Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι Ισραηλινοί στρατηγοί εμπνέονται από τον Ναπολέοντα και ισοπεδώνουν τη Γάζα;

Οι Ισραηλινοί στρατηγοί εμπνέονται από τον Ναπολέοντα και ισοπεδώνουν τη Γάζα;

Η επιλεκτική διαχείριση της ιστορίας για χάρη των πολιτικών σκοπιμοτήτων;

Πριν λίγες ημέρες, ο Ισραηλινός στρατιωτικός ιστορικός Allon Klebanoff μίλησε στο ισραηλινό Israel Hayom, φωτίζοντας πλευρές του αυτοκράτορα της Γαλλίας και μεγαλοφυούς Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Μεταξύ, άλλον επεσήμανε την κληρονομιά του Βοναπάρτη στον… Ισραηλινό Στρατό. Άραγε όμως τι ισχύει;

Αφού έκανε λόγο για τον «πρώτο Σιωνιστή», τον Ναπολέοντας, όπως ισχυρίζεται, υποστήριξε ότι οι σημερινές Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, που πολιορκούν τη Γάζα, έχουν επηρεαστεί και εμπνέονται από τον Ναπολέοντα.

Ειδικότερα, ο ιστορικός μιλάει για το σύστημα στρατολόγησης που χρησιμοποιείται σήμερα σε όλους τους στρατούς του κόσμου, το οποίο ξεκίνησε με τον Ναπολέοντα. «Η Γαλλική Επανάσταση οδήγησε στη πρώτη γενική επιστράτευση στη σύγχρονη ιστορία. Η μαζική επιστράτευση εφαρμόζεται καλά στο Ισραήλ, η οποία βασίζεται στον εφεδρικό στρατό».

«Δεν μπορώ να φανταστώ τον Ναπολέοντα να τυφλώνεται, όπως συνέβη σε εμάς πριν από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ ή στις 7 Οκτωβρίου»

Σε αυτό το σημείο ο καθηγητής μάλλον αυτοαναιρέθηκε, καθώς όπως ο ίδιος λέει είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιήθηκε και από άλλους στρατούς και όχι μόνο από το Ισραήλ. Υποδειγματική, για παράδειγμα, ήταν η επιστράτευση που εκτέλεσε η Ελλάδα, το 1940, ενώ στο Ισραήλ ουσιαστικά, τα όρια στρατιωτικής και πολιτικής ζωής είναι κάπως δυσδιάκριτα. Η ναπολεόντεια Γαλλία, ακόμα και εμπόλεμη, δεν έχει καμία σχέση μα τη στρατιωτικοίηση της κοινωνίας που έχουν καταφέρει οι ισραηλινές κυβερνήσεις.

Γενικό Επιτελείο έχουν οι πάντες

Στη συνέχεια, ο Ισραηλινός ιστορικός υποστήριξε ότι ο «Ναπολέων επηρέασε επίσης τη δημιουργία του Γενικού Επιτελείου: είχε ασυνήθιστες ικανότητες, και όταν νίκησε τους Πρώσους και έπρεπε να ξαναφτιάξουν τον στρατό τους, είπαν ότι δεν είχαν κανένα τόσο λαμπρό –ως παράδειγμα- όσο ο Ναπολέοντας, και έτσι έπρεπε να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό σύστημα αντιμετώπισης ενός ανώτερου στρατού. Και έτσι καθιέρωσαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε Γενικό Επιτελείο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων στρατών».

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας στις 31 Δεκεμβρίου 2023 (REUTERS).

Το οργανωμένο Γενικό Επιτελείο ήταν ένα δημιούργημα αμιγώς του Πρωσικού-Γερμανικού Στρατού. Ο Ναπολέοντας, σε αυτό που πρωτοτύπησε -μεταξύ άλλων- ήταν η δημιουργία ανεξάρτητων σχηματισμών (Σώματα Στρατού) ώστε να αμύνεται ενάντια σε έναν αριθμητικά ανώτερο εχθρό. Και πάλι το Γενικό Επιτελείο δεν είναι κάτι που χαρακτηρίζει τους Ισραηλινούς μόνο, αλλά το έχουν όλοι οι στρατοί.

Βέβαια, στο Ισραήλ, στρατηγοί, Γενικό Επιτελείο και υπουργοί είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο, λόγω της παρέμβασης των πολιτικών προϊσταμένων εκ των οποίων πολλοί με έχουν στρατιωτικό υπόβαθρο.

Η Ναπολόντεια κόλαση πυρός στη Γάζα

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο ιστορικός υποστήριξε ότι αυτή η «κόλαση πυρός» που έχει εκτοξεύσει ο Ισραηλινός Στρατός είναι εμπνευσμένη από τη συγκέντρωση πυρός (πυροβολικού εκείνη την εποχή) που εφάρμοζε ο Ναπολέοντας, για να διαλύει την αντίπαλη παράταξη.

Εδώ ο Ισραηλινός ιστορικός έχει και δίκιο και άδικο. Δίκιο διότι η συγκέντρωση πυρός πράγματι χρησιμοποιήθηκε από τον Ναπολέοντα για να… σφάξει αμάχους. Η καριέρα του είχε απογειωθεί, όταν το βράδυ της 20ής Οκτωβρίου 1795 απέκρουσε τον βασιλικό όχλο, ο οποίος επιτέθηκε στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης. Ήταν ο πρώτος που έπληξε όχλο πολιτών με κανόνια για να τους διαλύσει. Επίσης, έχει δίκιο στο γεγονός ότι την εποχή του Ναπολέοντα δεν υπήρχαν διεθνείς κανόνες, συνεπώς έτσι και οι Ισραηλινοί σήμερα σφάζουν αδιακρίτως αμάχους και μαχητές, ωσάν να ζουν στην εποχή του Ναπολέοντα, δίχως νομικούς περιορισμούς.

