Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Wall Street: 13 «γκουρού» προβλέπουν για την αμερικανική οικονομία το 2024

Wall Street: 13 «γκουρού» προβλέπουν για την αμερικανική οικονομία το 2024

Οι οικονομολόγοι που έχουν κερδίσει θέσεις στη λίστα Oracles of Wall Street για το 2023 – Τι βλέπουν για επιτόκια, ύφεση, πληθωρισμό

Μια ευρέως αναμενόμενη ύφεση δεν ήρθε ποτέ. Οι περιφερειακές τράπεζες κατέρρευσαν, φαινομενικά από το πουθενά. Ο S&P 500 έχει μέχρι στιγμής σημειώσει ράλι εντυπωσιακού 23%, ξεπερνώντας σχεδόν όλες τις προβλέψεις μετά από πτώση 20% το 2022. Ο Dow Jones έφτασε σε υψηλό ρεκόρ. Και οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν ανθεκτικές απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

Ενώ αυτά και άλλα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα επικρατούσες απόψεις, ορισμένοι οικονομολόγοι, στρατηγικοί αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων εξακολουθούσαν να τα προβλέπουν με εντυπωσιακό τρόπο. Και για τις τολμηρές τους προβλέψεις, έχουν κερδίσει θέσεις στη λίστα Oracles of Wall Street για το 2023 που παρουσιάζει το businessinsider.com.

Παρακάτω είναι η πλήρης λίστα, κατανεμημένη με τα πιο σημαντικά γεγονότα της αγοράς και ποιος τα προέβλεψε. Περιλαμβάνονται επίσης προοπτικές για το 2024 από τους Oracles.

Χρεοκοπίες περιφερειακών τραπεζών

Aπό τα γεγονότα που μας απασχόλησαν το 2023 ήταν η πτώχευση μερικών περιφερειακών τραπεζών μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Η Silicon Valley Bank και η Signature Bank ήταν οι πρώτες που κατέβασαν ρολά, ακολουθούμενες από την First Republic Bank. Οι τράπεζες είχαν υπερβολική έκθεση σε μακροπρόθεσμους τίτλους που διακρατούνταν μέχρι τη λήξη τους και είχαν υποστεί τεράστιες απώλειες από την αύξηση των επιτοκίων και οι καταθέτες τους έγιναν νευρικοί ότι δεν θα είχαν πρόσβαση σε κεφάλαια καθώς έγινε γνωστή η είδηση των προβλημάτων ρευστότητας.

Τουλάχιστον δύο παρατηρητές της αγοράς εξέφρασαν φόβους για τον τομέα, σύμφωνα με το businessinsider.com:

Bill Martin, ιδρυτής της Raging Capital Ventures

Ο Martin άρχισε να ανησυχεί για το μέλλον της Silicon Valley Bank αφού άκουσε για τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο τεχνολογικός τομέας το 2022 μέσω των επαφών του με επιχειρηματικά κεφάλαια στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

«Ήξερα πόσο άσχημα ήταν και μπορούσα να το δω από πρώτο χέρι μέσω του δικτύου μου και των εταιρειών με τις οποίες ασχολήθηκα εκεί», δήλωσε ο Martin στο Business Insider. «Και έτσι αυτό ενημέρωσε τον short-seller μέσα μου, ο οποίος ήταν: “Έι, πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος να το παίξουμε αυτό στις δημόσιες αγορές πέρα και πέρα από το να σορτάρουμε απλώς μια μετοχή τεχνολογίας”».

Και συνέχισε: «Ακριβώς όπως όταν οι τιμές του πετρελαίου καταρρέουν, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε; Ψάχνεις για μικρές τράπεζες στο Τέξας που έχουν μεγάλη έκθεση».

