Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναζητώντας τους πραγματικούς «ηθικούς αυτουργούς» της βίας στα γήπεδα

Αναζητώντας τους πραγματικούς «ηθικούς αυτουργούς» της βίας στα γήπεδα

Το in ανοίγει τον φάκελο της βίας, παρακλάδι της οποίας είναι η οπαδική, αναδεικνύοντας τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους «παράγοντες του αθλητισμού» παροτρύνουν στην τέλεση βίαιων πράξεων

Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον Αμερικανό ποιητή Καρλ Σάντμπεργκ: «Δεν ξέρω πού πηγαίνω, αλλά βρίσκομαι καθ’ οδόν» έγραψε δεκαετίες πριν, συμπυκνώνοντας σε μια σύντομη πρόταση ίσως τον πιο εύστοχο ορισμό για όλες εκείνες τις αχαρτογράφητες απόπειρες που δεν ορίζονται από μια κανονική αφετηρία και έναν πραγματικό προορισμό.

Λέξεις στη σειρά που μοιάζουν συναρπαστικές τυπωμένες σε ένα κομμάτι χαρτί, που ίσως υπόσχονται ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό κείμενο, αλλά σε κανένα βαθμό δεν μπορούν να αποτελούν τη στρατηγική ευνομούμενης Πολιτείας απέναντι σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως η βία. Ιδίως όταν μιλάμε για μια έκρηξη βίας που έχει μετατρέψει την χώρα σε εμπόλεμη ζώνη και το πεδίο της ενημέρωσης σε ένα ατελείωτο «αστυνομικό ρεπορτάζ» καταγράφοντας δολοφονίες σε σπίτια, δρόμους, κέντρα διασκέδασης, έξω από γήπεδα κλπ.

Η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση της βίας στοιχίζει πολύ ακριβά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Λίγες μέρες έχουν περάσει από τη στιγμή που ένας νέος άνθρωπος, ο Γιώργος Λυγγερίδης, άφησε την τελευταία του πνοή. Ήταν μόλις 31 ετών. Αστυνομικός στο επάγγελμα. Θύμα «τυφλής» βίας, εν ώρα καθήκοντος, έξω από το κλειστό γυμναστήριο στου Ρέντη, όπου εκείνη την ώρα εξελίσσονταν ένας αγώνας βόλει. Ο κατ’ ομολογία 18χρονος δράστης που του έκοψε το νήμα της ζωής δεν τον γνώριζε. Όπως δεν γνώριζαν τον αδικοχαμένο Άλκη Καμπανό, εκείνοι που τον δολοφόνησαν στη Θεσσαλονίκη. Όπως δεν μάθαμε σε ποιον ανήκει το χέρι που στέρησε τη ζωή στον Μιχάλη Κατσούρη το καλοκαίρι, έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Όπως δεν θα μάθουμε και άλλα πολλά στο μέλλον, αν επιτέλους δεν βρεθεί κάποιος να κοιτάξει με ειλικρίνεια το πρόβλημα κατάματα.

«Είναι ζήτημα τιμής για την πολιτεία η τιμωρία των δολοφόνων και το ξερίζωμα της βίας» είπε προ ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετώντας τον νεαρό αστυνομικό. Νωρίτερα η κυβέρνησή του ανακοίνωσε μια σειρά «μέτρων» κατά της οπαδικής βίας στοχεύοντας αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο, τα οποία αποφασίστηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, των υπουργών Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και Άκη Σκέρτσου, καθώς και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου.

Μέτρα «οριζόντια», που επί της ουσίας στο σύνολο τους τυπικά ισχύουν εδώ και χρόνια (κάμερες στα γήπεδα, ηλεκτρονικό εισιτήριο κλπ), αλλά δεν εφαρμόζονται με ευθύνη της ίδιας της Πολιτείας, γεγονός που απέφυγαν να σχολιάσουν οι κυβερνητικοί παράγοντες που ανέλαβαν την υπεράσπισή τους, όπως ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Γιατί, εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν «ισχύουν οι νόμοι», αλλά ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις – και η σημερινή ως προς αυτό το θέμα δεν έχει αποτελέσει εξαίρεση – στην πραγματικότητα περισσότερο νοιάζονται να διατηρήσουν αποστάσεις  από τα όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο παρά να αναμετρηθούν με τα προβλήματα και την κατάσταση που επικρατεί.

Η απορία βεβαίως παραμένει: Αν όντως εφαρμόζονταν οι νόμοι θα ζούσε σήμερα κάποιος από τους αδικοχαμένους; Είναι η λύση σε αυτή τη μάστιγα ένα smartphone και ένα barcode για την είσοδο στις κερκίδες;

Αν ήταν, τότε δεν θα υπήρχε προέκταση της κοινωνικής βίας στα γήπεδα σε κάθε γωνιά του κόσμου. Σε χώρες προηγμένες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία όπου οι κυβερνήσεις δεν σερβίρουν ως «ξαναζεσταμένο φαγητό» μέτρα που οι ίδιες δεν εφαρμόζουν και όπου η Δικαιοσύνη δεν θα επέτρεπε αυτό το μόνιμο καθεστώς ατιμωρησίας.

Αναζητείται λέει πιθανή ηθική αυτουργία σε υποθέσεις σαν αυτή της τραγωδίας στου Ρέντη και δύο Υπουργοί πήγαν ως τον Άρειο Πάγο τα ονόματα 200 σεσημασμένων χούλιγκαν όλων των «χρωμάτων» σε έναν φάκελο που κανείς δεν εξηγεί γιατί παρέμενε… κρυμμένος σε κάποιο συρτάρι, όταν τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε απλώς επεισόδια, αλλά νεκρούς.

Και βέβαια γράφεται από εδώ και από εκεί ότι «αναζητείται ηθική αυτουργία», χωρίς όσοι προβάλλουν τις σχετικές αναφορές να αναλύουν ποια είναι η νομική έννοια της ηθικής αυτουργίας. Γιατί π.χ. στην τραγωδία στου Ρέντη για να κατηγορηθεί έστω κάποιος ως ηθικός αυτουργός πρέπει να υπάρχουν ακράδαντες αποδείξεις ότι αυτός έπεισε τον δράστη να σημαδέψει τον άτυχο αστυνομικό και να τον σκοτώσει.

Υπάρχει ευθύνη στο ποδόσφαιρο; Με έναν τρόπο, ναι. Όπως υπάρχει και στο μπάσκετ, και στο βόλει και όπου κάθε μεγάλο αθλητικό brand γίνεται με κάποιο τρόπο αιτία διαχωρισμού του κοινού, οδηγεί σε ομαδοποίηση. Δεν φέρει ευθύνη για τους χούλιγκαν και τα επεισόδια ούτε γιατί ισχύουν «σαχλαμάρες» περί ιδιωτικών στρατών, από ανθρώπους και ομάδες που πληρώνουν από την τσέπη τους κάθε περιστατικό. Κυρίως για μια σειρά από συμπεριφορές σε ένα περιβάλλον τοξικό.

Οι ομάδες δεν είναι ούτε… Αστυνομία, ούτε Δικαιοσύνη, ούτε Κυβέρνηση. Είναι ανώνυμες εταιρίες που ζημιώνονται αφάνταστα, από τιμωρίες και μεγάλα οικονομικά πρόστιμά, αλλά και από κάτι ακόμη πιο σημαντικό: Ότι σήμερα ολοένα και περισσότεροι γονείς δεν θέλουν να πάρουν τα παιδιά τους και να πάνε στο γήπεδο. Κάτι που δυστυχώς δεν το αντιλαμβάνονται αυτοί που έχουν την ευθύνη για μια σταθερά καθοδική και τελικά αυτοκαταστροφική πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Και για να είμαστε ξεκάθαροι. Η βία δεν γεννιέται στα γήπεδα και τις κερκίδες. Εκεί καταλήγει. Η βία γεννιέται μέσα στην κοινωνία και αντανακλά την κατάσταση μιας νεολαίας που αναζητά διέξοδο. Που δεν χαίρεται με το μέλλον που βλέπει να έρχεται και κάποιες φορές θέλει να εκραγεί. Και που δεν έχει σήμερα τη θετική διέξοδο η οργή και η ανασφάλεια που νιώθει να γίνει διαμαρτυρία και συλλογική δράση και άρα λειτουργούν περισσότερο ως εκρηκτική ύλη που συσσωρεύεται.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη του αθλητισμού και ιδίως του ποδοσφαίρου είναι άμοιροι ευθυνών. Γιατί αντί να κάνουν τον αθλητισμό μια θετική διέξοδο, κυρίως μέσα από «θετική ταύτιση» με την ομάδα και την αίσθηση του «ανήκειν» σε μια κοινότητα που προσφέρει, κάνουν το ακριβώς αντίθετο: απλώς προσφέρουν στην τάση προς τη νεανική βία εύκολους στόχους – τις αντίπαλες ομάδες και τους οπαδούς τους – και μια ρητορική που τελικά νομιμοποιεί τη βία.

Και αυτός ακριβώς είναι ο μηχανισμός της «ηθικής αυτουργίας» για τον οποίο κανείς δεν συζητά, μια «ηθική αυτουργία» που δεν έχει να κάνει με τα διάφορα «σενάρια αστυνομικής φαντασίας» που διακινούνται, αλλά με τον τρόπο που διάφοροι «παράγοντες» του ποδοσφαίρου αντιλαμβάνονται τις έννοιες «είμαι ιδιοκτήτης μιας ΠΑΕ» και «ασκώ διοίκηση σε μια ΠΑΕ».

Γιατί όταν δεν συζητάμε για αυτόν τον πραγματικό «ελέφαντα στο δωμάτιο», τότε καταλήγουμε να μην ασχολούμαστε με την ηθική αυτουργία για όλες εκείνες τις υποθέσεις, που ενώ σόκαραν την Ελλάδα έμειναν σκονισμένες στο αρχείο ως ότου να παραγραφούν ή να «σβήσουν» έπειτα από επτά αναβολές στις δικαστικές αίθουσες –σαν εκείνη της εισβολής του οπλοφορούντα Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας σε εκείνο το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ.

Οικονόμου και Κατσαφάδος πότε θα παραιτηθούν αναλαμβάνοντας την ευθύνη που τους αναλογεί;

Τα περιστατικά βίας τα τελευταία χρόνια πολλά. Σε όλα μπορεί κανείς να δει τον τρόπο που οι αρμόδιες αρχές δεν έκαναν έγκαιρα τη δουλειά τους. Αρκεί να σκεφτούμε ότι από το 2020 μέχρι σήμερα είχαμε τρεις θανάτους οπαδών που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί εάν η αστυνομία και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι είχαν πάρει έγκαιρα τα μέτρα που έπρεπε. Εάν για παράδειγμα δεν είχαν αφήσει ανεξέλεγκτους τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαμε δύο θανάτους οπαδών. Ή εάν το καλοκαίρι που μας πέρασε η αστυνομία και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι δεν είχαν απλώς «παρακολουθήσει» τη μαζική κάθοδο των Κροατών οπαδών ή είχαν παρέμβει στο ραντεβού όπου συναντήθηκαν με τους «αδελφούς» οπαδούς του ΠΑΟ για να πάρουν τον απαραίτητο «οπλισμό» ή είχαν πάρει την φαινομενικά αυτονόητο απόφαση να στείλουν έγκαιρα ικανές αστυνομικές δυνάμεις ώστε να μην πραγματοποιηθεί η μοιραία αντιπαράθεση με τους οπαδούς της ΑΕΚ, αποφάσεις που θα σήμαιναν ότι σήμερα ο Μιχάλης Κατσούρης θα ζούσε. Μόνο που όχι μόνο αυτές οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν αλλά δεν υπήρχαν καν η στοιχειώδης  ευαισθησία μιας παραίτησης ως ανάληψη ευθύνης. Ακόμη και η χειρονομία της απομάκρυνσης του εκ των πραγμάτων αποτυχημένου στα καθήκοντά του Υποδιευθυντή Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας  Κώστα Χρίστογλου, αποδείχτηκε απλώς «συμβολική», αφού από τον περασμένο Νοέμβριο επέστρεψε στα καθήκοντά του.

Και δεν είναι τυχαία αυτή η απροθυμία ανάληψης πολιτικής ευθύνης. Αποτυπώνει την ανάλογη απροθυμία αντιμετώπισης του ίδιου του προβλήματος, τη λογική των αποστάσεων, την αντίληψη ότι αρκούν τα επικοινωνιακά τρικ για ένα ζήτημα που και σύνθετο είναι και δύσκολο.

Και βέβαια υπάρχει και ένα ζήτημα και με τη στάση της δικαιοσύνης. Και το καλοκαίρι μετά τα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας και πρόσφατα μετά την τραγωδία στου Ρέντη η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη έδωσε παραγγελία για σε βάθος διερεύνηση των υποθέσεων. Ανάλογες παραγγελίες είχαν δοθεί και στο παρελθόν, κάθε φορά που έχουμε μια «πολύκροτη» υπόθεση. Αναρωτήθηκαν ποτέ οι υπεύθυνοι της δικαιοσύνης τι συμβαίνει και όχι μόνο δεν αποκαλύπτονται τελικά οι διαστάσεις του προβλήματος, αλλά και διαρκώς έχουμε νέα τραγικά περιστατικά

Μόνο που όπως τραγικά αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια, όσο δεν αντιμετωπίζουμε πραγματικά το πρόβλημα, απλώς μετράμε θύματα στον φαύλο κύκλο της βίας.

Αναζητώντας τους πραγματικούς ηθικούς αυτουργούς

Το in δεν έκανε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να γυρίσει το χρόνο πίσω και να αναζητήσει τέτοιες αποδείξεις. Στοιχεία που παραπέμπουν πολύ περισσότερο σε ηθική αυτουργία στη βία. Ντοκουμέντα που δείχνουν πώς διαμορφώνεται το κλίμα και διαρθρώνεται ο μηχανισμός που οδηγεί στο μαχαίρωμα ενός «αντιπάλου» οπαδού.

Εκρηκτικές δηλώσεις, ακατανόητα περιστατικά, διαπληκτισμοί, αψιμαχίες, πιστόλια σε κοινή θέα, επίσημες ανακοινώσεις, εμπρηστικές τοποθετήσεις διοικητικών παραγόντων και στελεχών. Αναζήτηση σε… όλα τα χρώματα, με όλους τους τρόπους και αναπόφευκτα με έναν σταθερό παρονομαστή: Την ατιμωρησία.

Το γεγονός ότι κανείς δεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. Τον «συμβιβασμό» πως όλοι μπορούν να λένε και να κάνουν ό,τι θέλουν δίχως να κληθούν να αποδείξουν ότι ισχύει ή να απολογηθούν. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά της Πολιτείας.

ΑΕΚ: από τον πρόεδρο έως τον εκπρόσωπο Τύπου, μια διαρκής υποκίνηση στη βία

Λίγες ομάδες έχουν υιοθετήσει τόσο συστηματικά και για τόσο καιρό μια ρητορική που μόνο ως εμπρηστική μπορεί να θεωρηθεί. Από τον «διοικητικό ηγέτη» Δημήτρη Μελισσανίδη έως τον… εκπρόσωπο Τύπου, ο τόνος είναι ο ίδιος: όλοι οι εκτός ΑΕΚ απλώς θέλουν το κακό της, την επιβουλεύονται, θέλουν να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο της προς την κορυφή ή την απόκτηση γηπέδου και άρα πρέπει ο «κιτρινόμαυρος λαός» να «πάρει την κατάσταση στα χέρια του».

Οι διαρκείς επιθέσεις του Δημήτρη Μελισσανίδη

Τα περιστατικά επιθετικής -το λιγότερο- συμπεριφοράς του Δημήτρη Μελισσανίδη τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά. Ας δούμε μερικά από αυτά και ας σκεφτούμε ποιο μήνυμα στέλνουν στους οπαδούς:

Οι χυδαίες απειλές προς τον παρατηρητή του ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός (13/2/16): Τον Φεβρουάριου του 2016 η ΑΕΚ φιλοξενεί τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 22η αγωνιστικής της Superleague. Η Ένωση επικρατεί με 1-0, με τον αγώνα να στιγματίζεται από τις χυδαίες απειλές του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη  στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ προς τον παρατηρητή του αγώνα, Δημήτρη Κύρκο. Θα σε πνίξω με το κασκόλ. «Γαμ… την συμμορία σας» είναι μόνο μερικές από τις ατάκες που καταγράφτηκαν στο φύλλο αγώνα. Ο Μελισσανίδης θα απαλλαγεί τελικά, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί ότι αυτά όντως έγιναν και γράφτηκαν στο φύλλο αγώνα.

