Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκρηξη ναύλων στον απόηχο της σύγκρουσης στη Γάζα

Έκρηξη ναύλων στον απόηχο της σύγκρουσης στη Γάζα

Τα επίπεδα έχουν υπερτριπλασιαστεί από τις αρχές του Δεκεμβρίου

Οι διαταραχές στα δρομολόγια των τακτικών ναυτιλιακών γραμμών στον απόηχο των συγκρούσεων στη Γάζα έχουν ωθήσει τις τιμές spot στη γραμμή Άπω Ανατολή-Ευρώπη στον κλάδο της μεταφοράς containers στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαπέντε μηνών.

Οι τιμές στη συγκεκριμένη γραμμή εκτοξεύτηκαν στα 2.694 δολάρια ανά teu την Παρασκευή, σημειώνοντας αύξηση 80% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει η Alphaliner. Τα επίπεδα έχουν υπερτριπλασιαστεί από τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Αύξηση και στις τιμές spot

Οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών είδαν για τελευταία φορά αντίστοιχες τιμές κατά την προετοιμασία των διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας της Κίνας στις αρχές Οκτωβρίου 2022.

Οι τιμές spot στο εμπόριο από την Άπω Ανατολή προς τη Μεσόγειο αυξήθηκαν επίσης κατά 70% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και έφτασαν την Παρασκευή στο επίπεδο των 3.491 δολαρίων ανά teu, επίσης υψηλό 15 μηνών.

Ο SCFI

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης εμπορευματοκιβωτίων της Σαγκάης (SCFI) έφτασε τις 1.760 μονάδες την Παρασκευή, με όλες τις γραμμές να παρουσιάζουν θετική εβδομαδιαία βελτίωση, εκτός από τις περιφερειακές μεταφορές Σαγκάη-Ιαπωνία και Σαγκάη-Κορέα.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα ανάγκασαν τους μεταφορείς να εκτρέψουν ένα μεγάλο μέρος των δρομολογίων τους Ανατολή-Δύση μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, παρά τη μερική επιστροφή στις διελεύσεις, αυξάνοντας τη ζήτηση για χωρητικότητα και αντισταθμίζοντας ορισμένες από τις επιπτώσεις των εισερχόμενων νεότευκτων πλοίων του κλάδου. Ο SCFI έχει πλέον αυξηθεί πάνω από τον μέσο όρο του 2023 των 1.006 μονάδων. Οι ναυτιλιακές μπορεί επίσης να επωφεληθούν από τη σταθερή ζήτηση, με τις κινεζικές εξαγωγές να αυξάνονται για πρώτη φορά σε έξι μήνες τον Νοέμβριο.

Πριν από την έναρξη της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο δείκτης SCFI είχε πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό του από το ξέσπασμα του ιού COVID. Ωστόσο, δεν είχε ακόμη πέσει κάτω από τα επίπεδα του 2019, αν και οι μεταφορείς επισημαίνουν ότι το κόστος είναι πλέον σημαντικά υψηλότερο από ό,τι πριν από τον COVID.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024