρίων από τον σεισμό του Φεβρουαρίου του 2023 ξεκίνησε την Τετάρτη 3/1 στην Τουρκία.

Σχεδόν έντεκα μήνες μετά τον μεγάλο σεισμό του Φεβρουαρίου του 2023, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 3/1, στην Τουρκία η πρώτη μεγάλη δίκη για την απόδοση ευθυνών για τα κτίρια που κατέρρευσαν λόγω κακοτεχνιών.

Η δίκη αυτή αφορά το ξενοδοχείο Isias του Αντιγιαμάν. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στο εδώλιο κάθονται 11 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων είναι και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου.

Κατηγορούνται για «ενσυνείδητη αμέλεια» κατά την κατασκευή του 10ώροφου κτιρίου που κατέρρευσε από την ισχυρή σεισμική δόνηση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 72 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 24 ήταν έφηβοι Τουρκοκύπριοι που συμμετείχαν σε ένα τουρνουά βόλεϊ.

Με βάση το κατηγορητήριο, τουλάχιστον ένας από τους ορόφους του κτιρίου είχε προστεθεί παρανόμως. Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων κάνει επίσης λόγο για κακή ποιότητα των οικοδομικών υλικών.

Οι κατηγορούμενοι, αν κριθούν ένοχοι, μπορεί να καταδικαστούν σε ποινές κάθειρξης άνω των 20 ετών.

Οι συλλήψεις και οι κατηγορίες

Η πόλη Αντιγιαμάν απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών, που σημειώθηκε το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου 2023. Από τον σεισμό σκοτώθηκαν 50.000 άνθρωποι στην Τουρκία και άλλοι 6.000 στη Συρία.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν συνελήφθησαν τουλάχιστον 260 άνθρωποι που εμπλέκονταν σε διάφορα στάδια της κατασκευής των κτιρίων που κατέρρευσαν – ορισμένοι μάλιστα επιχείρησαν να φύγουν από τη χώρα. Ο κατασκευαστής ενός 12όροφου κτιρίου στην Αντάκια, εκατοντάδες ένοικοι του οποίου θάφτηκαν στα συντρίμμια, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ επιχειρούσε να φύγει στο Μαυροβούνιο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέρριψε την ευθύνη για τον μεγάλο αριθμό των νεκρών στους διεφθαρμένους εργολάβους και κατασκευαστές που πλήρωναν τους τοπικούς επιθεωρητές για να χρησιμοποιούν φτηνά οικοδομικά υλικά και να προσθέτουν παρανόμως ορόφους στα κτίρια.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι κυριότερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Τουρκία έχουν σφυρηλατήσει στενές σχέσεις με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν που κυβερνά τη χώρα εδώ και 21 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024