Η επίθεση στον Αλέξη Κούγια (08/9/17): Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2017 ο Δημήτρης Μελισσανίδης γρονθοκόπησε τον Αλέξη Κούγια σε μαγαζί στη Βουλιαγμένη (Aqua Marina) δύο ημέρες πριν την αναμέτρηση της ΑΕΚ με την ΑΕΛ για την τρίτη αγωνιστική της Super League! Ο πρόεδρος της ΑΕΚ επιτέθηκε με ύβρεις – κατ’ άλλους και με γροθιές – στον Αλέξη Κούγια με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του τελευταίου. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης τελικά θα αθωωθεί, όμως αυτό δεν ακυρώνει ότι το περιστατικό όντως έλαβε χώρα.

Το χαστούκι στον Καρυπίδη (05/3/20): Ανάρμοστες συμπεριφορές, χυδαίες επιθέσεις και απόπειρες βιαιοπραγίας περιέγραψε στην έκθεση του ο παρατηρητής του αγώνα Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Άρη, Συμεών Τσολακίδης, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να χαστουκίζει τον Θόδωρο Καρυπίδη, ενώ έγινε επίθεση σε έναν εκ των διαιτητών, τον οποίο οπαδός της ΑΕΚ έπιασε από τα γεννητικά όργανα! Παράλληλα, σημειώνεται ότι επίσης οπαδός απώθησε τον γυμναστή του Αρη…

ΟΑΚΑ η αλλιώς το κολαστήριο των διαιτητών (10/5/22): ΑΕΚ και Παναθηναϊκός διασταύρωναν τα ξίφη τους το βράδυ της Κυριακής (8/5) του 2022 στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής των play off, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να εξαπολύει φραστική επίθεση στον διαιτητή, Ματέι Γιουγκ για την τοποθέτησή του στο εν λόγω ματς από τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Τότε η ΑΕΚ είχε τιμωρηθεί από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο με χρηματική ποινή 31.500 ευρώ και ο Μελισανίδης είχε τιμωρηθεί με πειθαρχική ποινή απαγόρευσης εισόδου στο γήπεδο για ένα (1) μήνα.

Απειλές σε βάρος του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου (8/8/23): Τον Αύγουστο του 2023 ο δημοσιογράφος Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος δημοσιεύει ένα άρθρο που αναφέρεται στις ευθύνες της ΑΕΚ και της αστυνομίας σε σχέση με τη δολοφονική κάθοδο των Κροατών οπαδών, επικεντρώνοντας στα προβλήματα με τη χωροθέτηση του νέου γηπέδου. Η απάντηση ήταν ένα εξαιρετικά απειλητικό τηλεφώνημα από ένα άτομο που δήλωσε ότι είναι ο «Δημήτρης Μελισσανίδης», αλλά και μια εξαιρετικά εξυβριστική και επίσης απειλητική ανακοίνωση της ίδιας της ΠΑΕ ΑΕΚ. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος.

Επίσημες ανακοινώσεις ΑΕΚ

Οι ανακοινώσεις της επίσημης ΑΕΚ, της ΠΑΕ ΑΕΚ λίγο απέχουν από μια ιδιότυπη «ρητορική μίσους» που εύκολα μπορεί να μεταφραστεί από τους αποδέκτες σε μια ανοιχτή πρόκληση για τη διάπραξη πράξεων βίας σε βάρος των «αντιπάλων». Σταχυολογούμε μερικά παραδείγματα τέτοιων ανακοινώσεων.

«Το θράσος τους πλέον προσβάλλει και τη νοημοσύνη των δικών τους φιλάθλων» (13/12/2015): Τον Δεκέμβριο του 2015, η ΠΑΕ ΑΕΚ επιτίθεται με ανακοίνωσή της στον δημοσιογράφο Αντώνη Καρπετόπουλο, τονίζοντας πως το θράσος του προσβάλλει τη νοημοσύνη των οπαδών και των υπολοίπων οπαδών, κάνει αναφορά σε άθλια προπαγάνδα και «εγκληματική οργάνωση», ενώ με απειλητικό τόνο αναφέρει «ραντεβού σε δέκα μήνες».

«Να πάρουμε πίσω τις Κυριακές μας, με κάθε κόστος» (3/3/2016): Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΑΕΚ ξεκαθαρίζει πως στόχος της είναι να πάρει… πίσω τις Κυριακές της και να… φτιάξει πάλι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τονίζει επίσης πως πρέπει κόσμος και ΠΑΕ να προσπαθήσουν μαζί, χωρίς όμως να… υπολογίζουν το όποιο κόστος και πως θα τα καταφέρουν. Αναρωτιέται κανείς πώς εξέλεβαν οι φανατικοί οπαδοί την αναφορά ότι «θα φτάσουμε μέχρι το τέλος χωρίς να υπολογίζουμε το όποιο κόστος».

«Ο Δήμαρχος προσπαθεί να κάνει καριέρα σε βάρος του αγώνα της ΑΕΚ για το γήπεδο» (15/12/2016): Επίθεση στον Δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας εξαπέλυσε η ΠΑΕ ΑΕΚ, κάνοντας λόγο για δήθεν καταγγελίες και πως δημιουργεί ζητήματα από το πουθενά, με σκοπό να κάνει πολιτική καριέρα σε βάρος του ονείρου της Ένωσης να φτιάξει το γήπεδό της. Ούτως ή άλλως, ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας από το 2014 έως το 2019, Άρης Βασιλόπουλος, θα βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της ΠΑΕ ΑΕΚ μόνο και μόνο επειδή έφερε αντιρρήσεις στον τρόπο που μεθοδεύτηκε η κατασκευή του νέου γηπέδου και επειδή θεώρησε δίκαια τα αιτήματα των ίδιων των κατοίκων που υποδείκνυαν προβλήματα με τη χωροθέτησή του.

«Ψέματα του Δήμου της Φιλαδέλφειας που στόχο έχει την παρεμπόδιση του γηπέδου» (21/2/2017): Η ΠΑΕ ΑΕΚ εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας, τονίζοντας πως στόχο έχει να διαλύσει την κυκλοφοριακή κατάσταση της περιοχής, καθώς μόνος στόχος του είναι να παραπλανήσει το κοινό με τα ψέματα και να παρεμποδίσει τη δημιουργία του γηπέδου της.

«Ο δήμαρχος συκοφαντεί συστηματικά τους φιλάθλους, αποκαλώντας τους «οργανωμένο στρατό τραμπούκων»» (7/3/2017): Με επίθεσή της προς τον Δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας η ΠΑΕ ΑΕΚ αναρωτιέται για πόσα χρόνια ακόμα επιθυμεί να μην έχει γήπεδο η Ένωση, ενώ αναφέρει ότι συκοφαντεί τους φιλάθλους, ότι τους αποκαλεί ‘οργανωμένο στρατό τραμπούκων’, ενώ τονίζει ότι δεν εκδίδει την άδεια για ένα χαρτί. Βεβαίως αυτό που «ξεχνά» η ανακοίνωση της ΑΕΚ είναι περιστατικά όπως π.χ. η εισβολή τραμπούκων, στο όνομα της ΑΕΚ, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2014.

«Πρωτοφανής κλοπή τίτλου από έναν άνθρωπο με ξεκάθαρη πρόθεση και σκοπιμότητα» (7/5/2017): Επίθεση προς τη διαιτησία του τελικού Κυπέλλου 2017 και δη προς τον βοηθό Καλφόγλου, εξαπέλυσε η ΑΕΚ, τονίζοντας πως ο εν λόγω άνθρωπος είχε ξεκάθαρη πρόθεση και σκοπιμότητα, ενώ έκανε λόγο και για προμελετημένο στήσιμο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς σε ποιο βαθμό μια τέτοια ανακοίνωση λειτούργησε στα μάτια των οπαδών ως προτροπή «να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους».

«Μην προκαλείτε άλλο τον κόσμο, δεν μπορείτε να μπείτε εμπόδιο στο μεγαλύτερο όνειρο των φίλων της ΑΕΚ» (28/6/2017): Με ανακοίνωσή της κατά του Δήμου και των εργολάβων, η ΠΑΕ ΑΕΚ τόνισε πως προκαλούν τον κόσμο της Ένωσης με την πρωτοφανή τους λύσσα, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να μπουν εμπόδιο στο μεγαλύτερο όνειρο των οπαδών της. Ουσιαστικά, άλλη μια πρόσκληση στους οπαδούς να συσπειρωθούν εναντίον των «εχθρών».

«Οι φίλαθλοί μας έχουν επιδείξει πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση σε όλες τις προκλήσεις και τις προσβολές» (14/11/17): Με ανακοίνωσή της κατά του ειδησεογραφικού σάιτ «news247», αλλά και της «24media», η ΠΑΕ ΑΕΚ έκανε λόγο για προβοκάτσιες λόγω ενός δημοσιεύματος, ενώ αναφέρει ότι οι οπαδοί της έχουν δεχθεί προκλήσεις και προσβολές για το όνειρο του γηπέδου. Και πάλι ο ίδιος τόνος που επικαλείται μια «στρατιά οπαδών» που δεν θα είναι για πάντα σε «αυτοσυγκράτηση».

«Ο δικαστής Σκουτέρης, ξενυχτώντας, έδωσε στον Σαββίδη το διαβατήριο για να κάνει αυτά που όλοι είδαμε» (12/3/2018): Η ΠΑΕ ΑΕΚ με ανακοίνωσή της επιτέθηκε στον δικαστή Σκουτέρη για την περίφημη απόφασή του πριν το ματς της Ένωσης με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ματς που στιγματίστηκε από την εισβολή του Ιβαν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο οπλοφορώντας.

«Όργιο παραπληροφόρησης στην χθεσινή Αθλητική Κυριακή, προσέβαλε τη νοημοσύνη του μέσου Ελληνα φίλαθλου» (16/4/2018): Επίθεση προς την ΕΡΤ, την εκπομπή της «Αθλητικής Κυριακής» και τους δημοσιογράφους της εξαπέλυσε η ΠΑΕ ΑΕΚ, τονίζοντας ότι η εκπομπή, όπου ήταν καλεσμένος ο διευθυντής επικοινωνίας του ΠΑΟΚ, προσέβαλε τη νοημοσύνη του μέσου Έλληνα.

«Το χθεσινό 3-0 προκάλεσε μεγάλο πόνο στον κ. Κούγια» (20/1/2020): Η ΠΑΕ ΑΕΚ με ανακοίνωσή της επιτέθηκε στον Αλέξη Κούγια τονίζοντας με αρκετή δόση ειρωνείας πως νιώθει την ανάγκη να τον παρηγορήσει για την ήττα της ΑΕΛ με 3-0, ενώ ανέφερε ότι το αποτέλεσμα του προκάλεσε πόνο και παραισθησιογόνες αντιδράσεις. Είναι εύλογο ότι τέτοιες απαξιωτικές αναφορές για συγκεκριμένα πρόσωπα επιτείνουν το κλίμα της «στοχοποίησης» των κάθε λογής «εχθρών».

Στοχοποίηση Παπασταθόπουλου (24/1/2021): Με σχετική της ανακοίνωση η ΠΑΕ ΑΕΚ αναφέρει πως ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος δεν της απάντησε ποτέ στην πρότασή που του έκανε, ενώ επιτέθηκε στην εφημερίδα SportDay, κάνοντας λόγο για ύπουλο και μεθοδευμένο δημοσίευμα όσον αφορά την επιθυμία απόκτησης άλλου παίκτη. Και πάλι είναι ενδεικτικό ότι οποιοδήποτε δημοσίευμα δεν είναι αρεστό, αμέσως αντιμετωπίζεται ως «ύπουλο και μεθοδευμένο», συντηρώντας το ίδιο «πολεμικό» κλίμα.

Επίθεση σε Κλάτενμπεργκ και Καμπάκοφ (12/9/2022): Η ΠΑΕ ΑΕΚ επιτέθηκε στον αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ κάνοντας λόγο για παράγκα στο ποδόσφαιρο, ενώ ανέφερε πως υπάρχει μια συγκεκριμένη «παρεούλα» ξένων διαιτητών όπως ο Βούλγαρος Καμπάκοφ που φαίνεται να συνεργάζεται μαζί του. Και πάλι το ίδιο πολεμικό κλίμα.

Επίθεση κατά του δημοσιογράφου Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου (9/8/2023): Επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου, Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου, εξαπέλυσε η ΑΕΚ, η οποία τονίζει πως επιτίθεται με ψέματα για το γήπεδο της ομάδας, ενώ αναφέρει ότι οι ΑΕΚτζήδες γνωρίζουν πολύ καλά και δεν ξεχνάνε ποτέ και ποιος είναι, μια ανακοίνωση που συνέπεσε και με το απειλητικό τηλεφώνημα από κάποιον που δήλωσε πως είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης, όπως σχολιάσαμε πιο πάνω.

Έργα και ημέρες παραγόντων της ΠΑΕ ΑΕΚ

Ο πολεμικός τόνος, η στοχοποίηση «εχθρών», η διαμόρφωση ενός κλίματος ότι παντού υπάρχουν «αντίπαλοι» και βεβαίως η – όχι και τόσο – έμμεση προτροπή στους οπαδούς να πάρουν τα πράγματα τα χέρια τους κυριαρχούν στις δηλώσεις και άλλων παραγόντων της ΑΕΚ.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι κατά καιρούς δηλώσεις του επί σειρά ετών γενικού αρχηγού της ΑΕΚ Βασίλη Δημητριάδη.

Ο επί σειρά ετών γενικός αρχηγός της ΑΕΚ Βασίλης Δημητριάδης

Δημητριάδης: Η επίθεση στον διαιτητή Τριτσώνη και η οργή του κόσμου (3/5/2010): Ο επί σειρά ετών γενικός αρχηγός της ΑΕΚ, Βασίλης Δημητριάδης έπειτα από ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και αφού επιτίθεται στον διαιτητή Τριτσώνη παίζει το χαρτί του… κόσμου: «Αν δεν σέβονται την ΑΕΚ να σεβαστούν την οργή του κόσμου. Κάποια στιγμή θα ξεσπάσει». Παράλληλα υποστηρίζει ότι ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς, όχι γιατί το άξιζε στο γήπεδο αλλά γιατί το πήρε… ο μάγκας πρόεδρος του. Βλέπουμε και πάλι πώς γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί πολεμική ατμόσφαιρα.

Έδινε οδηγίες στους χουλιγκάνους μέσα στο ΟΑΚΑ (27/4/2017): Το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού ολοκληρώνεται με παρουσία χούλιγκαν στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ που προπηλάκισαν τους Ερυθρόλευκους (έβρισαν και έφτυσαν τον τερματοφύλακα της εθνικής ομάδας Στέφανο Καπίνο). Και ενώ δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στις εκθέσεις του παρατηρητή και του διαιτητή, μια φωτογραφία που απαθανάτισε τον Βασίλη Δημητριάδη να δίνει… οδηγίες στους οπαδούς πριν εκείνοι ξεκινήσουν τα… δικά τους, προφανώς και τα λέει όλα

Αδαμίδης-Δημητριάδης: Εμετικό σύνθημα για τον Ολυμπιακό (18/3/2011): Το 2011 ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Σταύρος Αδαμίδης και ο γενικός αρχηγός της ΠΑΕ Βασίλης Δημητριάδης δίνουν ρεσιτάλ μίσους και χυδαιότητας. Μια παράσταση ενώπιον 1000 οπαδών της ομάδας τους μέσα από το πούλμαν της ομάδας, στο «Ελ. Βενιζέλος», έπειτα από μια νίκη με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Η εικόνα και ο ήχος μιλούν από μόνα τους για όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ:

Όταν «επικοινωνία» σημαίνει επί της ουσίας παρότρυνση στη βία

Ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Γιάννης Καραλής

Ενδεικτική της αντίληψης που έχει για τη «επικοινωνία» και της επιμονής σε μια επιθετική ρητορική, που προετοιμάζει το κλίμα για βία και που παραπέμπει σε μια εκ των πραγμάτων «ηθική αυτουργία» είναι και η αντίληψη που αποπνέουν οι κατά καιρούς δηλώσεις του συμβούλου επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ Γιάννη Καραλή αλλά και άλλων στελεχών της ΑΕΚ.

Καραλής: Αποκαλεί ηλίθιους τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού (27/8/2023): Με μπόλικο θράσος ο σύμβουλος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Γιάννης Καραλής αποκαλεί ηλίθιους τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού. Ο λόγος; Μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσαν οι Πράσινοι έπειτα από το ματς πρωταθλήματος με τον Βόλο. «Ντοστογιέφσκι που σας χρειάζεται» ήταν η… (κατά τον Καραλή) έξυπνη ατάκα για να στάξει το… φαρμάκι του, σε μια ανάρτηση που δεν έγινε ποτέ αιτία προκειμένου να κινηθούν οι Αρχές.

Έβγαλε πιστόλι σε αστυνομικό (14/7/2022): Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε ένα πέρασμα από τα λόγια στην πράξη όπως όταν ο Καραλής έκανε επίδειξη στη μέση του δρόμου, βγάζοντας πιστόλι σε Αστυνομικό (του τμήματος της Ασφάλειας) σε μια ακατανόητη ιστορία που κανείς δεν έμαθε την… εξέλιξη της (μιας και με έναν μαγικό τρόπο ουδέποτε κανείς από την ΑΕΚ έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για οτιδήποτε). Όταν το όχημα σταμάτησε σε φανάρι και ο αστυνομικός βρέθηκε δίπλα του, με σκοπό να του κάνει συστάσεις, ο δημοσιογράφος τον απείλησε ότι θα τον πυροβολήσει, δείχνοντάς του μάλιστα το όπλο που είχε πάνω του.

