Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνοτουρκικά: Το «win-win» του Ερντογάν και οι αιχμές για «παρεμβάσεις των τρίτων»

Ελληνοτουρκικά: Το «win-win» του Ερντογάν και οι αιχμές για «παρεμβάσεις των τρίτων»

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Τουρκία και χωρίς να ονοματίζει τη χώρα μας έδωσε το στίγμα για το τι μπορούμε να περιμένουμε στην αρχή του νέου έτους. 

Χαμηλούς τόνους, στην αυγή του 2024, έναντι της Ελλάδας, διατηρεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρουσιάζοντας στην Άγκυρα τον απολογισμό των τουρκικών εξαγωγών το 2023, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και χωρίς να ονοματίζει τη χώρα μας έδωσε το στίγμα για το τι περιμένουμε στην αρχή του νέου έτους.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «παρά τις παρεμβάσεις των τρίτων προς την αντίθετη κατεύθυνση, προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας με βάση μια προσέγγιση που θα είναι αμοιβαία επωφελής (win-win)».

Επίσης, ανέφερε πως η χώρα του ξεπέρασε τις διαφορές απόψεων που προέκυψαν με ορισμένες χώρες της περιοχής και επανέφερε τη συνεργασία της στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι. «Ποτέ δεν απορρίψαμε το χέρι φιλίας που απλώθηκε στη χώρα μας. Πήγαμε τρέχοντας σε εκείνους που έκαναν ένα βήμα προς εμάς» τόνισε.

Ιστορικό ρεκόρ στις τουρκικές εξαγωγές

Υποστήριξε ότι «ενώ οι σχέσεις μας με τον τουρκικό κόσμο έχουν φτάσει σε ιστορικό υψηλό, προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε συνεργασία με την Ευρώπη και την Αμερική με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό» και προσέθεσε: «Διαμορφώσαμε την εξωτερική μας πολιτική με τουρκοκεντρική αλλά παγκόσμια προοπτική. Δεν θα υπάρξει επιστροφή από αυτό. Η Τουρκία θα συνεχίσει να αυξάνει τον αριθμό των φίλων της».

Αναφερόμενος στις τουρκικές εξαγωγές, επισήμανε ότι το 2023 έφτασαν τα 255,809 δισ. με αύξηση 0,6% σε σχέση με πέρυσι, καταρρίπτοντας ιστορικό ρεκόρ.

«Δεν επιτρέψαμε στους βαρόνους του πολέμου να κάνουν τη χώρα μας μέρος των αιματηρών συγκρούσεων»

Είπε πως «σχεδόν όλες οι κρίσεις, οι εντάσεις και οι θερμές συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει πρόσφατα λαμβάνουν χώρα σε κοντινή απόσταση από τη χώρα μας» και έθεσε ως στόχο να προστατεύσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τα οικονομικά, διπλωματικά και εμπορικά οφέλη της Τουρκίας εν όψει αυτής της δυσμενούς κατάστασης. «Έχουμε πετύχει σε αυτό μέχρι στιγμής. Δεν επιτρέψαμε στους βαρόνους του πολέμου να κάνουν τη χώρα μας μέρος των αιματηρών συγκρούσεων στο βορρά και το νότο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καυχήθηκε πως ενώ η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,4% η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με 6% και υποσχέθηκε «νέες ιστορίες επιτυχίας».

Sports in

Mε αυξημένα μέτρα ασφάλειας και σύστημα anti-drone η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι (pics)

Το in.gr βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία και καταγράφει όσα έγιναν στην Επίσημη Πρόβα για την Τελετή Αφής και όσα προγραμματίζονται για την Τελετή της Τρίτης 16 Απριλίου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024