Από στρατιωτικής πλευράς, όμως έχει άδικο, διότι ο Ναπολέοντας δεν αναλωνόταν σε μήνες απλώς βομβαρδισμού, αλλά έκανε ελιγμούς κάθε είδους.

Έτσι θα χτυπούσε και ο Ναπολέοντας τη Γάζα

Ο Allon Klebanoff υποστηρίζει ότι οι στρατηγικοί στόχοι των Ισραηλινών ηγετών εμπνέονται από τον… Ναπολέοντα. «Αυτό μπορεί να εκπλήσσει, αλλά ναι. Ο Ναπολέων κατάλαβε ότι η νίκη δεν αφορούσε μόνο το έδαφος και τους ελιγμούς, όπως συνηθιζόταν να σκεφτόμαστε τον 18ο αιώνα, αλλά με την καταστροφή του στρατού του εχθρού. Στην περίπτωση της Γάζας, η νίκη μας δεν θα ολοκληρωθεί, μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς».

Στη πραγματικότητα, ο Ισραηλινός επαίρεται ότι οι Ισραηλινοί στρατηγοί υιοθετούν ουσιαστικά… τα σφάλματα του Ναπολέοντα. Για πολλά χρόνια ο Γάλλος Αυτοκράτορας, έβλεπε τον στρατό του να «λιώνει» στην Ισπανία, χάνοντας εκατοντάδες χιλιάδες, δίχως να αποκομίσει κανένα απολύτως πολιτικό ή στρατιωτικό όφελος. Ο μοναδικός του στρατάρχης, ο εξαιρετικός Σουσέ, που σημείωσε τα πιο θεαματικά αποτελέσματα, ήταν αυτός που σεβάστηκε τον τοπικό πληθυσμό, προστατεύοντάς τον.

Επίσης, η μανία του Ναπολεόντα να εξοντώσει τον ρωσικό στρατό στην εκστρατεία του 1812 οδήγησε στην εξαφάνιση της δικής του «Μεγάλης Στρατιάς», άνω των 500.000 ανδρών.

Ακόμα και όταν οι αντίπαλοί του, το 1813, του πρότειναν να κρατήσει τον θρόνο και η Γαλλία να επιστρέψει στα «φυσικά σύνορά της», εκείνος αρνήθηκε καθώς ήθελε να ξεπαστρέψει τον αντίπαλο στρατο. Ο μαξιμαλισμός ήταν κακός σύμβουλος.

Κονσέρβες για το μέτωπο

Στη συνέχεια, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας αναφέρει ότι οι μάχες στη Γάζα βασίζονται σε αρχές που χρονολογούνται από την εποχή του Ναπολέοντα, όσον αφορά τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, καθώς ήταν αυτός που στρατολόγησε επιστήμονες για να βρουν τρόπους διατήρησης των τροφίμων στο πεδίο της μάχης.

Ωστόσο, και εδώ δεν νομίζουμε ότι οι Ισραηλινοί είχαν τόσο ανάγκη από μεθόδους διατήρησης των τροφίμων, ωσάν να είναι σε εκστρατεία στην Ισπανία, στην Ιταλία ή στην Ρωσία.

Οι Ισραηλινοί ουσιαστικά μάχονται δύο βήματα από το σπίτι τους, οπότε η επιμελητεία και ο εφοδιασμός δεν είναι και τόσο μέγιστης σημασίας, θα έλεγε κανείς. Στο κάτω κάτω, οι Ισραηλινοί στρατιώτες απολαμβάνουν τα αγαθά του Αβραάμ και Ισαάκ, τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι πίνουν θαλασσινό νερό για να ξεδιψάσουν. Επίσης, κανένας στρατάρχης του Ναπολέοντα δεν κατάφερε να εκμηδενίσει τους Ισπανούς αντάρτες ή τους Κοζάκους στη Ρωσία. Πάντα από κάπου ξεπετάγονταν.

Τέλος, σε αυτό που μάλλον έχει ένα δίκιο ο Klebanoff είναι ότι, ο Ναπολέοντας ποτέ δεν θα την πατούσε, όπως οι συμπατριώτες του την 7η Οκτωβρίου.  «[Ο Ναπολέοντας] σιγουρεύτηκε ότι είχε εξαιρετικές πληροφορίες και ότι είχε πράκτορες σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορώ να φανταστώ τον Ναπολέοντα να τυφλώνεται, όπως συνέβη σε εμάς πριν από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ ή στις 7 Οκτωβρίου. Κάτι τέτοιο δεν του συνέβη».

Τώρα βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, του Ναπολέοντα, το 1814, του την είχε «φέρει» ο Γάλλος υπερκατάσκοπος και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ταλλεϋράνδος, που ενημέρωνε μυστικά τους αντιπάλους του Βοναπάρτη, αλλά τέλος πάντων.

Κοντολογίς, η ιστορία χρειάζεται για να μας κάνει σοφότερους και όχι να ψάχνουμε ηθική νομιμοποίηση της βίας σε αμφιλεγόμενα ιστορικά «ράφια», διότι αυτό τείνει να προσεγγίζει τα μονοπάτια της προπαγάνδας.

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024