Επίθεση και στην Αστυνομία (22/10/23): Ο σύμβουλος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ έκανε ευθεία επίθεση σε βάρος της Αστυνομίας έπειτα από το παιχνίδι της ομάδας του στην Τρίπολη με τον Αστέρα. Τα όσα αναφέρει σε ανάρτηση του είναι εξόχως ενδεικτικά της κατάστασης.  «Ζητάμε (και πολλές φορές δικαίως) καλύτερη συμπεριφορά από τους φιλάθλους. Μήπως ήρθε η ώρα να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ και καλύτερη αστυνομία;» αναρωτιέται.

Γενέθλια με… «μαύρο… πάτο» (13/4/2023): Η ΑΕΚ γιορτάζει τα 99α γενέθλια της μεγάλης ιστορίας της. Ο Γιάννης Καραλής όμως αποφασίζει σε μια τέτοια μέρα να ρίξει λάδι στη φωτιά και μπόλικη χυδαιότητα στον «δημόσιο λόγο». Σε  ανάρτησή του στα social media, ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ αναφέρει μεταξύ άλλων: « Πάντως απ’ την παραμονή των γενεθλίων δεν έχουμε παράπονο. Κι όσους πικραναμε πολύ, λίγο ξυδακι και …»ΜΑΥΡΟ ΠΑΤΟ» !!! (Ξέρουν αυτοί)». Εννοείται πως κανείς δεν τον καλεί να εξηγήσει την συμπεριφορά και τα λόγια του, παρότι στην πράξη και πάλι όσα έγραψε δεν απείχαν πολύ από προτροπή στους οπαδούς να «δράσουν».

Επίθεση και στον ΠΑΟΚ (25/1/2023): Ο άνθρωπος της επικοινωνίας της ΑΕΚ εννοείται πως δεν σταμάτησε ποτέ τις… παρεμβάσεις, όποτε ο ίδιος έκρινε και από τη στιγμή που ποτέ κανείς δεν τον «μάζεψε»: ούτε από την ομάδα του (που προφανώς τον επέλεξε με βάση συγκεκριμένα κριτήρια), ούτε από τις αρχές του ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο του ο ΠΑΟΚ, ο Κυριάκος Κυριάκος και οι ρεπόρτερ της ομάδας της Θεσσαλονίκης

Τα… ερυθρόλευκα στρουμφάκια (6/7/2023): Η ΑΕΚ κάνει μια αποτυχημένη προσπάθεια να αποκτήσει τον Σεντρίκ Μπακαμπού που την προηγούμενη σεζόν αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό. Όταν η ιστορία διαρρέει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της, επιτίθεται με λύσσα στους Ερυθρόλευκους τους οποίους μάλιστα αποκαλεί «στρουμφάκια». Ο λόγος; Η συλλογιστική του μάλλον θα πρέπει να έγινε αντιληπτή μόνο από τον ίδιο. Εξ ου και δεν κλήθηκε από τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου. Όμως μια τέτοια απαξιωτική και υβριστική αντιμετώπιση μιας άλλης ομάδας δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να συντηρεί το πολεμικό κλίμα μεταξύ των οπαδών, που με τη σειρά του τροφοδοτεί την βία.

Γιώργος Κοσμάς: Δεν είναι διεφθαρμένο γιατί… (3/10/2023): Ο Ολυμπιακός έχει τρομερά παράπονα από τη διαιτησία στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος και τα εκφράζει επίσημα μέσω θεσμικής επιστολής του προς την ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Αντ’ αυτής απαντά ο αντιπρόεδρος της ΑΕΚ, Γιώργος Κοσμάς προκαλώντας με τη συλλογιστική του. Υποστηρίζει πως οι διαιτησίες δεν είναι τέλος πάντων προβληματικές. Γιατί; Διότι ο Ολυμπιακός είναι πρώτος στη βαθμολογία. Ήταν πρώτος πιο σωστά, αλλά αυτό δεν ανάγκασε τον αντιπρόεδρο της ΑΕΚ να ανασκευάσει. Μόνο που αυτού του είδους η άρνηση παραδοχής ότι υπάρχει πρόβλημα και οι εξυπνακισμοί απέναντι σε εύλογα ερωτήματα, απλώς συντηρούν στα μάτια των οπαδών την αίσθηση ότι όποιος διαμαρτύρεται για υπαρκτά προβλήματα απλώς επιβουλεύεται την ΑΕΚ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Η διαρκής στοχοποίηση των αντιπάλων και κατηγορίες για «διαφθορά»

Όμως και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού και των ηγετικών παραγόντων του, ξεκινώντας από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του Γιάννη Αλαφούζο, είναι πλήθος τα παραδείγματα εμπρηστικών δηλώσεων και προτροπών στους οπαδούς να δουν όλους τους άλλους, από τους διαιτητές έως τους οπαδούς των αντίπαλων ομάδων ως «εχθρούς». Την ίδια στιγμή, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι διαρκώς ο Παναθηναϊκός καταγγέλλει ένα γενικευμένο κλίμα διαφθοράς, χωρίς βέβαια η καταγγελία να γίνεται ποτέ ιδιαίτερα συγκεκριμένη, γεννώντας, όμως, το εύλογο ερώτημα, εάν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη επιληφθεί και δεν τις έχει διερευνήσει.

Έργα και ημέρες του Γιάννη Αλαφούζου

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος συχνά κάνει δηλώσεις που όντως «ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

Επίθεση σε Ολυμπιακό και διαιτησία (12-12-2012): Ο Γιάννης Αλαφούζος επιτέθηκε στον Ολυμπιακό μετά από ντέρμπι με τους «ερυθρόλευκους», ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις διαιτητικές αποφάσεις στο συγκεκριμένο παιχνίδι, λέγοντας πως αδικήθηκε η ομάδα του. Μια ακόμα επίθεση του προέδρου των «πράσινων» εναντίον της ομάδας του Πειραιά.

«Όπως έστρωσες θα κοιμηθείς» (17-4-2014): Συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης είχε δώσει ο Γιάννης Αλαφούζος, μετά το επεισοδιακό παιχνίδι Κυπέλλου στην Τούμπα ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Σε εκείνο το παιχνίδι υπήρξαν σοβαρά επεισόδια από οπαδούς της ομάδας της Θεσσαλονίκης, τα οποία ο Αλαφούζος χαρακτήρισε αναπόφευκτα. Ο πρόεδρος μάλιστα του Παναθηναϊκού είχε επιτεθεί ξανά στον Ολυμπιακό.

Σφοδρή επίθεση (28-02-2015): Ο Γιάννης Αλαφούζος παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη Λεωφόρο και χρησιμοποίησε βαρύτατες εκφράσεις και σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Ολυμπιακού. Ο ιδιοκτήτης της πράσινης ΠΑΕ έβαλε στο «στόχαστρο» τους «ερυθρόλευκους» κάνοντας γενικευμένη επίθεση κατά της ομάδας του Πειραιά. Για μια φορά, ακόμη.

«Κλοπή του Παναθηναϊκού» (16-7-2015): Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού αναφερόμενος στην αποτυχία των «πράσινων» να δώσουν το παρών στο Τσάμπιονς Λιγκ, έκανε λόγο για κλοπή. Ο Γιάννης Αλαφούζος επιτέθηκε μάλιστα για πολλοστή φορά στον Ολυμπιακό ενώ μίλησε και εναντίον της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πώς τέτοιες δηλώσεις καλλιεργούν ένα ιδιαίτερα πολεμικό κλίμα μεταξύ των οπαδών.

Στο «στόχαστρο» ο Σπάθας (26-9-2015): Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος σχολίασε με καυστικό τρόπο τον ορισμό του διαιτητή, Ηλία Σπάθα στον αγώνα της Καλλονής με τον Παναιτωλικό. «Είναι δυνατόν να σφυρίζει ο Σπάθας; Ανέφερε σε ανάρτησή του ο Αλαφούζος και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που καταφέρθηκε εναντίον του συγκεκριμένου ρέφερι.

Ζητώντας τιμωρία του Ολυμπιακού (11-12-2015): Σίγουρος για τιμωρία του Ολυμπιακού εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος μιλώντας στους παίκτες της ομάδας του, κατά τη διάρκεια δείπνου που είχε παραθέσει στην ομάδα του. «Αυτή τη φορά θα γίνουν πολλά πράγματα» είχε προσθέσει ο ισχυρός άνδρας των πράσινων μιλώντας στους παίκτες του «τριφυλλιού», εκφράζοντας βεβαιότητα για τιμωρία των Πειραιωτών.

«Τώρα είναι ο Ολυμπιακός σε δυσμένεια» (5-2-2020): Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού τόνισε πως η ομάδα του αλλά και ο Ολυμπιακός είναι σε δυσμένεια, ενώ δήλωσε σίγουρος για την ύπαρξη διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έσπευσε όμως να προσθέσει πως δεν μπορεί να προσδιορίσει από πού ξεκινάει η διαφθορά. Μόνο που μια τέτοια δήλωση, απλώς συντηρεί το κλίμα ότι «γενικά» υπάρχει ένα πρόβλημα, χωρίς απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών, με αποτέλεσμα και πάλι οι οπαδοί να «εισπράττουν» το μήνυμα ότι όλοι οι άλλοι είναι «εχθροί».

Πιέσεις σε υπουργούς (29-4-2020): Ο Παναθηναϊκός είχε ταχθεί κατά της επανέναρξης του πρωταθλήματος την περίοδο της πανδημίας και μετά την απόφαση να ολοκληρωθεί η σεζόν, ο πρόεδρος του τριφυλλιού, Γιάννης Αλαφούζος, υποστήριξε πως υπουργοί δέχθηκαν πιέσεις για να συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Δεν είπε όμως ποιοι είναι αυτοί που πιέζουν ούτε κατονόμασε κάποιον υπουργό.

Επίθεση στον Ολυμπιακό (2-7-2020): Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, κατέθεσε στην επιτροπή δεοντολογίας και στην κατάθεση του χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον του Ολυμπιακού. Ο ισχυρός άνδρας του «τριφυλλιού», επιτέθηκε στους «ερυθρόλευκους» χρησιμοποιώντας ακόμα και τον όρο «συμμορία».  Επέλεξε για πολλοστή φορά βαρύτατες εκφράσεις κάνοντας επίθεση στους «ερυθρόλευκους».

«ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ελέγχουν την ΕΠΟ» (12-7-2022): Την έντονη αντίδρασή του, σε τοποθέτηση του προέδρου της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Αιτία ήταν τα όσα είπε ο Μπαλτάκος για τον Κλάτενμπεργκ, με τον Αλαφούζο να προχωρά σε βαρύτατες κατηγορίες λέγοντας πως «ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ελέγχουν την ΕΠΟ».

«Ποιος έδωσε εντολή γι’ αυτό το έγκλημα της αστυνομίας;» (15/2/2023): Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός καταγγέλλει ως «έγκλημα» την απόφαση της αστυνομίας να ρίξει δακρυγόνο στο κλειστό του Αμαρουσίου πριν την έναρξη του αγώνα βόλεϊ με τον Ολυμπιακό, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνιχτική ατμόσφαιρα.

Επίθεση σε Μπένετ (6-4-2023): Σκληρή κριτική στον αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ, για τον ορισμό διαιτητή στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Στην τοποθέτησή τους μάλιστα οι «πράσινοι» ζητούσαν την παραίτηση του Μπένετ, επισημαίνοντας ότι ο Άγγλος δεν τηρούσε τα συμφωνηθέντα. Ο Γιάννης Αλαφούζος έκανε λόγο και για αλλοίωση των πλέι οφ του πρωταθλήματος.

Επίθεση στην κυβέρνηση Part 1 (6-4-2023): Ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε για το ελληνικό ποδόσφαιρο στο περιθώριο συζήτησης για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, με τον πρόεδρο των «πράσινων» να επιτίθεται στην κυβέρνηση. Εστίασε στα φαινόμενα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν τα έχει αντιμετωπίσει.

«Κεραυνοί» εναντίον ΑΕΚ (11-4-2023): «Σκληρή» γλώσσα εναντίον της ΑΕΚ στη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας. Ο ισχυρός άνδρας του «τριφυλλιού» επιτέθηκε στους «κιτρινόμαυρους» ενώ καταφέρθηκε και εναντίον του προέδρου της Ένωσης, Δημήτρη Μελισσανίδη. Μάλιστα είχε και έντονο διάλογο με τον εκπρόσωπο της Ένωσης, Γιώργο Κοσμά.

Αιχμές εναντίον της ΑΕΚ (16-5-2023): Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΠΟΡ FM άφησε αιχμές εναντίον της Ένωσης, για τον αγώνα των δύο ομάδων την περίοδο του Covid. Ο Γιάννης Αλαφούζος καταφέρθηκε εναντίον των κιτρινόμαυρων, λέγοντας πως 3-4 παίκτες της είχαν κορωνοϊό αλλά το απέκρυψε. Ο ιδιοκτήτης των πράσινων υποστήριξε πως αυτό έκρινε την έκβαση του τίτλου. Αντιλαμβάνεστε ότι το να επανέρχεται κάποιος χρόνια μετά σε αυτό το θέμα και να συντηρεί μια σχεδόν συνωμοσιολογική προσέγγιση, απλώς στέλνει στους οπαδούς το μήνυμα «κάποιοι μας επιβουλεύονται».

«Υπάρχει διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, χρειάζεται παρέμβαση της UEFA» (18-8-2023): Σε συνέντευξη στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο ιδιοκτήτης της Πράσινης ΠΑΕ μεταξύ άλλων τόνισε πως υπάρχει διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ερωτηθείς για το ποια θεωρεί ότι είναι η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα απάντησε πως είναι απαραίτητη η παρέμβαση της UEFA για να αντιμετωπιστούν όσα καταγγέλλει.

Καταγγελίες για διαιτητές και Ενώσεις (5-10-2023): Ο ισχυρός άνδρας του τριφυλλιού, παραχώρησε συνέντευξη σε ιστοσελίδα και προχώρησε σε βαρύτατες καταγγελίες για τον τρόπο που γίνονται οι ορισμοί των διαιτητών. Πρόσθεσε μάλιστα πως αν κάποιος ελέγχει την πλειοψηφία των ποδοσφαιρικών Ενώσεων μπορεί να ελέγξει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ανάρτηση εναντίον ΠΑΕ Λαμίας (4-11-2023): Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού σε ανάρτηση πριν τον αγώνα της ομάδας του με την Λαμία, υποστήριξε πως στο περσινό παιχνίδι των δύο ομάδων είχαν τραυματιστεί έξι παίκτες του «τριφυλλιού». Μια τοποθέτηση εναντίον της ομάδας της Λαμίας αλλά και της διαιτησίας.

Επίθεση στην Κυβέρνηση Part 2 (10-12-2023): Η φημολογία που ήθελε την κυβέρνηση να αποφασίζει το κλείσιμο γηπέδων, ως μέτρο αντιμετώπισης της βίας, οδήγησε τον Γιάννη Αλαφούζο σε σκληρή δήλωση αναφορικά με το ενδεχόμενο να έπαιζαν οι πράσινοι χωρίς κόσμο στο ευρωπαϊκό ματς με την Μακάμπι. Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού έκανε λόγο για «ντροπή». Με τέτοιες δηλώσεις συντηρεί ένα κλίμα επιθετικότητας καθώς οι οπαδοί αισθάνονται ότι παντού υπάρχουν εχθροί που «θέλουν το κακό της ομάδας».

Επίσημες ανακοινώσεις του Παναθηναϊκού 

Και οι ανακοινώσεις του επίσημου Παναθηναϊκού δεν φείδονται επιθετικών και πολεμικών εκφράσεων που καλλιεργούν ένα συγκρουσιακό κλίμα και την ίδια ώρα εμπεριέχουν πλήθος καταγγελιών που παραπέμπουν σε ένα κλίμα γενικευμένης διαφθοράς, με συνεχείς επιθέσεις όχι μόνο σε αντίπαλες ομάδες, αλλά και στο σύνολο των φορέων που εμπλέκονται με τη διαχείριση του ποδοσφαίρου, άμεσα ή έμμεσα, από τη διαιτησία μέχρι την αστυνομία.

Επίθεση στον Γιώργο Μποροβήλο (24/11/2014): Ο Παναθηναϊκός εκδίδει ανακοίνωση κατά του Γιώργου Μποροβήλου τον οποίο ονομάζει «Μποροθρύλο», συνδέοντάς τον με τον Ολυμπιακό, για τα χρόνια που ήταν εκείνος διαιτητής.

