Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δύο παγίδες και ένα μπούμερανγκ κρίνουν τις σχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Δύο παγίδες και ένα μπούμερανγκ κρίνουν τις σχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Τα δύο κόμματα μοιράζονται ένα ακροατήριο στο προοδευτικό κέντρο -και, γνωρίζοντας την συνθήκη, η κυβέρνηση αυξάνει την πίεσή της προς την Χαριλάου Τρικούπη

Ο βασικός αντιπολιτευτικός πόλος δεν μπορεί να λειτουργεί ενισχυτικά στην κυβέρνηση -και, με αυτήν την έννοια, το ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα δύσκολα θα αφήνει περιθώρια διευκόλυνσης στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτός αλλά κυρίως εντός του Κοινοβουλίου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του 2023 επιβεβαίωσαν πως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην δεύτερη θέση και, για να κερδίσει την θέση του «αξιόμαχου αντιπάλου» της ΝΔ με την διαμόρφωση μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης, τα «όχι» του θα είναι τεκμηριωμένα μεν, περισσότερα δε. Κι αυτό, θεωρώντας πως η ΝΔ θα ρίχνει διαρκώς χτυπήματα κάτω από την μέση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την έμμεση επίθεση στον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, για τις σημαίες της Παλαιστίνης στην πλατεία Συντάγματος στην αλλαγή του χρόνου.

Τα δύο κόμματα μοιράζονται ένα ακροατήριο στο προοδευτικό κέντρο -και, γνωρίζοντας την συνθήκη, η κυβέρνηση αυξάνει την πίεσή της προς την Χαριλάου Τρικούπη κυρίως για το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οι παραινέσεις για συναίνεση από τον Κυριάκο Πιερρακάκη απευθύνονται κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας επί της ουσίας ένα μέρος των κεντρώων ψηφοφόρων που βλέπουν με καλό μάτι το «γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις που έχει προαναγγελθεί για το πρώτο διάστημα του 2024.

Από την δική τους πλευρά, τα πασοκικά στελέχη τηρούν στάση αναμονής για να δουν τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, έχοντας στόχο να επικεντρώσουν την κριτική τους στην επί της ουσίας ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά και στην βιασύνη της κυβέρνησης που δεν δημιούργησε πεδίο διαβούλευσης ανάμεσα στις κομματικές δυνάμεις με στόχο πρώτα την αναθεώρηση του άρθρου 16 και έπειτα την ψήφιση των αλλαγών -«τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις χρειάζονται ευρείες συναινέσεις για να είναι πετυχημένες», αναφέρουν χαρακτηριστικά, θυμίζοντας και τις προσπάθειες που έκανε η τελευταία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά και την δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας από τη ΝΔ, που ακόμα δεν υπάρχει με τον τρόπο που προβλέπεται.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται σίγουρο πως από την Χαριλάου Τρικούπη θα κατατεθούν βελτιωτικές προτάσεις υπέρ των δημόσιων ΑΕΙ, ώστε σε περίπτωση που τελικά το κόμμα καταψηφίσει στην Βουλή, το «όχι» να είναι τεκμηριωμένο.

Η δεύτερη παγίδα είναι η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς όταν αυτή η μεταρρύθμιση έρθει προς ψήφιση, η κυβέρνηση δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της πλειοψηφίας -πράγμα που σημαίνει πως οι αλλαγές θα περάσουν με τις ψήφους της προοδευτικής αντιπολίτευσης, που διαχρονικά τάσσεται υπέρ στα ζητήματα ισότητας.

Στο ΠΑΣΟΚ η απόφαση θα ληφθεί μετά από συζήτηση με την κοινοβουλευτική ομάδα (στην οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις), ωστόσο ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει στο παρελθόν ταχθεί υπέρ του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο για όλους, θεωρώντας πως πρόκειται για ένα θέμα που έχει λυθεί εδώ και χρόνια στα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (με δεδομένη θετική στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών).

Στην Χαριλάου Τρικούπη πάντως, θεωρούν πως το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση, που θα χρησιμοποιήσει διαφορετική πλειοψηφία για την ενδεχόμενη υπερψήφιση -επιτρέποντας στην αντιπολίτευση να την κατηγορεί πως κλείνει ανώδυνα το μάτι εκ δεξιών, σε ένα πιο συντηρητικό κοινό, και αναδεικνύοντας τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024