Προχωρώντας μπροστά, ο Martin δήλωσε ότι τμήματα του τραπεζικού τομέα δεν έχουν βγει ακόμη από το δάσος, καθώς η οικονομία πιθανότατα πρέπει ακόμα να περάσει από έναν κύκλο πιστωτικής αθέτησης υποχρεώσεων. Είπε επίσης ότι ο S&P 500 είναι ακριβός, αλλά ότι υπάρχουν ευκαιρίες σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης που έχουν «πεταχτεί μαζί με τα ξερά», καθώς οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις γενικά έχουν υποαποδώσει.

Manan Gosalia, αναλυτής τραπεζών μεσαίας κεφαλαιοποίησης στη Morgan Stanley

Ο Gosalia ήταν ο μόνος αναλυτής της Wall Street με πτωτική αξιολόγηση για τις Silicon Valley Bank, First Republic Bank και Silvergate Bank πριν από την κατάρρευσή τους. Τους έδωσε όλες τις αξιολογήσεις “Underweight” τον Δεκέμβριο του 2022, καθώς η ανάλυσή του έδειξε ότι τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου τους θα συρρικνωθούν λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Αλλά προχωρώντας, ο Gosalia δήλωσε ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον τραπεζικό τομέα έχουν εξαλειφθεί.

«Τα υπόλοιπα καταθέσεων για τις τράπεζες μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην κάλυψή μας αυξήθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ο ρυθμός αύξησης του κόστους χρηματοδότησης επιβραδύνθηκε», ανέφερε ο Gosalia σε email. «Σε συνδυασμό με τις διευκολύνσεις ρευστότητας που έχει διαθέσει η Fed μέσω του προγράμματος Bank Term Funding Program (BTFP), οι τράπεζες έχουν άφθονη ρευστότητα στο σημερινό περιβάλλον».

Καμία ύφεση το 2023

Μέχρι τα μέσα του 2022, η επικρατούσα άποψη στη Wall Street ήταν ότι η ύφεση θα ερχόταν κάποια στιγμή το 2023, καθώς η Fed αύξησε επιθετικά τα επιτόκια. Η άποψη ήταν τόσο διαδεδομένη που έγινε γνωστή ως η «πιο προβλεπόμενη ύφεση ποτέ».

Αλλά μόλις λίγες εβδομάδες από το τέλος του έτους, ενώ υπάρχουν κάποιες ενδείξεις εξασθένησης, δεν υπάρχει αναμφισβήτητα κανένα σημάδι ότι μια ύφεση βρίσκεται σε εξέλιξη ή επίκειται. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,7% από το χαμηλό του 3,4% και η αύξηση των θέσεων εργασίας έχει επιβραδυνθεί, αλλά η αύξηση των μισθών δεν είναι ακόμη αρνητική. Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι επίσης θετικές, βοηθώντας την οικονομία των ΗΠΑ να καταγράψει τεράστια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,9% το 3ο τρίμηνο. Ο πληθωρισμός έχει επίσης μειωθεί στο 3,2% σε ετήσια βάση και η Fed πιθανότατα έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων προς το παρόν.

Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Goldman Sachs

Τον Νοέμβριο του 2022, ο Hatzius τοποθέτησε την πιθανότητα ύφεσης στο 35% σε σύγκριση με τον μέσο όρο έρευνας της Wall Street Journal που προσέγγιζε το 65%. Ο Hatzius ανέφερε τρία πράγματα που υποστηρίζουν την προοπτική του για ομαλή προσγείωση: Η ψύξη της αγοράς εργασίας και η επιβράδυνση της αύξησης των μισθών θα επέτρεπαν στη Fed να υποχωρήσει. Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε· και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούσαν να είναι χαμηλές.

Όσον αφορά το μέλλον, ο Hatzius βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% το 2024 και εξακολουθεί να αναμένει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αποφύγει μια ύφεση, τοποθετώντας την πιθανότητα ύφεσης στο 15%.

«Οι λόγοι για τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μας είναι ότι 1) το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται με σταθερό ρυθμό, 2) το μεγαλύτερο εμπόδιο από τα υψηλότερα επιτόκια είναι πλέον πολύ πίσω μας και 3) με τον πληθωρισμό χαμηλότερο, η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε περικοπές ασφάλισης εάν συμβεί ένα απρόβλεπτο σοκ ανάπτυξης», δήλωσε στο Business Insider.