«Μέρος του προβλήματος ο Κοντονής» (26/2/2016): Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατηγορεί τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, πως με τη στάση του όχι μόνο δεν συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος της αθλητικής βίας, αλλά το διογκώνει και γίνεται μέρος του.

«Να εξαιρεθεί ο Μάνταλος» (11/3/2016): Πριν από ντέρμπι με τον Ολυμπιακό η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ζητά να εξαιρεθεί ο Σταύρος Μάνταλος τον οποίο καταδεικνύει ως φιλικά προσκείμενο των Γιώργου Σαρρή και Βαγγέλη Μαρινάκη.

Στοχοποίηση διαιτητών part 1 (13/3/2016): Μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό με 3-1 η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κάνει λόγο ουσιαστικά για διαιτητές σε εντεταλμένη υπηρεσία, τονίζοντας μάλιστα ότι γνώριζε από πριν τι θα συμβεί.

Στοχοποίηση διαιτητών part 2 (4/5/2023): Ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με αφορμή ορισμό διαιτητών και ονομαστική αναφορά σε πρόσωπα με ειρωνικό ύφος.

«Σημαδεμένη τράπουλα» (11/08/2016): Με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός  δυναμιτίζει το κλίμα πριν ακόμη ξεκινήσει το πρωτάθλημα κάνοντας λόγο για παράκεντρα εξουσίας και εγκληματικές οργανώσεις με αφορμή τους ορισμούς των διαιτητών.

Παρουσιάζεται ως θύμα ο Παναθηναϊκός (29/5/2017): Με ανακοίνωσή του ο Παναθηναϊκός υποστηρίζει ότι επειδή δεν επιδιώκει να έχει σχέσεις με την κυβέρνηση, την ΕΠΟ και την αθλητική Δικαιοσύνη, αποτελεί σταθερά το εξιλαστήριο θύμα πάνω στο οποίο εφαρμόζονται σε ετήσιο βαθμό οι πλέον αυστηρές ποινές.

Επίθεση στον κόσμο του Ολυμπιακού (5/7/2020): Θεωρώντας πως έχει αδικηθεί σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός απευθύνεται στον κόσμο του Ολυμπιακού θεωρώντας πως εκείνος θα πρέπει να ντρέπεται για την εύνοια που, όπως υποστηρίζουν οι «πράσινοι», έχει η ομάδα τους.

Επίθεση στην Αστυνομία (21/11/2020): Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατηγορεί την Αστυνομία ότι σιγοντάρισε επίθεση κατά του Λάζλο Μπόλονι σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Έργα και ημέρες Νικόλα Βασιλαρά (διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός)

Ο Νικόλας Βασιλάρας με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζο

Και στην περίπτωση του Νικόλα Βασιλαρά, διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, έχουμε να κάνουμε με μια συστηματική προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα πολεμικό είτε εναντίον άλλων ομάδων, με ιδιαίτερη… προτίμηση στον Ολυμπιακό, είτε εναντίον των φορέων που εμπλέκονται με τη διαχείριση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Επίθεση στον διαιτητή Γιώργο Κύζα (7/11/2015): Ο Νικόλας Βασιλαράς επιτίθεται στον Γιώργο Κύζα για τη διαιτησία του στο παιχνίδι Ατρόμητος – Παναθηναϊκός (1-2). Χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «ξεβράκωμα του θρασύτατου τύπου που έφεραν από την Δράμα για να κάνει τον διαιτητή», «καμικάζι ρέφερι», «αλητείες και καραγκιοζιλίκια από τον Κύζα», «έπαιζε 100-0 τον Ατρόμητο» και «μπροστά στα μάτια του γινόντουσαν όλα κι αυτός έκανε τον Κινέζο».

Άρθρο κατά διαιτητών, Φορτούνη και Ολυμπιακού (10/12/2015): Με αφορμή μια φάση στο Ολυμπιακός – Αρσεναλ (9/12/2015) για το Champions League ο Νικόλας Βασιλαράς στοχοποιεί τους Ελληνες διαιτητές, όπως επίσης τον Κώστα Φορτούνη αλλά και τον Ολυμπιακό. «Βουτάει από… συνήθεια ο Φορτούνης νομίζοντας πως σφυρίζει οι Αρετόπουλος, ο Κύζας, ο Καλογερόπουλος, ο Σπάθας και τα άλλα τα παιδιά», «Τους κόπηκαν τα πόδια και τους καταλαβαίνω αφού αλλιώς έχουν μάθει. Ετσι όπως χτίζονται στην Ελλάδα οι καρδιές των πρωταθλητών, έτσι διαλύονται στην Ευρώπη. Με ένα σφύριγμα. Όχι με μαϊμουδιές».

Ανάρτηση κατά του διαιτητή Θανάση Γιάχου (24/1/2015): Ο Νικόλας Βασιλαράς ως διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναφέρεται στον διαιτητή Θανάση Γιάχο για τα σφυρίγματά του στην αναμέτρηση του Τριφυλλιού με την Καλλονή για το πρωτάθλημα. «Και γιατί να μην το κάνει το «έγκλημα» ο Γιάχος; Λάδι θα τον βγάλει ο παρατηρητής. Όπως έβγαλαν και τον Παππά και τον Μάνταλο και όλο το παρεάκι. Έτσι παίζεται το παιχνίδι πλέον. Τα κάνουν εκ του ασφαλούς», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επίθεση κατά Μποροβήλου (5/1/2015): Ως διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ο Νικόλας Βασιλαράς με ανάρτησή του στο Facebook επιτέθηκε στον τότε πρόεδρο της Super League, Γιώργο Μποροβήλο, καθώς τον θεωρούσε υπεύθυνο για τη διεξαγωγή της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΣ Γιάννινα και την άρνηση της διοργανώτριας Αρχής να αλλάξει ώρα στο ματς. «Εδώ άφησε τη Ριζούπολη να ξεκινήσει ο Μποροβήλος, με “λίγη” ομίχλη θα κολλούσε;», ανέφερε.

Μήνυμα στο Facebook για Αρετόπουλο και ΚΕΔ (22/5/2015): Μετά τον ορισμό του Αλέξανδρου Αρετόπουλου στο παιχνίδι Ατρόμητος – Παναθηναϊκός για τα πλέι οφ της Super League o διευθυντής επικοινωνίας της «πράσινης» ΠΑΕ έκανε ανάρτηση στα social media με την οποία στοχοποίησε τον διαιτητή και την ΚΕΔ. «Μετά τα τέσσερα στην Τρίπολη θυμήθηκαν τον Αρετόπουλο. Αν βάζαμε παραπάνω θα γύριζαν μέχρι και τον… Καλόπουλο! Τόσο προβλέψιμοι όσο τα γκολ που (τους) βάζουν ο Μάρκους και ο Καρέλης».

«Με τον φόβο μας θα ζείτε» (20/5/2015): Μια ακόμα ανάρτηση κατά διαιτητή και συγκεκριμένα κατά του Αλέξανδρου Αρετόπουλου από τον διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Νικόλα Βασιλαρά. «Τελικά πόσους κερδισμένους βαθμούς θα πρέπει να μας αφαιρέσουν για να πάψει να αναζητά ασφάλεια το σύστημα σε Αρετόπουλους και άλλους τύπους που εδώ και χρόνια έπρεπε να τους έχουν πάρει την σφυρίχτρα; Τόσο πολύ μας φοβάστε ακόμη; Με τον φόβο μας θα ζείτε». Βεβαίως εύλογα κανείς αναρωτιέται ποια ακριβώς θέση έχει ο φόβος και δη ως απειλή στο ποδόσφαιρο, και μήπως στην πράξη εισπράττεται από τους οπαδούς ως προτροπή στη βία.

«Γελάνε και τα μικρόφωνα, δεν πείθουν ούτε τα πρόβατα» (23/2/2015): Μετά από ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έκανε ανάρτηση στα social media με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. «Γελάνε και τα μικρόφωνα όταν σου κάνουν μαθήματα ήθους και τις παρθένες αυτοί που έχουν καταστρέψει και λεηλατήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για όσα έγιναν και τα καταδικάσαμε υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί και μπορείτε να τους δείτε στους καθρέφτες σας. Τα υπόλοιπα δεν πείθουν ούτε τα πρόβατα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επίθεση σε ΕΠΟ, Μάνταλο, Κοντονή και Κυβέρνηση (7/2/2016): Μετά από το παιχνίδι Παναθηναϊκός – Ξάνθη (0-1) ο Νικόλας Βασιλαράς μέσω blog επιτίθεται στον διαιτητή της αναμέτρησης, Σταύρο Μάνταλο, στην ΕΠΟ, στον υπουργό Σταύρο Κοντονή, αλλά και στην Κυβέρνηση. Χρησιμοποιώντας στο κείμενό του εκφράσεις όπως «η αποστολή του Μάνταλου, το σύστημα που κάνει πλάκα στην κυβέρνηση και αυτή πλάτες στο σύστημα», «Αυτό που έγινε ήταν στημένο από χιλιόμετρα», «Το Περιστέρι και το Κύπελλο τους έκαιγε γι’ αυτό και έβαλαν αυτό το «πιστόλι» τον Μάνταλο, ένα ακόμη εργαλείο του συστήματος», «ο Κοντονής έχει καταλάβει τι ΓΛΕΝΤΙ τρώει; Αν δηλαδή δεν είναι μέλος του συστήματος και δεν τους κάνει πλάτες», «εσύ ρε Τσίπρα πλάκα μας κάνεις με δαύτον που έβαλες; Αλλά τι καλύτερο να περιμέναμε και από σένα; Μήπως δεν σε ξέρουμε; Τουλάχιστον σε μαθαίνουν και τα πρόβατα που σε ψήφισαν».

«Από τον Παπουτσέλη ως την…. Εγκληματική» (6/5/2016): Ένα ακόμα blog από τον Νικόλα Βασιλαρά με βαριές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς για διαιτητές. Πρώην και εν ενεργεία εκείνη την περίοδο. «Η μαϊμού του Παπουτσέλη, οι… Παπουτσέληδες που ακολούθησαν και ο κατήφορος του ελληνικού ποδοσφαίρου», «Ο τύπος αυτός είναι ακόμη εδώ λοιπόν. Ζει ανάμεσά μας, αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, μιλάμε την ίδια γλώσσα», «κάποιοι όμως δεν θα ξεχάσουν ποτέ όλα αυτά τα κουμάσια που έφεραν το ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ που βρίσκεται σήμερα», «Ο Παπουτσέλης λοιπόν δεν είναι απλά ο μέντορας του… Αρετόπουλου, είναι το εργαλείο που επιλέχτηκε από τον Θωμά για το πρώτο «αίμα» της παράγκας. Με αυτόν έστειλε το μήνυμα, σαν τα ταχυδρομικά περιστέρια».

«Παράγκα, εγκληματική οργάνωση, συμμορία» (9/12/2019): Σε εκπομπή στο OPEN ο Νικόλας Βασιλαράς ανέφερε: «Έχουμε και επέτειο σήμερα. 23 χρόνια από το πέναλτι του Παπουτσέλη στο Καραϊσκάκη. Οπότε καλό είναι κάποιοι με αφορμή το σχόλιο του κ. Μπέου να μην ξύνουν πληγές, ιδιαίτερα όταν αυτές οι πληγές είναι στο σώμα της ομάδας που έχει υποφέρει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την παράγκα, από τη μετέπειτα εγκληματική οργάνωση, συμμορία και δεν συμμαζεύεται. Να σβήσουμε και τούρτα. Κάπως έτσι άρχισαν όλα».

«Ο Παναθηναϊκός έχει επιλέξει να μην αγοράζει ενώσεις, να μην καίει αμάξια και φούρνους» (25/4/2021): Μετά από ένα παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Νικόλας Βασιλαράς, αναφέρθηκε στη διαιτησία του Φινλανδού Ματίας Γκεστράνιους και μίλησε για αγορασμένες Ενώσεις, καμένα αυτοκίνητα και φούρνους. «Για μια ακόμη φορά ένας διαιτητής στέρησε από την ομάδα μας το δικαίωμα να πάρει αυτό για το οποίο οι παίκτες μας ίδρωσαν μέσα στο γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός έχει επιλέξει σε όλη αυτή τη διαδρομή του να μην αγοράζει ενώσεις, να μην επιτίθεται σε διαιτητές, να μην καίει αμάξια και φούρνους».

Θύρα 13: υπεράσπιση των «αδελφών» χούλιγκαν ακόμη και εάν εμπλέκονται σε δολοφονίες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν προφανώς και τα δημόσια διαβήματα που κάνουν οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟ μέσα από τις ανακοινώσεις  της Θύρας 13, διαβήματα που φτάνουν μέχρι και την υπεράσπιση «αδελφών» χούλιγκαν, ακόμη και όταν αυτοί έχουν εμπλακεί σε μια δολοφονία οπαδού.

Η ανάρτηση της Θύρας 13 για δημοσιογράφο (11/07/23): Στις 11 Ιουλίου του 2023 η Θύρα 13 προχωρά σε μια ανάρτηση – προειδοποίηση προς τον δημοσιογράφο, Διονύση Βερβελέ, έπειτα από μια τοποθέτηση του τελευταίου σε ραδιοφωνική εκπομπή για την μετακίνηση του Κώστα Σλούκα από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό, απειλώντας τόσο τον ίδιο όσο και την οικογένεια του.

Η στήριξη προς τους Κροάτες ναζιστές (26/09/23): Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2023 μέσω ανάρτησης στο Facebook, ο σύνδεσμος «Νότια Προάστια Θύρα 13» υπεραμύνεται του πανό που ζητούσε την απελευθέρωση των Κροατών χούλιγκαν Bad Blue Boys που πρωταγωνίστησαν στη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, το βράδυ της 7ης Αυγούστου. Αντιλαμβάνεται κανένας ότι το ίδιο το γεγονός ότι υπήρξαν οργανωμένοι οπαδοί οι οποίοι δημόσια υποστήριξαν χούλιγκαν, που συμμετείχαν στη δολοφονία οπαδού άλλης ομάδας, από μόνο συμπυκνώνει το πρόβλημα που υπάρχει και τον τρόπο που καλλιεργείται ένα κλίμα που καταλήγει στην αναπαραγωγή της βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το «ντου» με μαχαίρι στον πάγκο του Ολυμπιακού (17/03/19): Στις 17 Μαρτίου του 2019 το ντέρμπι του ΟΑΚΑ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στιγματίστηκε από το «ντου» περίπου 30 οπαδών του τριφυλλιού οι οποίοι εισέβαλαν στο γήπεδο και επιτέθηκαν σε αναπληρωματικούς παίκτες των Ερυθρόλευκων και ανθρώπους από το τεχνικό επιτελείο της ομάδας του Πειραιά, κρατώντας μάλιστα μαχαίρια.

ΠΑΟΚ: από την… ένοπλη εισβολή Σαββίδη στην εμπλοκή σε δύο θανάτους οπαδών

Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ το πρόβλημα δεν έχει να κάνει απλώς με κάποιες εμπρηστικές δηλώσεις υπευθύνων, αλλά και με το ίδιο το παράδειγμα που έχει δώσει κατά καιρούς η ηγεσία της ομάδας, ξεκινώντας από την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο με εμφανέστατο όπλο στη ζώνη του, υπόθεση για την οποία στην πράξη έχει μείνει ατιμώρητος. Και ας μην ξεχνάμε ότι εδώ μιλάμε για ομάδα που οι οπαδοί της έχουν εμπλακεί τόσο στον θάνατο του Βούλγαρου οπαδού του Άρη Τάσκο Μποζατζίσκι όσο και την εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού οπαδού του Άρη Άλκη Καμπανού.

Έργα και ημέρες του Ιβάν Σαββίδη

Eισέβαλε με περίστροφο στο γήπεδο (11/03/2018): Απίστευτες εικόνες εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια του ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στην Τούμπα, με τον ιδιοκτήτη της ομάδας από τη Θεσσαλονίκη, Ιβάν Σαββίδη, να εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο, για να διαμαρτυρηθεί στον διαιτητή, έχοντας πάνω του όπλο!

Το ίδιο το περιστατικό θεωρήθηκε εξαρχής ως πρωτοφανές για τα δεδομένα ακόμη και του ελληνικού ποδοσφαίρου και – όπως και να το δει κανείς – είναι ενδεικτικό μιας νοοτροπίας που θέλει τον ηγέτη μιας ομάδας όχι μόνο να πηγαίνει στο γήπεδο οπλοφορώντας, αλλά να φτάνει μέχρι του σημείου να εισβάλει μαινόμενος στον αγωνιστικό χώρο επιδεικνύοντας το όπλο που φέρει.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ποιο είναι το μήνυμα που παίρνουν οι οπαδοί όταν βλέπουν τον πρόεδρο να κουβαλάει όπλο και μάλιστα την ώρα που διαμαρτύρεται για την αδικία που υποτίθεται ότι υπέστη η ομάδα του. Είναι ένα μήνυμα που ουσιαστικά «κανονικοποεί» τη βία και την καθιστά θεμιτό τρόπο υπεράσπισης της ομάδας.

