Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστολή Ζεμενίδη σε Μπλίνκεν για την πώληση F-35 στην Ελλάδα - «Είμαστε απογοητευμένοι από την καθυστέρηση»

Επιστολή Ζεμενίδη σε Μπλίνκεν για την πώληση F-35 στην Ελλάδα – «Είμαστε απογοητευμένοι από την καθυστέρηση»

Δεν μπορεί η εμβάθυνση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας να παραμένει όμηρος της δυσλειτουργικής σχέσης με την Τουρκία, τονίζει ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC

Επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν απέστειλε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης, ζητώντας να ενημερωθεί για ποιον λόγο παρατηρείται η πολύμηνη καθυστέρηση στην διαδικασία πώλησης των F-35 στην Ελλάδα.

Όμηρος της δυσλειτουργικής σχέσης με την Τουρκία

Ο κ. Ζεμενίδης τονίζει ότι η εμβάθυνση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας δεν μπορεί «να παραμένει όμηρος της δυσλειτουργικής σχέσης με την Τουρκία». Παράλληλα, εκφράζει απογοήτευση «διότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δείχνει να θεωρεί δεδομένη την αξιοπιστία και την αφοσίωση της Ελλάδας ως σύμμαχο».

Με τον σύμμαχο της Μόσχας και της Χαμάς

Στην επιστολή του προς τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Ζεμενίδης δίνει έμφαση στη γεωστρατηγική και διπλωματική σημασία της Ελλάδας, που έχει γίνει «ακόμη πιο κρίσιμη λόγω της σύγκρουσης στα νότια της Ελλάδας στη Γάζα. Η αποτυχία της Τουρκίας να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου για αγορές F-16 είναι αποτέλεσμα της ακριβώς αντίθετης συμπεριφοράς. Η Άγκυρα συνεργάζεται όλο και περισσότερο και παρέχει πολιτική και οικονομική κάλυψη στη Μόσχα, συμβάλλει περισσότερο στη διαίρεση παρά στην ενότητα εντός του ΝΑΤΟ και έχει αναδειχθεί ως κορυφαίος χορηγός και απολογητής της Χαμάς».

«Οριστικοποιήστε αμέσως την πώληση F-35»

«Σε μια εποχή που οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον εγείρουν ερωτήματα στην Ευρώπη σχετικά με την ηγεσία των ΗΠΑ, πρέπει να αποφύγουμε να προκύψουν παρόμοιες αμφιβολίες στην ελληνική κοινή γνώμη. Πρέπει να κάνουμε κάθε βήμα για να βελτιώσουμε μια διμερή σχέση που χαρακτηρίζεται σταθερά ως ΄΄η καλύτερη ποτέ΄΄. Είναι καιρός αυτή η σχέση να κάνει το επόμενο βήμα. Οριστικοποιήστε αμέσως την πώληση F-35», καταλήγει.

Ενημέρωση για την «πολύμηνη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση», ζητά ο κ. Ζεμενίδης

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, ο κ. Ζεμενίδης γράφει στην επιστολή του:

«Σας γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο θέμα της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα.

΄΄Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση΄΄

Ως Αμερικανοί πολίτες που έχουμε εργαστεί για την ενίσχυση της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, είμαστε απογοητευμένοι από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση αυτής της πώλησης. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση κινδυνεύει να δημιουργήσει περιττές εντάσεις όχι μόνο με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με τον ελληνικό λαό.

Πλησιάζει ένα έτος από τότε που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση F-35 στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια του Τέταρτου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, εκδώσατε κοινή δήλωση διακηρύσσοντας «και τα δύο μέρη τόνισαν τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικών ειδών όπως τα F-35».

Τον Ιούνιο, εξασφαλίστηκε η τελική απαιτούμενη έγκριση από το Κογκρέσο σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας – αυτό του γερουσιαστή James Risch. Τον Σεπτέμβριο, όταν αρκετοί Ελληνοαμερικανικοί οργανισμοί συναντήθηκαν με την ηγεσία του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτοί οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η έγκριση της πώλησης των F-35 θα εγκρινόταν σε ΄΄λίγες εβδομάδες΄΄.

΄΄Είμαστε απογοητευμένοι΄΄

Είμαστε απογοητευμένοι διότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δείχνει να θεωρεί δεδομένη την αξιοπιστία και την αφοσίωση της Ελλάδας ως σύμμαχο. Δεν μπορεί η εμβάθυνση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας να παραμένει όμηρος της δυσλειτουργικής σχέσης με την Τουρκία. Η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα ενισχύει το ΝΑΤΟ ενισχύοντας τις δυνατότητες ενός συμμάχου που έχει σταθεί αποφασιστικά ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επιπλέον, η γεωστρατηγική και διπλωματική σημασία της Ελλάδας για τη δυτική συμμαχία έχει γίνει ακόμη πιο κρίσιμη λόγω της σύγκρουσης στα νότια της Ελλάδας στη Γάζα. Η αποτυχία της Τουρκίας να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου για αγορές F-16 είναι αποτέλεσμα της ακριβώς αντίθετης συμπεριφοράς. Η Άγκυρα συνεργάζεται όλο και περισσότερο και παρέχει πολιτική και οικονομική κάλυψη στη Μόσχα, συμβάλλει περισσότερο στη διαίρεση παρά στην ενότητα εντός του ΝΑΤΟ και έχει αναδειχθεί ως κορυφαίος χορηγός και απολογητής της Χαμάς.

Σε μια εποχή που οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον εγείρουν ερωτήματα στην Ευρώπη σχετικά με την ηγεσία των ΗΠΑ, πρέπει να αποφύγουμε να προκύψουν παρόμοιες αμφιβολίες στην ελληνική κοινή γνώμη. Πρέπει να κάνουμε κάθε βήμα για να βελτιώσουμε μια διμερή σχέση που χαρακτηρίζεται σταθερά ως “η καλύτερη ποτέ”. Είναι καιρός αυτή η σχέση να κάνει το επόμενο βήμα. Οριστικοποιήστε αμέσως την πώληση F-35».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024