Ellen Zentner, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στη Morgan Stanley

Η Zentner ήταν ένας μία άλλη οικονομολόγος που πήγε ενάντια στις επικρατούσες θεωρίες. Μιλούσε για ομαλή προσγείωση ήδη από τον Μάρτιο του 2022 και είπε ξανά τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού και ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα επιτρέψουν στην αμερικανική οικονομία να αποφύγει την ύφεση φέτος.

Το επόμενο έτος, η Zentner πιστεύει ότι η οικονομία θα παραμείνει ανθεκτική. Είπε ότι οι δαπάνες από ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος έχουν ήδη υποστεί τα χειρότερα μετά το επεισόδιο του πληθωρισμού και με τα πραγματικά μισθολογικά κέρδη και πάλι θετικά, οι δαπάνες τους θα σταθεροποιηθούν.

«Ο καταναλωτής χαμηλού εισοδήματος έχει περάσει από ύφεση», δήλωσε η Zentner στο Business Insider. «Έχουν αποσύρει τις δαπάνες εδώ και αρκετό καιρό. Τα πλούσια νοικοκυριά εξακολουθούν να ξοδεύουν και τα ποσά σε δολάρια που ξοδεύουν – τα καθαρά δολάρια – σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε έναν πολύ ισχυρό συνολικό αριθμό. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη, οι συνολικές δαπάνες και η αγορά εργασίας θα κρυώσουν το 2024 και το 2025», δήλωσε σε ένα επεισόδιο της 17ης Νοεμβρίου του podcast “Thoughts On the Market” της Morgan Stanley.

Neil Dutta, επικεφαλής οικονομικών στην Renaissance Macro Research

Τον Φεβρουάριο, ο Dutta επέκρινε τους αναλυτές που πίστευε ότι ήταν ένοχοι για «πρόχειρη» οικονομική ανάλυση. Υποστήριξε ότι βασίζονται πάρα πολύ σε κοινούς δείκτες ύφεσης, όπως ο κορυφαίος οικονομικός δείκτης του Conference Board, παρά τα άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι η αγορά εργασίας και οι καταναλωτικές δαπάνες ακολουθούν θετική πορεία. Εκ του αποτελέσματος, οι επικρίσεις του Dutta φαίνονται σωστές.

Marko Papic, founder of Clocktower Group

Ο Papic προέβλεψε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αποφύγει την ύφεση το 2023, εν μέρει λόγω των ισχυρών ισολογισμών των νοικοκυριών που ενισχύθηκαν από τα μέτρα τόνωσης της πανδημίας. Είπε επίσης ότι η πτώση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε υψηλότερη αύξηση του πραγματικού εισοδήματος και στήριξη των δαπανών, κάτι που αποδείχθηκε αληθινό.

«Οι επενδυτές παραμένουν τακτικά επιφυλακτικοί, ενώ οι επαγγελματίες αναλυτές συμφωνούν – περισσότερο από ποτέ – ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ύφεση. Παίρνουμε την άλλη πλευρά αυτής της άποψης», ανέφερε ο Πάπιτς σε σημείωμα του Ιανουαρίου. «Δυσκολευόμαστε να βρούμε ποιο μέρος της εξίσωσης του ΑΕΠ θα σκοντάψει. Η δημοσιονομική ώθηση θα είναι πολύ λιγότερο αντίθετος άνεμος, οι καθαρές εξαγωγές θα πρέπει να πάνε καλά, η κατανάλωση είναι πιθανό να βελτιωθεί και οι επενδύσεις κατά κάποιο μαγικό τρόπο διατηρούνται».

Αλλά κοιτάζοντας προς το 2024, ο Papic πιστεύει ότι μια ύφεση θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές του έτους, καθώς τα υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν τις επιχειρηματικές δαπάνες, αλλά αν φτάσει, θα είναι ρηχή.