Κατόπιν εορτής καταζητείται (12/03/2018): Μία μέρα μετά την εισβολή του στην Τούμπα με όπλο, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, ο Ιβάν Σαββίδης και άλλα τέσσερα μέλη της προσωπικής του φρουράς αναζητούνται στο πλαίσιο του αυτοφώρου για παραβίαση αθλητικής νομοθεσίας και ειδικότερα για παράνομη είσοδο σε αθλητικό χώρο. Η καθυστέρηση αυτή δεν αποτυπώνει μόνο την ολιγωρία των διωκτικών αρχών αλλά και μια ολόκληρη περιρρέουσα ατμόσφαιρα που ουσιαστικά θεωρεί «νομιμοποιημένη» την εισβολή του ένοπλου προέδρου, στέλνοντας και το ανάλογο «προτρεπτικό» μήνυμα στους οπαδούς.

Τα ρεπορτάζ που τον καίνε (27/06/2021): Ο Ιβάν Σαββίδης, που στιγμάτισε το ελληνικό ποδόσφαιρο με την είσοδό του στο γήπεδο της Τούμπας φέροντας όπλο στη ζώνη του, αφήνει τους συνεργάτες του και τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να δυναμιτίζουν το κλίμα, την στιγμή που εκείνος μένει αμέτοχος.

Όταν η επίθεση οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ, οδήγησε στον θάνατο του Τόσκο Μποζατζίσκι (5/1/2020)

Τον Ιανουάριο του 2020 η Θεσσαλονίκη συγκλονίζεται από τον θάνατο του Βούλγαρου οπαδού του Άρη Τόσκο Μποζατζίσκι, ύστερα από επίθεση οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ. Η υπόθεση αυτή έφερε με ανατριχιαστικό τρόπο στο φως τους κινδύνους από τη συνεχή προτροπή των οπαδών στη βία, ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο άτυχος Βούλγαρος οπαδός αρχικά «εντοπίστηκε» σε καφετέρια από οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ, μετά οργανώθηκε επίθεση εναντίον του ίδιου και των φίλων του, και στη συνέχεια καθώς αυτός προσπαθούσε να ξεφύγει τον χτύπησε θανάσιμα αυτοκίνητο που οδηγούσε η σύντροφος γνωστού οργανωμένου οπαδού του ΠΑΟΚ, που επίσης ήταν στο σημείο εκείνο.

Πρωτόδικα επιβλήθηκαν οι ακόλουθες ποινές:

– Με ποινή κάθειρξης 7 ετών τιμωρήθηκε η 27χρονη οδηγός του αυτοκινήτου που παρέσυρε και στέρησε τη ζωή του Βούλγαρου οπαδού.
– Με συνολική ποινή φυλάκισης 7,5 ετών ο 49χρονος πρώην φίλος της κοπέλας και γνωστός οργανωμένος οπαδός του ΠΑΟΚ, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό.
– Με ποινές φυλάκισης από 3 έτη έως 4,5 έτη καταδικάστηκαν οι υπόλοιποι 6 οπαδοί του ΠΑΟΚ.

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: η απόδειξη που οδηγεί το «πολεμικό κλίμα»

Τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου ο 19χρονος Άλκης Καμπανός δολοφονείται άγρια ύστερα από επίθεση οπαδών του ΠΑΟΚ. Δύο φίλοι του τραυματίζονται. Οι δράστες, που δεν σταμάτησαν ακόμη και όταν ο αδικοχαμένος Άλκης εκλιπαρούσε «μη με χτυπάτε» άλλο θα καταδικαστούν το καλοκαίρι του 2023 σε πολύ βαριές ποινές.

Από τους 12 καταδικασθέντες, οι 7 τιμωρήθηκαν με ισόβια και οι άλλοι 5 με πολυετείς ποινές κάθειρξης.

Η υπόθεση αυτή έδειξε με τον πιο οδυνηρό τρόπο πώς η «καλλιέργεια κλίματος» μεταξύ των οπαδών, η στοχοποίηση των πάντων ως «εχθρών», η ανοχή των διοικήσεων απέναντι στην οπαδική παραβατικότητα, και η διαρκής εμπρηστική και τοξική ρητορική έχουν τελικά ως ορίζοντα τη δολοφονική βία.

Όπως αυτή που υπέστη ο Άλκης.

Οι έρευνες της αστυνομίας που ακολούθησαν το τραγικό περιστατικό θα αποκαλύψουν πραγματικά οπλοστάσια σε γραφεία συνδέσμων του ΠΑΟΚ. Θα κατασχεθούν μαχαίρια, σιδηρογροθιές, λοστοί και άλλα αντικείμενα. Στο σύνδεσμο που βρίσκεται μέσα στο γήπεδο της Τούμπας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταλλικά στυλάρια και κράνη. Ωστόσο, παρότι θα εντοπιστούν οι αυτουργοί για τη δολοφονά του Άλκη δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστικά πρωτοβουλία να αντιμετωπιστεί συνολικά η κατάσταση, συντηρώντας την αίσθηση οι χούλιγκαν τυγχάνουν μιας ορισμένης ασυλίας.

Υπόθεση Ευαγγελόπουλου – αμετάκλητο βούλευμα σε βάρος των υιών Σαββίδη

To 2015 πυρπολείται το αυτοκίνητο της συζύγου του μάνατζερ παικτών Ιωάννη Ευγγελόπουλου. Η δικογραφία που τελικά σχηματίζεται αποδίδει τον εμπρησμό σε εγκληματική οργάνωση εκβιαστών την οποία προσέγγισε παράγοντας τότε του ΠΑΟΚ, ο Σπύρος Μηλιωρίδης, λειτουργώντας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ως ενδιάμεσο πρόσωπο για λογαριασμό των Γιώργη και Νίκου Σαββίδη, γιών του Ιβάν Σαββίδη και εμφανιζόμενων ως μοναδικών μετόχων της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ΠΑΟΚ.

Η υπόθεση αυτή είναι από τις πιο σοβαρές που έχουν υπάρξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μια που με αμετάκλητο βούλευμα οι εμφανιζόμενοι ως ιδιοκτήτες μιας ποδοσφαιρικής ομάδας κατηγορούνται ότι ήταν ηθικοί αυτουργοί σε μια τέτοια υπόθεση εκβιασμού, όπου διάφορα στοιχεία συνδέουν τους δράστες με τον ίδιο τον ΠΑΟΚ.

«Ο Μηλιωρίδης μεσολάβησε ώστε να ανατεθεί στην εγκληματική οργάνωση η εκβίαση του Ευαγγελόπουλου» (18/11/2022): Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση του εμπρησμού του αυτοκινήτου της συζύγου του Ιωάννη Ευαγγελόπουλου, η εκτίμηση των διωκτικών αρχών είναι ότι Σπύρος Μηλιωρίδης (στέλεχος τότε στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ) μεσολάβησε ώστε να ανατεθεί στην εγκληματική οργάνωση του Αγκατζανιάν η εκβίαση του Ευαγγελόπουλου

Τα τιμολόγια για τη διαμονή των φερόμενων ως εκβιαστών, κόπηκαν αρχικά για λογαριασμό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ (18/11/2022): Έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο λογιστήριο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ βρέθηκαν πέντε τιμολόγια για τη διαμονή των φερόμενων ως εκβιαστών, που κόπηκαν αρχικά για λογαριασμό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τελικά της DIMERA GROUP ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ που μέτοχοι ήταν οι Γεώργης και Νίκος Σαββίδης.

Εγκαλούνται με βάση το κατηγορητήριο ως ηθικοί αυτουργοί οι Γιώργος και Νίκος Σαββίδης (18/11/2022): Οι γιοι του Ιβάν Σαββίδη, Γεώργης και Νίκος, κατηγορούνται με αμετάκλητο βούλευμα ως ηθικοί αυτουργοί, καθώς το 2015 βασικός μέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν η κυπριακή εταιρεία DIMERA LTD, που ήταν κι η μοναδική εταίρος της DIMERAGROUP ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, που έκοψε και τα τιμολόγια για τη διαμονή των φερόμενων ως δραστών στην Αθήνα. Ως μοναδικοί μέτοχοι φέρονταν οι Γεώργης και Νίκος Σαββίδης.

«Ο Μηλιωρίδης, έπαιρνε εντολές απ’ τους Γιώργο και Νίκο Σαββίδη κι ερχόταν σε επικοινωνία με τον Αγκατζανιάν» (18/11/2022): Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών στηρίζεται στην εκτίμηση ότι ο Μηλιωρίδης, σύνδεσμος επικοινωνίας των οργανωμένων φιλάθλων με τις διοικήσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, έπαιρνε εντολές απ’ τους Γεώργη και Νίκο Σαββίδη κι ερχόταν σε επικοινωνία με τον Αγκανατζιάν. Εκτιμά ότι το ύψος της αμοιβής που συμφωνήθηκε για την εκβίαση, όπως και το γεγονός ότι ζητήθηκαν αποδείξεις για τα έξοδα, δείχνει ότι δεν θα πλήρωνε ο Μηλιωρίδης από δικούς του πόρους.

Τηλεφωνικές καταγραφές κάνουν σαφές ότι ο Μηλιωρίδης είναι ενδιάμεσος για το «αφεντικό», που ήταν μάλιστα «πολύ ικανοποιημένο» (18/11/2022): Η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ανέφερε πως σύμφωνα με τις τηλεφωνικές καταγραφές και με βάση τα όσα ανέφερε ο Σπύρος Μηλιωρίδης, που ήταν στέλεχος στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, το «αφεντικό ήταν πολύ ικανοποιημένο» με τα αποτελέσματα του εκβιασμό προς τον Ιωάννη Ευαγγελόπουλο.

Ο Αγκατζανιάν επιβεβαίωσε τη συνάντηση που είχε με το στέλεχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ λίγο πριν τους εμπρησμούς (10/09/15): Σύμφωνα με όσα έδειξαν οι νόμιμες τηλεφωνικές καταγραφές της ΕΥΠ, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, Γκραντ Αγκατζανιάν, ανέφερε πως είχε συνάντηση στη φυλακή με το στέλεχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Σπύρο Μηλιωρίδη, μαζί με άλλους δύο κατηγορούμενους για την υπόθεση των εμπρησμών.

Μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που πραγματοποίησε τον εμπρησμό ενημερώνει κωδικοποιημένα τον Μηλιωρίδη (14/10/15): Από τις τηλεφωνικές καταγραφές της ΕΥΠ φαίνεται καθαρά ένα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που πραγματοποίησε τον εμπρησμό στο αυτοκίνητο της συζύγου του Ιωάννη Ευαγγελόπουλου, να ενημερώνει κωδικοποιημένα το στέλεχος του ΠΑΟΚ, Σπύρο Μηλιωρίδη πως η δουλειά έγινε.

Ο Μηλιωρίδης προσέλαβε έναν από τους εμπρηστές στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και προσπαθεί να προσλάβει και δεύτερο (28/07/15): Όπως κατέγραψε η ΕΥΠ και αποκάλυψε η εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΙ», ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης μιλά στο τηλέφωνο με το στέλεχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Σπύρο Μηλιωρίδη, με τον δεύτερο να αναφέρει πως έχει προσλάβει στην ΠΑΕ ήδη έναν από τους εμπρηστές και στη συνέχεια ότι προσπαθεί να προσλάβει και δεύτερο.

Έργα και ημέρες του Μάκη Γκαγκάτση (αντιπρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ) 

Λαλίστατος και συχνά επιθετικός στη ρητορική του είναι ο Μάκης Γκαγκάτσης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

«Χώρισαν την Ελλάδα στα δύο»

Ο Μάκης Γκαγκάτσης έχει γράψει ιστορία με τις παρεμβάσεις του. Και αυτό όχι για καλό. Σχεδόν κάθε δημόσια τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, από το 2016, όταν άλλαξε ο συσχετισμός στην ΕΠΟ έως και σήμερα, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα επιθετικό ύφος, αυτό ακριβώς που «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και στα αυτιά των οπαδών εύκολα μπορεί να ερμηνευθεί ως προτροπή ακόμη και στη βία.

Ο έμπιστος του Ιβάν Σαββίδη στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είναι ο άνθρωπος που θα μείνει στην ιστορία για την περίφημη φράση «θα χωριστεί η Ελλάδα στα δύο», με αφορμή την καταδικαστική απόφαση της ΕΕΑ για το σκάνδαλο της πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη. Μια υπόθεση με πρωταγωνιστεί και… αγοραστή εγκαταστάσεων και των γραφείων της ακριτικής ΠΑΕ, από τον μέχρι πρότινος σερβιτόρο ανιψιό του Ιβάν Σαββίδη, τον περιβόητο Ιωάννη Καλπαζίδη. Ουσιαστικά, η δήλωσή εκείνη ζητούσε να περιέλθει η χώρα σε μια συνθήκη «διχασμού», ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, επειδή θεώρησε ότι αδικήθηκε η ομάδα του ΠΑΟΚ από ένα όργανο της συντεταγμένης Πολιτείας.

Όμως, δεν είναι η μόνη εμπρηστική δήλωση του αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

«Aναβίωση του πάλαι ποτέ ΠΟΚ για να χάσω»  (16/04/2019): ΑΕΚ και ΠΑΟΚ βρίσκονται στα… μαχαίρια, μετά τα όσα έγιναν την προηγούμενη χρονιά. Σε κατάσταση ψυχρού πολέμου. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ έχει μόλις χάσει τις εκλογές για την προεδρία της Super League από τον Μηνά Λυσάνδρου και επιτίθεται κατά πάντων. Δυναμιτίζοντας το κλίμα.

«Μέσα στα αποδυτήρια προκλήθηκε το τραύμα!» (02/03/2018): Ο ΠΑΟΚ απολογείται για το χτύπημα οπαδού του στον Οσκαρ Γκαρθία, πριν την έναρξη του αγώνα με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Ο Μάκης Γκαγκάτσης προκαλεί το κοινό αίσθημα με τους ισχυρισμούς του, κατηγορώντας τον προπονητή και τον Ολυμπιακό για την υπόθεση, αμφισβητώντας ακόμη και το προφανές χτύπημα από το ρολό της μηχανής στον Ισπανό τεχνικό ενώπιον του Πειθαρχικού Οργάνου της Super League. Το αποτέλεσμα γνωστό, με την περίφημη απόφαση Σκουτέρη, που σε δεύτερο βαθμό δικαίωσε εν μέρει τον ΠΑΟΚ, λίγες ώρες πριν το ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Τούμπα, που προκάλεσε και την περίφημη εισβολή του Ιβάν Σαββίδη με το όπλο.

«Ο ΠΑΟΚ δεν κατεβαίνει στο πρωτάθλημα με αυτή την ΚΕΔ» (20/07/2016): Ο ΠΑΟΚ σηκώνει της σημαία της προσπάθειας για κατάληψη της ΕΠΟ. Ο Μάκης Γκαγκάτσης μιλάει στον SPORT FM και απειλεί να μην κατέβει ο ΠΑΟΚ στην έναρξη της Super League, απαιτώντας ανατροπή της ΕΠΟ και της ΚΕΔ. Με μπροστάρη τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, εγκαθιδρύεται διοικούσα επιτροπή στην Ομοσπονδία, μετά από παρέμβαση και FIFA, UEFA. Με την ΕΠΟ να καταλήγει, τελικά, στα χέρια του ΠΑΟΚ. Σε εκλογές που κόστισαν 6.000.000 €, σύμφωνα με δήλωση του Βίκτωρα Μητρόπουλου, που δεν διαψεύστηκε ποτέ.

«Δεν θα καθόμασταν ποτέ στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Αυγενάκη» (16/03/2023): Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Μάρτιο του 2022, με την παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας και των ΠΑΕ που συμμετέχουν στα play-offs της Stoiximan Superleague 1, αλλά και του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο Γκαγκάτσης αποφάσισε εκ νέου να οξύνει τα πνεύματα εναντίον του τότε υφυπουργού, φτάνοντας μέχρι του σημείου να δηλώσει ότι οι εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ δεν θα κάθονταν ποτέ στο ίδιο τραπέζι με τον αρμόδιο υπουργό. Αντιλαμβάνεται κανείς πώς θα προσέλαβαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αυτή τη δήλωση που ουσιαστικά αρνιόταν ότι η Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο έχουν αρμοδιότητα στα θέματα του ποδοσφαίρου.

