Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στην Άγκυρα το Σάββατο ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ο Φιντάν - Τι είπε για τη δυτική στάση απέναντι στη Γάζα

Στην Άγκυρα το Σάββατο ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ο Φιντάν – Τι είπε για τη δυτική στάση απέναντι στη Γάζα

Ο Χακάν Φιντάν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η Δύση και οι Ευρωπαίοι «έχασαν όλη τη φήμη τους», εξαιτίας της υποστήριξής τους στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Άγκυρα το ερχόμενο Σάββατο, για να συζητήσει διμερή και περιφερειακά ζητήματα, όπως δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, ο Φιντάν συναντήθηκε με εκπροσώπους του Τύπου στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και απαντώτας σε ερωτήσεις για τον πόλεμο στη Γάζα, επέρριψε ευθύνες στη διεθνή κοινότητα, λέγοντας πως «το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια για να τον αποτρέψει ήταν μια σοβαρή στιγμή ρήξης για το σύστημα».

Τα τουρκικά μέσα δεν κάνουν κάποια αναφορά, ως προς την επίσκεψη Μπλίνκεν, στο θέμα των F-35 ή στις πιέσεις που δέχεται η Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν και θεωρείται βέβαιο ότι είναι θέματα που θα συζητηθούν

Προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις αυτής της στάσης πρέπει να συζητηθούν, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κάθε χώρα πρέπει να αντλήσει διδάγματα από αυτό. Θα υπάρξουν εκείνοι που θα σκεφτούν ότι οι συμμαχίες δεν λειτουργούν τόσο καλά και ότι κανείς δεν θα κάνει τίποτα αν τους συμβεί το ίδιο πράγμα μια μέρα αύριο».

«Έχασαν όλη τη φήμη τους Δύση και Ευρωπαίοι»

Ο Φιντάν δήλωσε ότι πιστεύει πως καθώς η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή αρχίζει να αλλάζει, θα αλλάξουν και οι πολιτικές συμπεριφορές, και είπε ότι αυτό ισχύει και για τις χώρες της περιοχής «που υποτίθεται ότι είναι οι πιο στενοί φίλοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ».

«Οι θέσεις που λαμβάνονται αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνονται από φιλία ή εχθρότητα, αλλά από απελπισία. Η άνευ όρων υποστήριξη των ΗΠΑ και ορισμένων δυτικών χωρών προς το Ισραήλ αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Σε μια εξίσωση όπου οι ΗΠΑ πολεμούν για λογαριασμό του Ισραήλ, οι χώρες της περιοχής θα θελήσουν να αναπτύξουν μια αντίρροπη δύναμη. Νομίζω ότι όσοι δεν θέλουν να ξανασυμβεί το είδος των σφαγών στη Γάζα, μπορεί να αρχίσουν να αναζητούν εξοπλισμό και δύναμη», προειδοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Για να καταλήξει πως τα γεγονότα στη Γάζα «έκαναν τη Δύση και τους Ευρωπαίους να χάσουν όλη τη φήμη τους, όλες τις [θετικές] ‘πιστώσεις’ που είχαν συσσωρεύσει. Έχουν ξοδέψει όλες τις ‘πιστώσεις’ τους στα μάτια της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα στα μάτια της δικής μας γενιάς. Δεν θα τους είναι εύκολο να τις ξανακερδίσουν».

Να σημειωθεί, πάντως, πως τα τουρκικά μέσα δεν κάνουν κάποια αναφορά, ως προς την επίσκεψη Μπλίνκεν, στο θέμα των F-35 ή στις πιέσεις που δέχεται η Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – αν και θεωρείται βέβαιο ότι είναι θέματα που θα συζητηθούν.

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024