Πιστεύει επίσης ότι η Fed πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια κατά περισσότερο από 3% με τον πληθωρισμό να μειώνεται και τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Tom Lee, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ στο Fundstrat

Μπαίνοντας στο έτος, ο Lee είχε στόχο τιμής στο τέλος του έτους 4.750 στον S&P 500 – τον υψηλότερο στη Wall Street. Με τον δείκτη στις 4.630 μονάδες την περασμένη Τρίτη, ο Lee έχει τον πιο ακριβή στόχο μεταξύ των ομολόγων του σε μεγάλα ιδρύματα.

Ο Lee πιστεύει ότι μια ανθεκτική οικονομία και λιγότερο επιθετική Fed εν μέσω πτώσης του πληθωρισμού θα βοηθήσει στην άνοδο των μετοχών. Είπε επίσης ότι ένα σενάριο ομαλής προσγείωσης ήταν το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Το επόμενο έτος, ο Lee βλέπει τον S&P 500 να αυξάνεται κατά 13% στις 5.200 μονάδες, επειδή η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια έως και 2%.

Barry Bannister, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ στη Stifel

Ο Bannister μπήκε στο έτος με στόχο τιμής 4.300 για τον Απρίλιο λόγω της άποψής του ότι η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει. Ήταν λίγο νωρίς, με τον S&P 500 να χτυπά αυτό το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, αλλά η εκτίμησή του για το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν ακριβέστερη σε σχέση με τους ομολόγους του, οι οποίοι είχαν μέσο στόχο τιμής στο τέλος του έτους μόλις 4.075.

Μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, ο Bannister βλέπει τον δείκτη αναφοράς να ανεβαίνει μόνο μέχρι περίπου τις 4.650 μονάδες, ελαφρώς πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, καθώς τα επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στον Όμιλο Carson

Δεδομένης της προοπτικής ομαλής προσγείωσης, ο Detrick δήλωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι ο S&P 500 θα κινηθεί ανοδικά 12-15% φέτος, πολύ πάνω από τη μέση πρόβλεψη της Wall Street για απόδοση 6,5%. Τον Ιούνιο, ο Detrick διπλασίασε την ανοδική του τάση και προσάρμοσε τον στόχο του σε κέρδος 21-25% για το 2023. Με δύο εβδομάδες να απομένουν για το έτος, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 21,4%.

Σήμερα, ο Detrick εξακολουθεί να «βλέπει» μια πολύ εποικοδομητική προοπτική για τις μετοχές και πιστεύει ότι ο S&P 500 θα σημειώσει κέρδη 11-13% το επόμενο έτος.

«Θα έχουμε ρεκόρ κερδών το επόμενο έτος, έχουμε περιθώρια κέρδους που συνεχίζουν να τείνουν υψηλότερα αυτή τη στιγμή και το CapEx 12 μήνες αναμένεται να φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών», δήλωσε ο Detrick στο Business Insider.

Anna Wong, επικεφαλής οικονομολόγος στο Bloomberg Economics

Η Wong προέβλεψε αρκετά νωρίς ότι το ανώτατο επιτόκιο της Fed θα πάει πολύ υψηλότερα από την επικρατούσα άποψη.

Αφού η Fed είχε πραγματοποιήσει μόνο μία από τις τέσσερις αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης, δήλωσε τον Ιούλιο του 2022 ότι το τερματικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας θα φτάσει το 5%. Εκείνη την εποχή, το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων ήταν μόλις 1,5%-1,75% και η άποψη της αγοράς ήταν ότι τα επιτόκια θα ανέβαιναν στο 3,25%-3,5%.

Η πρόβλεψη της Wong βασίστηκε στην άποψή της ότι ο πληθωρισμός θα ήταν πεισματάρης και ότι η Fed θα έπρεπε να ενεργήσει επιθετικά για να τον μειώσει.

«Είναι πιθανό ότι μια ύφεση έχει ήδη ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2023», δήλωσε η Wong στο Business Insider.