«Αισχρό, ανέντιμο και ανήθικο από την πλευρά της ΕΕΑ» (12/12/2022): Στις 17/11/2022 η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εξέδωσε ανακοίνωση για εξηγήσεις, αναφέροντας πως Γιώργος και Νίκος Σαββίδης παραπέμπονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, για την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος. Εναν μήνα μετά, ο Μάκης Γκαγκάτσης υβρίζει και στοχοποιεί τα μέλη της Επιτροπής, και αυτό παρότι τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού έκαναν το αυτονόητο, δηλαδή να ζητήσουν εξηγήσεις για το γεγονός ότι ένα μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Σαββίδης είχε υποβάλει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει κανένα κώλυμα, ενώ στην πραγματικότητα υπήρχε το ζήτημα το βούλευμα σε βάρος του. Πέραν του πώς αντιλαμβάνεται ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ τη νομιμότητα, υπάρχει και το πρόβλημα του αντίκτυπου που έχει στους οπαδούς της ομάδας το γεγονός ότι ένα ηγετικό στέλεχος θεωρεί ότι η τήρηση της νομιμότητας αποτελεί αισχρή, ανέντιμη, και ανήθικη πράξη σε βάρος του ΠΑΟΚ και τι πολεμικό κλίμα καλλιεργεί.

«Ντρέπομαι που είμαι μέλος στην ΕΕ της ΕΠΟ, κινδυνεύετε με έκπτωση»  (07/10/2021): Με αφορμή το θέμα που είχε προκύψει με την παράνομη αδειοδότηση ομάδων της Super League 2 και την καταδικαστική απόφαση από το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ επικρίνει τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που συμμετείχαν στο σκάνδαλο και παραδέχεται ότι έπρεπε να υπάρξει έκπτωση της διοίκησης της Ομοσπονδίας. Αυτό μπορεί να μην έγινε, όμως και πάλι το κλίμα ότι ο ΠΑΟΚ είναι υπεράνω οργάνων και διαδικασιών ενισχύθηκε.

«Εχει ξεφτιλιστεί ο δικαστής» (27/08/2021): Συχνά τα «βέλη της κριτικής» του Μάκη Γκαγκάτση έχουν δεχτεί οι εκπρόσωποι της δικαιοσύνης. Το 2021 στο στόχαστρό του βρέθηκε πάλι ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ και Εφέτης στην τακτική δικαιοσύνη, Παναγιώτης Φιλόπουλος. Ο ανώτατος δικαστής είχε επικυρώσει την τιμωρία του ΠΑΟΚ από την ΕΕΑ και σε δεύτερο βαθμό και έκτοτε έγινε στόχος του επικοινωνιακού μηχανισμού του ΠΑΟΚ. Και εν τέλει παραιτήθηκε από τη θέση του, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της τότε επιτροπής εφέσεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στοχοποίησή τους.

Ρατσιστικά σχόλια κατά Καραπαπά και απειλές για νέο 2016 (13/12/2020): Πέραν του να απειλεί με… νέο διχασμό, ο Μάκης Γκαγκάτσης φτάνει ακόμη και στη χρήση ρατσιστικών αναφορών. Απαντώντας στον Κώστα Καραπαπά, που ανέφερε δημόσια πως υπήρξε προσπάθεια επηρεασμού/χρηματισμού ποδοσφαιριστών του Αρη, πριν το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, ο Γκαγκάτσης επιτέθηκε με τρόπο ρατσιστικό στον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, κάνοντας λόγο για «παιδοβουβαλάκι» και για «γεμάτο με χοληστερίνη στόμα».

«Ντροπή της Κρήτης και υπάλληλος του Μαρινάκη ο Αυγενάκης»  (27/01/2020): Η βόμβα του σκανδάλου της πολϋιδιοκτησίας, σκάει. Ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη, Γιάννης Καλπαζίδης, εμφανίζεται από το πουθενά και αγοράζει τις εγκαταστάσεις και τα γραφεία της Ξάνθης. Η σύνδεση με τον θείο του και την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καταφανέστατη. Η ΕΕΑ συνεδριάζει και κρίνει το προφανές: Ενοχή και των δύο ΠΑΕ για πρακτική πολυϊδιοκτησίας. Κάτι που συνεπάγεται άμεσο υποβιβασμό. Το ίδιο 24ωρο, ο ΠΑΟΚ επιλέγει να πάει την τοξικότητα και την επιθετική ρητορική σε επίπεδα επικίνδυνα. Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Μάκης Γκαγκάτσης φιλοξενείται στην εκπομπή «Δίκη», του καναλιού του Ιβάν Σαββίδη «OPEN» και βάλλει κατά πάντων. Απειλεί, υβρίζει Κυβέρνηση, υπουργούς και υφυπουργούς και φτάνει στο σημείο να κάνει λόγο για χωρισμό της Ελλάδας στα δύο. Σαν να μην έφτανε αυτό, προανήγγειλε κινητοποιήσεις και ουσιαστικά παρότρυνε τους οπαδούς της ομάδας του σε μαζικές αντιδράσεις, σε όλη την Ελλάδα.

Απειλές, ύβρεις και καταγγελίες κατά κυβέρνησης, ΕΕΑ

Όταν άρχισαν τα αρμόδια όργανα να εξετάζουν την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης, ο Μάκης Γκαγκάτσης επιτέθηκε με μένος εναντίον της Κυβέρνησης, του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και των μελών της ΕΕΑ, κάνοντας λόγο για στημένη επιτροπή και για… κουμπάρους. Σημειώνουμε εδώ, ότι όταν η υπόθεση έφτασε στο CAS, η Ξάνθη είχε υποβιβαστεί, δεν είχε προσφύγει καν στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο και ουσιαστικά η παρανομία είχε «θεραπευτεί».

Έργα και ημέρες Γιώργου Σαββίδη

Ο Γιώργος Σαββίδης, γιός του ηγέτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, πέραν του να είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση Ευαγγελόπουλου έχει γράψει και αυτός ιστορία με τις κατά καιρούς δημόσιες παρεμβάσεις του, που συνήθως έχουν τη μορφή αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανάρτηση με Μπόνι και Κλάιντ (14/2/2019): Απαντώντας σε ανάρτηση του Κώστα Καραπαπά ο Γιώργος Σαββίδης παρομοιάζει τον οργανισμό του Ολυμπιακού με τους Αμερικανούς εγκληματίες Μπόνι και Κλάιντ υπονοώντας πως και οι Πειραιώτες θα έχουν το ίδιο τέλος με εκείνους.

Επίθεση σε Καραπαπά (9/9/2019): Με αφορμή επίθεση σε αγώνα της ακαδημίας του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Σαββίδης επιτέθηκε στον Κώστα Καραπαπά για δική του ανάρτηση, υποστηρίζοντας πως ο αντιπρόεδρος των «ερυθρόλευκων» καπηλεύεται το συμβάν.

Χαρακτηρισμοί κατά του Ολυμπιακού (19/9/2019): Σε δύο αναρτήσεις του ο Γιώργος Σαββίδης απευθύνεται στον Ολυμπιακό και σε μέλη της διοίκησής του, τονίζοντας πως «Έμαθα πολύ καιρό πριν να μην παλεύω ποτέ με ένα γουρούνι. Θα λερωθείς και εκτός αυτού θα αρέσει στο γουρούνι…» ενώ στη συνέχεια ανέβασε ένα ψάρι από την ώρα του φαγητού του, με υπονοούμενα για τον Ολυμπιακό.

Επίθεση σε Αυγενάκη (18/11/2019): Με ανάρτησή του ο Γιώργος Σαββίδης καλεί τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, να εγγυηθεί τη διαφάνεια στον ελληνικό λαό, αλλιώς να παραιτηθεί από το πόστο του.

Πρόκληση πριν τον τελικό Κυπέλλου (6/5/2019): Ενώ ο τρίτος κατά σειρά τελικός Κυπέλλου με την ΑΕΚ πλησιάζει, ο Γιώργος Σαββίδης δυναμιτίζει το κλίμα με αναρτήσεις που απευθύνονται στον κόσμο του ΠΑΟΚ και φωτογραφία με το πρόσωπο του πατέρα του Ιβάν στο χέρι, που έναν χρόνο πριν είχε μπει με το όπλο στο γήπεδο της Τούμπας.

Ανάρτηση για… εξοχικό (13/7/2020): Μετά από νίκη του ΠΑΟΚ μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο Γιώργος Σαββίδης αναφέρθηκε με ειρωνικό ύφος στην έδρα του Ολυμπιακού την οποία και χαρακτήρισε εξοχικό.

Σερί αναρτήσεις με χαρακτηρισμούς (5/3/2020): Η απόφαση του πρωτοβάθμιου οργάνου της Super League για τιμωρία του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης στην υπόθεση της πολυιδιοκτησίας δεν άρεσε στο Γιώργο Σαββίδη που μέσω των social media τα έβαλε με τον Ολυμπιακό και χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς.

Απάντηση σε οπαδό (5/3/2020): Ο ιδιαίτερα δραστήριος στα social media, Γιώργος Σαββίδης, ανοίγει διάλογο με οπαδό του Ολυμπιακού και μεταξύ άλλων του αναφέρει πως «Μια ζωή είσαι χάρτινος πρωταθλητής».

Ανάρτηση με μαχαίρι (08/2/2022): Μετά από παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Άρη, λίγες εβδομάδες πριν τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Σαββίδης είχε κάνει ανάρτηση με ένα μαχαίρι καρφωμένο σε ξύλινη επιφάνεια. Κατόπιν παρότρυνσης των γονιών του Άλκη, ο Αλέξης Κούγιας έδειξε τη φωτογραφία στην τηλεοπτική κάμερα θέλοντας να καταδείξει προφανώς πως πρόκειται για υποκίνηση βίας.

Έργα και ημέρες του Κυριάκου Κυριάκου (υπεύθυνος επικοινωνίας και μέλος ΔΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ):

Από την πρακτική της επιθετικής και συχνά εμπρηστικής ρητορικής δεν θα μπορούσε να απέχει και ο Κυριάκος Κυριάκος, υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Ο Κυριάκος Κυριάκος, υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Ανάρτηση κατά Δημάτου και ΑΕΚ (13/10/2018): Ο Κυριάκος Κυριάκος απάντησε με αιχμηρό και δεικτικό τρόπο μέσα από ανάρτηση του στον υπεύθυνο επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ανδρέα Δημάτο, όταν ο τελευταίος έκανε λόγο για μια «ετερόκλητη συμμαχία που έχει σχηματιστεί εναντίον της πρωταθλήτριας» και «συστηματική και συντεταγμένη πολεμική εναντίον της ΑΕΚ». Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ένωσης και της… διαφορετικότητας, ενώ αναφέρθηκε με ειρωνικό τρόπο σε προηγούμενη ανάρτηση του Δημάτου. 

«Αφελείς θιασώτες του εσκομπαρισμού…» (28/2/2019): Τον Φεβρουάριο του 2019 ο Κυριάκος Κυριάκος εξαπέλυσε φουλ επίθεση κατά πάντων, τονίζοντας πως πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με τον ΠΑΟΚ. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Δικεφάλου του βορρά χρησιμοποίησε βαριές κουβέντες σε δημόσιο λόγο και απρεπείς χαρακτηρισμούς, ενώ τα έβαλε ανοιχτά με τα ΜΜΕ.

Επίθεση και στοχοποίηση Ολυμπιακού (28/2/2019): Ο Κυριάκος Κυριάκος εξαπέλυσε ανοιχτή επίθεση κατά του Ολυμπιακού, μίλησε για επικοινωνιακό πόλεμο, ενώ τόνισε ότι ο ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να τα αφήσει έτσι και θα αντιδράσει. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στις δηλώσεις του άφησε σαφείς αιχμές και όχι μόνο στοχοποιώντας την ερυθρόλευκη ΠΑΕ.

«Αποκαλύφθηκε με… αυτο-ρουφιανιά η συμμαχία» (4/6/2019): Ο Κυριάκος Κυριάκος πήρε θέση μέσα από δηλώσεις του για το ελληνικό πρωτάθλημα και εξαπέλυσε επίθεση σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ, τονίζοντας ότι αποκαλύφθηκε η συμμαχία τους. Ο πρώην τότε διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ τα έβαλε με τους δύο συλλόγους ανοιχτά και ανέφερε ότι ήταν ενάντια στον Δικέφαλο, κάτι που αποκαλύφθηκε με «αυτο-ρουφιανιά».

Συνέντευξη κατά Μαρινάκη, Χούμπελ, Αυγενάκη και Αλαφούζου (9/1/2020): Ο Κυριάκος Κυριάκος παραχώρησε συνέντευξη στο «sdna.gr» και προχώρησε σε επίθεση και τοποθετήσεις με αιχμές κατά των Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιάννη Αλαφούζο, Χούμπελ και Αυγενάκη. Παράλληλα, αναφέρθηκε με ειρωνικό τρόπο και μίλησε με προκλητικό τρόπο, τόσο κατά των ιδιοκτητών των ΠΑΕ, αλλά και για τους αρμόδιους του ελληνικού ποδοσφαίρου εκείνη την εποχή.

«Η υπομονή τελείωσε…» (12/10/2020): Ο Κυριάκος Κυριάκος εξαπέλυσε επίθεση κατά όσων ασχολούνταν με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος ήταν σε μια φάση ανασυγκρότησης, αναφέρθηκε στους δημοσιογράφους και προειδοποίησε λέγοντας πως «η υπομονή τελείωσε», σχετικά με όσα είχαν γραφτεί για τον Δικέφαλο του βορρά.

«Θα σκεφτούμε την ομάδα μας και την σκληρή τιμωρία όσων της εναντιώνονται» (15/12/2020): Το 2020, ο Κυριάκος Κυριάκος πήρε θέση για την υπόθεση περί δωροδοκίας του Σιαμπάνη στο παιχνίδι με τον Άρη και αναφέρθηκε με σκληρό τρόπο «στην ανοχή στο παραποδόσφαιρο», ενώ υπογράμμισε στην τοποθέτηση του ότι ο ΠΑΟΚ «θα σκεφτεί την ομάδα του και την σκληρή τιμωρία όσων της εναντιώνονται».

Στοχοποίηση δημοσιογράφου (20/12/2020): Ο Κυριάκος Κυριάκος, ως υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ,  αφού τοποθετήθηκε σχετικά με την υπόθεση «δωροδοκίας» Σιαμπάνη, απάντησε σε απορίες, όμως στα όσα είπε στοχοποίησε τον δημοσιογράφο, Μιχάλη Λεάνη. Παράλληλα, ανέφερε τους λόγους που ο Δικέφαλος του βορρά επέλεξε να σηκώσει τους τόνους και να τους διατηρήσει ψηλά!

«Από ‘δω και πέρα θα έχουν να κάνουν με εμάς» (25/2/2023): Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ ήταν έξαλλοι μετά το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα στους «Ζωσιμάδες» και την ισοπαλία με 0-0, εξαπέλυσαν επίθεση κατά των διαιτητών για τις αποφάσεις τους. Ο Κυριάκος Κυριάκος μάλιστα με παρέμβαση του για τη φάση του Πήλιου, ειρωνεύτηκε τους ρέφερι, ενώ απείλησε λέγοντας πως «από ‘δω και πέρα θα έχουν να κάνουν με εμάς». Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πώς αντιλαμβάνεται ο οπαδός, ιδίως ο φανατικός, αυτό το «θα έχουν να κάνουν με εμάς».

Επίσημες ανακοινώσεις του ΠΑΟΚ

Εάν τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΟΚ χρησιμοποιούν τόσο συχνά εμπρηστική ρητορική, αναμενόμενο είναι ένας ανάλογος τόνος να υιοθετείται και από τις ίδιες τις ανακοινώσεις της επίσημης ΠΑΕ. Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι εάν θέλουμε να αναζητήσουμε τις ρίζες της βίας, καλό είναι να μην παραλείψουμε την παρότρυνση ουσιαστικά σε βία που περιλαμβάνει ο δημόσιος λόγος συγκεκριμένων ΠΑΕ και των ηγετικών στελεχών τους.

«Δώστε το πρωτάθλημα εκεί που θέλετε, μπας και γλυτωσουμε αθώους ανθρώπους» (10/1/15): Τον Ιανουάριο του 2015, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με ανακοίνωσή της επιτέθηκε στον διαιτητή Καλογερόπουλο και τον κ. Γκιρτζίκη, προτρέποντάς τους να δώσουν το πρωτάθλημα εκεί που θέλουν, ώστε να γλιτώσουν αθώους από τη φυλακή, ενώ επισήμανε ότι παίζουν με τα νεύρα του κόσμου.

«Αντιδημοκρατική και φασιστική η απόφαση της αστυνομίας» (17/12/15): Με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε τον Δεκέμβριο του 2015, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έκανε λόγω για αντιδημοκρατική και φασιστική συμπεριφορά της αστυνομίας και του υπουργείου επειδή δεν επέτρεψαν την οργανωμένη μετακίνηση των οπαδών της ομάδας στον Βόλο.

«Μόνος στόχος του συστήματος να εκδικηθεί τον ΠΑΟΚ» 2/10/16: Επίθεση στον επόπτη Χουσκόγλου εξαπέλυσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τον Οκτώβριο του 2016 με αφορμή ένα ακυρωθέν γκολ στον αγώνα με τη Βέροια, ενώ τόνισε πως το σύστημα έχει ως μόνο στόχο να εκδικηθεί τον Δικέφαλο του βορρά που θέλει να… ξεβρωμίσει το ποδόσφαιρο.

