Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άντονι Μπλίνκεν: Πιθανή επίσκεψη στην Ελλάδα μετά την Τουρκία, ασφυκτικές πιέσεις με φόντο τα F-35

Άντονι Μπλίνκεν: Πιθανή επίσκεψη στην Ελλάδα μετά την Τουρκία, ασφυκτικές πιέσεις με φόντο τα F-35

Οι ΗΠΑ παίζουν το χαρτί των πανίσχυρων μαχητικών αεροσκαφών τους για να ξεμπλοκάρουν την ένταξη της Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, πιθανολογείται πως εν τέλει θα επισκεφθεί και την Ελλάδα, αμέσως μετά από το τέλος την επίσκεψής του στην Τουρκία, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων τις οποίες ασκεί η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα.

Εξελίξεις στα εξοπλιστικά μέσω Σουηδίας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Άγκυρα το ερχόμενο Σάββατο για να συζητήσει διμερή και περιφερειακά ζητήματα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Στο επίκεντρο των εν λόγω αμερικανικών πιέσεων στον πρόεδρο της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται η ένταξη της Σουηδία στο ΝΑΤΟ, αλλά, προσφάτως, και τα F-35 τα οποία σχετίζονται με τη χώρα μας, και πλέον το ενδεχόμενο ο Άντονι Μπλίνκεν να φέρει σχετικά νέα το Σάββατο στην Αθήνα δεν θεωρείται απίθανο.

Για την Ατλαντική Συμμαχία

Όπως έγινε γνωστό, μετά από τη νέα καθυστέρηση από την Τουρκία αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν μια φόρμουλα για να αποσυνδέσουν την πώληση των F-16 από τα F-35 και να προχωρήσουν με την πώληση των μαχητικών στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να καταβάλει ακόμα μία προσπάθεια να πείσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας μόλις ανοίξει η εθνοσυνέλευση, στα μέσα Ιανουαρίου.

Τελεσίγραφο

Εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν πειστεί και παραμείνει αδιάλλακτος, τότε αναμένεται να ειδοποιηθεί επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, ακόμα και αν μια τέτοια εξέλιξη προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Άγκυρα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν έχει άλλωστε προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ότι αυτό είναι κάτι που θα συμβεί εάν η Τουρκία συνεχίσει ν’ αθετεί τις υποσχέσεις της σε σχέση με την υπόθεση της Σουηδίας.

Πιθανό κέρδος από την άκαμπτη στάση του Ερντογάν

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024