«Ο Παναθηναϊκός άφησε τον κόσμο του να επιτίθεται στους αναπληρωματικούς και ένας ηλίθιος έδωσε τη χαριστική βολή» (17/05/17): Τον Μάιο του 2017, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έβγαλε ανακοίνωση κατά του Παναθηναϊκού και του κόσμου του, τονίζοντας πως η διοίκηση των Πράσινων άφησε τους οπαδούς να επιτίθενται στους παίκτες της, επισήμανε ότι ένας ηλίθιος εμφανίστηκε για να δώσει τη χαριστική βολή.

«Ποδοσφαιριστές που νομίζουν πως καταξιώνονται παριστάνοντας τα τετράποδα με ακράτεια» (23/09/19): Ανακοίνωση από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ με αποδέκτες τον Άρη, αλλά και τον ποδοσφαιριστή Μπράουν Ιντέγε, στον οποίο επιτέθηκε, βγήκε το 2019 τονίζοντας πως νομίζει ότι καταξιώνεται επειδή πανηγυρίζει σαν τετράποδο με ακράτεια. Αντιλαμβάνεται κανείς το κλίμα που διαμορφώνουν μεταξύ των οπαδών τέτοιες υβριστικές και χυδαίες ανακοινώσεις.

Αιχμές για Σιδηρόπουλο, Μελισσανίδη, Παπαδόπουλο και αστυνομία (30/09/19): Τον Σεπτέβριο του 2019, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με σχετική της ανακοίνωση αναφέρθηκε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, τονίζοντας ότι ο διαιτητής έπεσε… θύμα του Σιδηρόπουλου που ήταν στο VAR. Παράλληλα επιτέθηκε στους Μελισσανίδη και Παπαδόπουλο για τη συμπεριφορά τους, αλλά και στην αστυνομία, για την οποία ανέφερε ότι έδρασε σαν συνοδός.

«Μνημείο ντροπής ντροπής για τους εκατομμύρια Έλληνες Ποντίους η ανακοίνωση του Ολυμπιακού» (23/01/20): Επίθεση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό για την ανακοίνωσή για τον Ιβάν Σαββίδη, τονίζοντας πως οι Ερυθρόλευκοι προσέβαλαν εκατομμύρια Ποντίους επειδή αποκάλεσαν «Ρώσο» τον πρόεδρο του Δικεφάλου του βορρά. Είναι σαφής εδώ η προσπάθεια να καλλιεργηθεί ένα κλίμα «εθνικού διχασμού», που εκ των πραγμάτων απλώς φανατίζει τους οπαδούς ακόμη περισσότερο.

«Επικίνδυνος για τον αθλητισμό, την συνοχή της χώρας και επίορκος ο Αυγενάκης» (27/01/20): Κατά του Λευτέρη Αυγενάκη τέθηκε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αποκαλώντας τον υφυπουργό Αθλητισμού επικίνδυνο για τη συνοχή της χώρας, ενώ τον χαρακτήρισε και επίορκο, λόγω της εισήγησης της ΕΕΑ για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας. Αντιλαμβάνεται κανένας ποιο μήνυμα στέλνει στους οπαδούς μια επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ που ουσιαστικά αμφισβητεί και εγκαλεί τους εκπροσώπους της Πολιτείας και αποτυπώνει περιφρόνηση για τη νομιμότητα.

«Περιμένουμε τις παραιτήσεις των συμμοριτών Τζουλάκη, Αρκούδη, Φαραντούρη και Μαρούπα» (30/01/20): Επίθεση κατά της ΕΕΑ και της επιτροπής της για τις εισηγήσεις που έκαναν, από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, στοχοποιώντας τους Τζουλάκη, Αρκούδη, Φαραντούρη και Μαρούπα, αναφέροντας παράλληλα ότι ξεφτιλίζονται διαρκώς, που και πάλι αφήνει το ίδιο ίχνος της περιφρόνησης κάθε έννοιας νομιμότητας.

«Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ θύμιζε έφοδο σε γιάφκα τρομοκρατών» (23/02/20): Την αστυνομία και τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος κ. Σκούμα, έβαλε στο στόχαστρό της ο ΠΑΟΚ μετά την επιχείρηση που έκανε στο γήπεδο της Τούμπας, τονίζοντας πως θύμιζε έφοδο σε γιάφκα τρομοκρατών, ενώ επισήμανε ότι αντιμετωπίστηκαν ως πολίτες Β’ κατηγορίας.

«Ο Αυγενάκης υπηρετεί το κυνήγι του ΠΑΟΚ» (05/03/20): Κατά του Λευτέρη Αυγενάκη στράφηκε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ο υφυπουργούς αθλητισμού υπηρετεί το κυνήγι του Δικεφάλου του βορρά, στοχοποιώντας τον για ακόμη μία φορά για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας.

«Φιλόπουλος και Βρυώνης παρότρυναν τον διασυρμό του ονόματος του ΠΑΟΚ» (10/07/20): Με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τέθηκε κατά των Φιλόπουλου και Βρυώνη, αναφέροντας πως παρότρυναν τον διασυρμό του Δικεφάλου του βορρά, αλλά και ντρόπιασαν την ελληνική δικαιοσύνη.

«Κάποια στιγμή οι λάκκοι φιλοξενούν εκείνους που τους σκάβουν» (15/12/20): Στο στόχαστρο του ΠΑΟΚ μπήκε ο τερματοφύλακας του Άρη, Μάριος Σιαμπάνης, μετά τις καταγγελίες του για δωροδοκία σε βάρος του, ενώ επιτέθηκε και τον Αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστα Καραπαπά, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως θα φιλοξενηθούν «σε λάκκο».

«Όσοι βουλευτές Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδας το επιτρέψουν θα κριθούν από τους ψηφοφόρους τους» (16/11/21): Προς τους βουλευτές Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδας στράφηκε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, παροτρύνοντάς τους να μην ακολουθήσουν τον Λευτέρη Αυγενάκη και την ατζέντα του αλλιώς θα κριθούν από τους ψηφοφόρους τους. Και πάλι εντυπωσιάζει ο προκλητικός τρόπος που «εργαλειοποιείται» πολιτικά η οπαδική «ταυτότητα», στα όρια ενός ιδιότυπου εκλογικού εκβιασμού.

«Μην παίξετε ξανά με το όνομα του ΠΑΟΚ, μπορείτε να δείτε που κατέληξαν όσοι το προσπάθησαν» (17/10/22): Επίθεση προς τους διαιτητές Τρεϊμάνις και Πινέιρο εξαπέλυσε ο ΠΑΟΚ τονίζοντας δεν πρέπει να διανοηθούν να παίξουν ξανά με τον Δικέφαλο του βορρά, παροτρύνοντάς τους να δουν που κατέληξαν όσοι το επιχείρησαν παλαιότερα.

Πυρά κατά Τζήλου, Καλαμπόκη, Σινιοράκη, αλλά και NOVA (15/02/23): Τα πυρά της κατά Τζήλου, Καλαμπόκη και Σινιοράκη εξαπέλυσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ  τον Φεβρουάριο του 2023 για όσα έγιναν στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, ζητώντας τη διαγραφή τους, ενώ στράφηκε εναντίον και της NOVA για την επιλογή των αμφισβητούμενων φάσεων.

Επεισόδια, καπνογόνα, φωτοβολίδες και σαρδέλες στον πάγκο του Ολυμπιακού (16/4/2014): Στις 16 Απριλίου 2014 ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στην Τούμπα για τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Επεισόδια και δακρυγόνα πριν την προγραμματισμένη έναρξη, 75 λεπτά καθυστέρησης για τη σέντρα, γνωστοί άγνωστοι να κάνουν βόλτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, σαρδέλες στον πάγκο των Πειραιωτών, καπνογόνα και φωτοβολίδες από τους οπαδούς του Δικεφάλου του Βορρά πριν την έναρξη της αναμέτρησης. Ρατσιστικά σχόλια σε παίκτες και εισβολή οπαδών μόλις ολοκληρώθηκε το ματς.

Έργα και ημέρες του Πάμπλο Γκαρσία 

Ο Πάμπλο Γκαρσία, παλαίμαχος παίκτης του ΠΑΟΚ και προπονητής του Πανσερραϊκού

Χυδαιότητες κατά Ολυμπιακού, Μαρινάκη και Καραπαπά (23-5-2021): Ο προπονητής του Πανσερραϊκού και παλαίμαχος παίκτης του ΠΑΟΚ, Πάμπλο Γκαρσία ανέβασε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας χυδαία επίθεση κατά του Ολυμπιακού, του προέδρου της ομάδας του Πειραιά, Βαγγέλη Μαρινάκη και του αντιπροέδρου των «ερυθρόλευκων», Κώστα Καραπαπά.

Μια συμπεριφορά από τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ που ξεπέρασε κάθε όριο.

ΑΡΗΣ: Έργα και ημέρες του Θεόδωρου Καρυπίδη

Ο Θεόδωρος Καρυπίδης, ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Άρης

Προσωπική επίθεση σε Μπαλτάκο και Μπένετ: «Μας διέλυσαν, φτάνει» (21/3/2023): Ο ιδιοκτήτης του Άρη, Θόδωρος Καρυπίδης μετά το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και το τηλεφώνημα που είχε με τον Τάκη Μπαλτάκο, όπου ο πρόεδρος της ΕΠΟ χρησιμοποίησε πολύ βαριές εκφράσεις, εξαπέλυσε επίθεση κατά εκείνου και του Μπένετ, ενώ η μπάλα πήρε και τους Λουτσέσκου, Νταμπάνοβιτς.

Επίθεση σε ΠΑΟΚ: «Αφού δεν σέβεστε, θα μας φοβάστε» (16/12/2020): Τρεις μέρες μετά τη νίκη του Άρη επί του ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και μετά από… καταιγισμό ανακοινώσεων και από τις δύο πλευρές, οι κίτρινοι με επίσημη θέση πέρασαν στην… αντεπίθεση. «Δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο πλέον», έγραφε στην ανακοίνωση, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τα ρούβλια σας εδώ δεν περνάνε – Αφού δεν σέβεστε, θα μας φοβάστε».

Αμέτοχος της κατάστασης δεν είναι ούτε ο Ολυμπιακός

Και από την πλευρά του Ολυμπιακού υπάρχουν ανακοινώσεις και δηλώσεις που τροφοδοτούν ένα κλίμα αντιπαράθεσης.

Κόλαφος κατά Αλαφούζου (19.10.2014): Απάντηση στη δήλωση του επικεφαλής του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζου, περί «κλεμμένων πρωταθλημάτων» έστειλε ο Ολυμπιακός. «Τα όσα παραληρηματικά είπε και πάλι ο μανιοκαταθλιπτικός, συκοφάντης με το βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο, Γιάννης Αλαφούζος, που προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο της ομάδας του, για να κρύψει την ανυπαρξία του και την αδυναμία του να κάνει κάτι ουσιαστικό γι’ αυτήν και το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά. Για τις πράξεις του και τα λεγόμενά του θα μιλήσει η ελληνική δικαιοσύνη»

Η συνέντευξη Τύπου του Μάρκο Σίλβα έγινε… πόλεμος (4.3.2016): Ο Μάρκο Σίλβα, προπονητής του Ολυμπιακού παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στην Τούμπα μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ. Η κατάσταση όμως μάλλον… ξεφεύγει και ο Πορτογάλος μένει να κοιτά το φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης και τον Κώστα Καραπαπά

«Γραφικός κλόουν ο Σαββίδης» (9.3.2016): Η κόντρα του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ κρατά για τα καλά και μεταφέρεται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Σούπερ Λιγκ. Από εκεί προκύπτει μια επίσημη θέση των Ερυθρόλευκων που προκαλεί αίσθηση: «Δε θ’ ασχοληθούμε με τις γραφικότητες ενός κλόουν που είναι φιλοξενούμενος στη χώρα μας» είναι η φράση για τον Ιβάν Σαββίδη

«Ο Κοντονής και το τσίρκο» (17.8.2016): Σκληρή ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά του Σταύρου Κοντονή και της πρόθεσης του για αναβολή της πρεμιέρας του πρωταθλήματος. «Η παράσταση του Υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή συνεχίζεται και για μια ακόμα φορά το θύμα των ακατανόητων και αντιφατικών αποφάσεων του είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Και ξανά Κοντονής (29.3.2018): Ο Σταύρος Κοντονής αφήνει το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού και γίνεται Υπουργός Δικαιοσύνης. Με τον Ολυμπιακό όμως μοιάζει να έχει ανοιχτούς λογαριασμούς που δεν έκλεισαν ούτε δύο χρόνια μετά.

«Η εξυγίανση των λαθραίων» (26.4.2017): Με γκολ του Ρομάο ο Ολυμπιακός νικά με 1-0 την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ αλλά αποκλείεται από τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Οι Ερυθρόλευκοι βράζουν με την διαιτησία και η επίσημη ανακοίνωση που εκδίδουν είναι χαρακτηριστική.

Κατά Καμμένου και ΑΝΕΛ (10.11.17): Με ποστάρισμα στο facebook της ΠΑΕ, ο Ολυμπιακός καταφέρεται εναντίον του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ. «Η χυδαία ανακοίνωση των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και του Πάνου Καμμένου, προσβάλλει και προκαλεί, για μία ακόμα φορά, τον κόσμο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ να πάρουν θέση, διαφορετικά συνυπογράφουν μία ακόμα πολιτική αλητεία» αναφέρει.

Αλλά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ (14.1.2018): Μια ακατανόητη δήλωση του τότε υφυπουργού Παιδείας Ζουράρι όχι μόνο διατηρεί την κόντρα του Ολυμπιακού με την Κυβέρνηση αλλά πλέον βάζει στο «κάδρο» και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δήλωση του Γιάννη Μώραλη, αλλά και μια ακόμη επίσημη τοποθέτηση της ΠΑΕ είναι ενδεικτικές.

Η ανακοίνωση σε βάρος αθλητικής εφημερίδας (9.10.2018): Ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Φως των Σπορ» αναφορικά με τον Γιάννη Φετφατζίδη γίνεται η αφορμή για την έκδοση μιας ακόμη επίσημης ανακοίνωσης από τον Ολυμπιακό. Οι Ερυθρόλευκοι μιλούν για «κατήφορο» του ιστορικού εντύπου. Και δεν σταματούν εκεί.

Επεισόδιο Καραπαπά-Γκαγκάτση: «Στην Θεσσαλονίκη έλεγες ότι θα μας σκοτώσεις» (26.3.2019): Κώστας Καραπαπάς και Μάκης Γκαγκάτσης γίνονται μαλλιά κουβάρια σε Διοικητικό Συμβούλιο της Σούπερ Λιγκ. Οι ατάκες από τον διάλογο που διαρρέεται είναι ενδεικτικός μιας κατάστασης που λίγο έλειψε να ξεφύγει για τα καλά

Για Μελισσανίδη και Χούμπελ (1.7.2020): Η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξαπολύει «επίθεση» στον Δημήτρη Μελισσανίδη αλλά και τον Αυστριακό τοποτηρητή των FIFA/UEFA Χέρμπερτ Χούμπελ σχετικά με την επίθεση του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ στον διαιτητή του πρώτου ημιτελικού του κυπέλλου Ελλάδας, ΑΕΚ – Αρη. Και φυσικά με την ατιμωρησία του ιδιοκτήτη της Κιτρινόμαυρης ΠΑΕ.

«Να παραιτηθεί ο Γραμμένος» (23.7.2020): Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ του Ολυμπιακού και του –τότε- προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου με αφορμή τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Αποτέλεσμα; Να ζητά δημόσια την παραίτηση του.

«Φασιστικό παρακράτος» (6.11.2022): Το διοικητικό στέλεχος των ερυθρόλευκων Γιάννης Βρέντζος  λίγα λεπτά μετά το τέλος του ντέρμπι των αιωνίων, που βρήκε τον ΠΑΟ να ισοφαρίζει με πέναλτι που κέρδισε στο 7οο λεπτό των καθυστερήσεων, αλλά εκτελέστηκε στο 13ο, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον όλων και κυρίως κατά της κυβέρνησης.

«Οι στοιχηματζήδες, οι παραβατικοί και τα πιόνια τους» (19.12.2022): Ο Ολυμπιακός αποφασίζει να αποσύρει την ομάδα Β΄, στην ανάπαυλα της αναμέτρησης με την Καλλιθέα για την Super league διαμαρτυρόμενος για την διαιτησία και… στολίζει την απόφαση του αυτή με μια εκρηκτική ανακοίνωση:  «Γελοιοποιείται το ποδόσφαιρο από τους στοιχηματζήδες, τους παραβατικούς και τα πιόνια τους» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι Πειραιώτες υποστηρίζοντας ότι ένα βρόμικο κύκλωμα έχει βάλει στην «τσέπη» του και το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας

«Οι αλήτες της ΕΠΟ και η ανίκανη Κυβέρνηση» (23.4.2023): Με επίσημη ανακοίνωση η Ερυθρόλευκη ΠΑΕ επιτίθεται σφόδρα τόσο στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία όσο και στην Κυβέρνηση έπειτα από την διαιτησία στο ντέρμπι του πρωταθλήματος με αντίπαλο την ΑΕΚ. Μιλά για «αλήτες» και για «ανίκανους» που σκοτώνουν το ποδόσφαιρο.

Μαρινάκης: «Λεκές για το ποδόσφαιρο» (10.10.2023): Με τον ορισμό του νέου αρχιδιαιτητή στο τραπέζι η αντιπαράθεση μεταξύ της Σούπερ Λιγκ και της ΕΠΟ πιάνει… κόκκινο. Η τοποθέτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη για τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Τάκη Μπαλτάκο τα λέει όλα.

Είστε μικροί και υποτελείς… (20.11.2023): Δριμύτατη επίθεση από τον Βαγγέλη Μαρινάκη σε βάρος της διοίκησης της ΕΠΟ. «Είστε μικροί και υποτελείς» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ως πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός

ΕΠΟ: Έργα και ημέρες του Τάκη Μπαλτάκου

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος

Επίθεση Μπαλτάκου σε Καρυπίδη: «Θα γ@@@@ω και εσένα και όλο τον Άρη» (30/3/2023): Ο Άρης εξέφρασε τα παράπονά του για τη διαιτησία στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ για την πρεμιέρα των play-offs ωστόσο προχώρησε και σε μία τρομερή καταγγελία. Συγκεκριμένα ανέφερε πώς ο πρόεδρος της ομάδας, Θεόδωρος Καρυπίδης μίλησε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκο για τη διαιτησία, με τον ίδιο να επιτίθεται φραστικά και να λέει: «Θα γ@@@@ω και εσένα και όλο τον Άρη».

Έργα και ημέρες Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν ασχολείται κυρίως με το ποδόσφαιρο. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί ότι δεν έχει και αυτός τη δική του… συνεισφορά στη διαμόρφωση πολεμικού κλίματος στον αθλητισμό γενικά.

Δηλώσεις για Σπανούλη (03/05/2015): Ο Ολυμπιακός έχει νικήσει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ με τον Βασίλη Σπανούλη να είναι εξαιρετικός και προς το τέλος του αγώνα μετά από ένα τρίποντο να κάνει κίνηση χαρακτηριστικά πως δεν… ακούει. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σε έξαλλη κατάσταση κάνει δηλώσεις στο συνδρομητικό κανάλι…

Υβριστική επίθεση σε Σπανούλη (03/05/2015): Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την χυδαία υβριστική επίθεση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στον Βασίλη Σπανούλη στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ λίγο μετά το τέλος αγώνα ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Όπως φαίνεται και ακούγεται στο βίντεο της ντροπής ο Γιαννακόπουλος φωνάζει: «Γ@μω τη μ@ν@ σου ρε Σπανούλη, στο τάφο η μ@ν@ σου και το παιδί σου..»

Στρινγκ στον πάγκο του Ολυμπιακού (13/2/2019): Ο Ολυμπιακός έχει αποφασίσει να μην βγει να παίξει στο δεύτερο ημίχρονο στο ΟΑΚΑ το ματς Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κακή διαιτησία. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σε αντίδραση αφήνει στρινγκ στον πάγκο του Ολυμπιακού

Επίθεση σε διαιτητές μέσα στο ΣΕΦ (12/6/2017): Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στο κατάμεστο ΣΕΦ με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να επιτίθεται φραστικά με χυδαίες βρισιές στους διαιτητές του αγώνα στο πρώτο δεκάλεπτο φτάνοντας ακόμη και μέχρι την γραμματεία και προκαλώντας την έντονη αντίδραση της εξέδρας. Το επεισόδιο καταγράφεται και προβάλλεται από την ΚΑΕ Ολυμπιακός.

Φιλάκια στην «ερυθρόλευκη» κερκίδα (04/01/2019): Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μπαίνει στο ΣΕΦ πριν την έναρξη του ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και με το… καλημέρα προκαλεί την εξέδρα που «βράζει» εναντίον  του. Στέλνει φιλιά στην «ερυθρόλευκη» κερκίδα και στη συνέχεια κάθεται δίπλα από τον πάγκο του «τριφυλλιού» έχοντας ξεσηκώσει τους χιλιάδες οπαδούς του Ολυμπιακού που έχουν γεμίσει το ΣΕΦ.

Επίθεση σε σουβλατζίδικο ιδιοκτησίας γνωστού οπαδού του Παναθηναϊκού (11/06/2020): Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο εισβάλλει σε σουβλατζίδικο στην Πανόρμου, ιδιοκτησίας γνωστού οργανωμένου οπαδού του Παναθηναϊκού. Μια επίθεση που έφερε εκρηκτικές αντιδράσεις και αλυσιδωτές εξελίξεις.

Επίθεση από οπαδούς στο σπίτι του Γιαννακόπουλου και live από τον ίδιο! (11/06/2020): Η επίθεση στο μαγαζί οργανωμένου οπαδού έφερε την άμεση αντίδραση οπαδών των πρασίνων που όπως μετέδωσε live μέσω των social media ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έφτασαν έξω από το σπίτι του για να του επιτεθούν. Ο Γιαννακόπουλος live φωνάζει «γ@μω τον Παναθηναϊκό και την Θύρα 13» καταγγέλλοντας την επίθεση που δεχόταν.

Επίθεση σε Αυγενάκη (06/04/2023): Χωρίς να πει το όνομα του αλλά χρησιμοποιώντας την ατάκα που είχε πει ο τότε υπουργός Αθλητισμού (σ.σ. διαχειρίζεται την περιουσία του πατέρα του) ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σε έξαλλη κατάσταση κάνει live στα σόσιαλ και επιτίθεται σφοδρά με ακραίες εκφράσεις. Το video που ανεβάζει στα σόσιαλ ο ίδιος τα λέει όλα…

«Αντίο, αντίο, εκεί στην Α2» (16/03/2019): Εξαλλος με τους αδερφούς Αγγελόπουλους εμφανίστηκε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος κατά την αποχώρησή του από τη σύσκεψη Βασιλειάδη. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού περίμενε τους διοικητικούς αρχηγούς των ερυθρόλευκων στην είσοδο και τους… αποχαιρέτησε με ειρωνείες και συνθήματα για την Α2.

Έργα και ημέρες Πάνου Καμμένου

Παρότι δεν είναι «ποδοσφαιρικός παράγοντας», εντούτοις και ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε και αυτός τη δική του συνεισφορά στη διαμόρφωση «πολεμικού κλίματος» στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι απρεπείς χειρονομίες του Πάνου Καμμένου προς τον κόσμο του Ολυμπιακού (12/05/17): Στις 12 Μαΐου του 2017 ο τότε υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος παρακολούθησε τον 4ο τελικό του πρωταθλήματος πόλο ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Βουλιαγμένη, καθώς η αδερφή του Αλεξία ήταν προπονήτρια της Βουλιαγμένης. Μόνο που φρόντισε να γίνει ο αρνητικός πρωταγωνιστής κάνοντας άσεμνες χειρονομίες προς τον κόσμο των Πειραιωτών, προκαλώντας όχι μόνο τους οπαδούς του Ολυμπιακού, αλλά και ολόκληρη την κοινή γνώμη.

Εύλογα μπορεί να αντιληφθεί κανείς το μήνυμα που δίνει ένα μέλος μιας κυβέρνησης και δη ο υπουργός σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο υπουργείο, όταν πηγαίνει στο γήπεδο και «εκτονώνεται» σαν φανατισμένος οπαδός με άσεμνες χειρονομίας κατά των αντιπάλων. Γιατί το αποτέλεσμα είναι ο μέσος… χουλιγκάνος να σκεφτεί ότι «αφού το κάνει υπουργός, νομιμοποιούμαι και εγώ να κάνω τα ίδια και χειρότερα».

Όταν αναλαμβάνουν δράση οι «άγνωστοι»

Πτυχή του προβλήματος και απόδειξη του πώς καλλιεργείται ένα ολόκληρο κλίμα, είναι και η δράση διαφόρων «αγνώστων» που αναλαμβάνουν να στείλουν κάθε λογής «μηνύματα», στοχοποιώντας παράγοντες του ποδοσφαίρου και της διαιτησίας, ιδίως όσους φαίνεται να μην αποδέχονται έναν ορισμένο «συσχετισμό δύναμης».

Σταχυολογούμε μερικά μόνο παραδείγματα, από τα πάρα πολλά που θα μπορούσαν να καταγραφούν.

Επίθεση στο μέλος της ΚΕΔ Δημήτρη Καλύβα στη Φυλή στις 20 Αυγούστου 2013.

Επίθεση στο μέλος της ΚΕΔ, υπεύθυνο για τον ορισμό διαιτητών σε Β’ και Γ’ Εθνική (στη Γ’  Εθνική έπαιζε τότε η ΑΕΚ), Γιάννη Τσαχειλίδη, στο Παλαιό Φάληρο στις 24 Ιανουαρίου 2014. Υπήρξαν καταθέσεις του θύματος και μελών της ΕΠΟ στον εισαγγελέα κατά του Μελισσανίδη, ως φυσικού και ηθικού αυτουργού της επίθεσης, αλλά η τύχη αυτών των καταθέσεων αγνοείται.

 Φωτιά στο κατάστημα του αναπληρωτή προέδρου της ΕΠΟ, Γιάννη Παπακωνσταντίνου, στις 18 Μαΐου 2014 στη Χαλκίδα. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι πριν την επίθεση, δέχτηκε απειλές όχι μόνον αυτός, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής.

Δολοφονική επίθεση εναντίον του προέδρου του Ηρακλή Ψαχνών, Γιώργου Στούπα, έξω από τα γραφεία της ένωσης των ομάδων της Football League (εκεί έπαιζε η ΑΕΚ τότε), στις 17 Σεπτεμβρίου 2014.

Απειλές κι εκβιασμοί στον πρόεδρο της ΕΠΣ Τρικάλων Θανάση Μπουτζιώλη, με αφορμή τον ορισμό ενός διαιτητή από την Ένωσή του στο παιχνίδι Παναιγιάλειος-ΑΕΚ της Football League στις 9 Οκτωβρίου 2014.

Επίθεση με λοστό κι απανωτά χτυπήματα στο κεφάλι στον αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ Χριστόφορο Ζωγράφο, στον Κολωνό στις 13 Νοεμβρίου 2014. Ο Ζωγράφος διακομίζεται στον Ευαγγελισμό, γλυτώνει από θαύμα.

Την παραμονή του παιχνιδιού Ολυμπιακός – ΑΕΚ για την 7η αγωνιστική της Superleague της σεζόν 205-16, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015, «άγνωστοι» πετούν κροτίδες, λαδομπογιές και 10 φέιγ-βολάν στο σπίτι του μέλους της ΚΕΔ Φραγκίσκου Σωμαρακάκη στο Μπραχάμι.

Στις 16 Νοεμβρίου 2015, «άγνωστοι» γράφουν υβριστικά κι απειλητικά συνθήματα στο Μπραχάμι, κάτω από το σπίτι του εφέτη Γιάννη Τζιμπλάκη, ο οποίος τόλμησε να υιοθετήσει την πρόταση του εισαγγελέα Πούλιου και να εισηγηθεί στο Συμβούλιο Εφετών την απαλλαγή του Βαγγέλη Μαρινάκη από τις κατηγορίες για το Coriopolis του 2011.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2015 «άγνωστοι» ρίχνουν 3 σφαίρες στο δικηγόρο Αργύρη Λίβα στο Παλαιό Φάληρο και τον παρατούν αιμόφυρτο κι ετοιμοθάνατο. Χρεώνεται εμπλοκή στις εκλογές της ΕΠΟ που ήταν προγραμματισμένες 10 μήνες αργότερα, αλλά και το ότι υπήρξε δικηγόρος της Βέροιας στην περίφημη υπόθεση του «στημένου ματς» με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη τον Ιανουάριο του 2013, ιστορία που κατέπεσε πανηγυρικά σε όλα τα επίπεδα απονομής Δικαιοσύνης.

Στις 27 Απριλίου 2016 ο διαιτητής Κύζας στέλνει έγγραφη αναφορά στην ΚΕΔ, στην οποία ισχυρίζεται ότι πριν τον επαναληπτικό ημιτελικό Κυπέλλου Ατρόμητος – ΑΕΚ στο Περιστέρι, που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί εκείνη την ημέρα και τον οποίο επρόκειτο να διευθύνει ο ίδιος, του τηλεφώνησε κάποιος «Μελισσανίδης» και τον απείλησε. Η τύχη της καταγγελίας αγνοείται.

Και όλα αυτά είναι απλώς μερικά παραδείγματα του πώς στο όλο κλίμα βίας και αντιπαλότητας και ανυποληψίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο έρχονται και κολλάνε και αυτού του είδους οι βίαιες πρακτικές σε βάρος παραγόντων του ποδοσφαίρου και της διαιτησίας, συντηρώντας συνάμα την αίσθηση ότι έχουμε να κάνουμε με μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, απέναντι στην οποία οι αρμόδιες αρχές απλώς «σηκώνουν τα χέρια». Στοιχείο που με τη σειρά τους απλώς συνεχίζει να ενισχύει το κλίμα εκείνο που τροφοδοτεί τη βία και κάνει τον οπαδό να «θέλει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του».

Αντί επιλόγου

Στα περιστατικά, τις δηλώσεις, τις πράξεις βίας που παραθέσαμε πιο πάνω θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πολλές ακόμη. Και πολύ φοβόμαστε ότι εάν δεν υπάρξει πραγματική αλλαγή πορείας, ούτως ή άλλως θα προστεθούν και άλλες εμπρηστικές δηλώσεις, και άλλα κρούσματα βίας, και άλλες ανέξοδες «εξαγγελίες» που ποτέ δεν γίνονται πράξη.

Αυτό που θελήσαμε να κάνουμε είναι να δείξουμε τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους καλλιεργείται, με δηλώσεις αλλά και πράξεις, ένα συγκεκριμένο κλίμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο που ορίζοντά του έχει τη βία.

Η βία αυτή δεν είναι προφανώς μόνο «οπαδική» ή «αθλητική». Είναι μέρος ενός συνολικότερου κοινωνικού προβλήματος, που έχει ως έκφραση διάφορες πρακτικές νεανικής βίας. Αντανακλά αισθήματα επισφάλειας, απουσία οραμάτων και έλλειψη συλλογικών μορφών που θα την έκαναν αγωνιστικότητα. Ο αθλητισμός θα μπορούσε να είναι μια θετική διέξοδος. Όμως, με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα ομάδες και «παράγοντες» γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Αντί να αποφορτίσει τη νεανική βία, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τους οπαδούς αυτές οι ομάδες και αυτοί οι «παράγοντες», απλώς προσφέρει στόχους στη νεανική βία, απλώς τη μετασχηματίζει σε οπαδική.

Γιατί όταν οι οπαδοί βλέπουν τις ομάδες και τους ηγέτες τους να καθυβρίζουν, να συκοφαντούν, να στοχοποιούν, να θεωρούν ότι είναι υπεράνω της νομιμότητας, να αντιμετωπίζουν σαν απόλυτο εχθρό όποιον έχει μια διαφορετική γνώμη, να απειλούν και να εκβιάζουν, εύλογο είναι να θεωρήσουν ότι πρέπει να συμμετέχουν στον «υπέρ πάντων» αγώνα, ακόμη και όταν αυτό σημαίνει να εμπλακούν σε πράξεις βίας κατά των «αντιπάλων».

Και όταν βλέπουν ποδοσφαιρικές ομάδες και ποδοσφαιρικούς παράγοντες να απαιτούνε εκβιαστικά ασυλία για συμπεριφορές που μόνο ως παραβατικές μπορούν να περιγραφούν, το μήνυμα που παίρνουν οι οπαδοί είναι ότι ακόμη και εάν παραβούν τη νομιμότητα, μπορεί να τύχουν της ίδιας ασυλίας.

Όλα αυτά, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, συνιστούν μια πραγματική και διαρκή «ηθική αυτουργία» στη βία.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει περιθώριο για «αποστάσεις», είτε είναι «ίσες», είτε όχι. Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει ρόλο Ποντίου Πιλάτου. Ούτε μπορεί να μείνει σε εξαγγελίες και ημίμετρα, που απλώς συντηρούν τη σημερινή κατάσταση.

Το διαρκές αίσθημα ατιμωρησίας ήταν που γιγάντωσε το πρόβλημα και έθρεψε το τέρας. Όποιος σήμερα σιωπά, είναι σαν να συναινεί στη διαιώνιση του προβλήματος. Την ώρα που εάν δεν ληφθούν πραγματικά μέτρα, απλώς ο χρόνος θα μετράει αντίστροφα για το επόμενο θύμα. Η επιλεκτική ευαισθησία από την Κυβέρνηση αποτελεί όχι μόνο μεροληψία και υποκρισία, αλλά και συνενοχή σε συγκάλυψη.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024