Είπε ότι αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας θα φτάσει το 4,3% μέχρι τον Μάρτιο του 2024 και πιστεύει ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τότε.

James Egan, οικονομολόγος στέγασης στη Morgan Stanley

Ο James Egan είναι ένας οικονομολόγος που πίστευε ότι οι τιμές των κατοικιών θα απέτρεπαν μια πιο σημαντική πτώση. Παρά το ότι οι κατοικίες δεν είναι οικονομικά προσιτές εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ανέφερε σε σημείωμα πελάτη τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι η έλλειψη κατοικιών προς πώληση χάρη στα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων θα εμπόδιζε τη σημαντική πτώση των τιμών. Τα καλύτερα κριτήρια δανεισμού από ό,τι στα μέσα της δεκαετίας του 2000 θα σήμαιναν επίσης λιγότερες κατασχέσεις, είπε.

Οδεύοντας προς το επόμενο έτος, ωστόσο, ο Egan βλέπει τις τιμές των κατοικιών να μειώνονται κατά 3%. Ωστόσο, οι τιμές θα παραμείνουν αρκετά σταθερές, δεδομένου ότι τα νοικοκυριά θα εξακολουθούν να δυσκολεύονται για να αγοράσουν προσιτές κατοικίες και ο όγκος των συναλλαγών θα παραμείνει χαμηλός, είπε.

Bobby Mollins, διευθυντής έρευνας μετοχών στο διαδίκτυο στο Gordon Haskett

Ενώ οι τιμές των κατοικιών δεν σημείωσαν σημαντική πτώση, η έλλειψη δραστηριότητας στην αγορά συνέτριψε ορισμένες εταιρείες που γειτνιάζουν με κατοικίες, όπως η χρηματιστηριακή εταιρεία, η εταιρεία δεδομένων Redfin και η εταιρεία Opendoor.

Ο Mollins ήταν αιχμηρός με τις προβλέψεις του εναντίον και των δύο εταιρειών φέτος. Στις 19 Ιουλίου, υποβάθμισε τις μετοχές της Redfin και της Opendoor σε “Underperform”. Οι μετοχές έχασαν στη συνέχεια έως και 68% και 55%, αντίστοιχα, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Και οι εκκλήσεις ήταν κατά της συναίνεσης – το 80% των αναλυτών είχε αξιολογήσεις “Hold” στο Redfin εκείνη την εποχή, ενώ το 72% των αναλυτών είχε αξιολογήσεις “Buy” ή “Hold” στο Opendoor.

Μια άλλη πρόβλεψη είναι η αξιολόγηση «Χαμηλή απόδοση» στην Airbnb. Η κίνηση μειώνεται από έτος σε έτος περισσότερο από ποτέ και οι επισκέψεις στο Vrbo σε σχέση με την Airbnb είναι οι υψηλότερες σε δύο χρόνια, ανέφερε ο Mollins σε πρόσφατο σημείωμα.

Phillip Colmar, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της MRB Partners

Ο Colmar ήταν ένας στρατηγικός αναλυτής που προέβλεψε το άλμα. Είπε ότι τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν σχετικά ήρεμα για τους πρώτους μήνες του έτους – το έκαναν – και στη συνέχεια κατάφεραν να χρονομετρήσουν εντυπωσιακά την άνοδο των αποδόσεων.

«Ένα άλλο ανοδικό κύμα στις αποδόσεις των ομολόγων είναι αναπόφευκτο», ανέφερε ο Colmar σε σημείωμα πελάτη στις 9 Αυγούστου. «Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι τα επιτόκια ή/και οι αποδόσεις των ομολόγων θα πρέπει τελικά να κινηθούν αποφασιστικά υψηλότερα πριν απειληθεί η οικονομική επέκταση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την κορυφαία οικονομία των ΗΠΑ».

Η πρόβλεψη του Colmar για υψηλότερα επιτόκια συνδέεται με την άποψή του ότι η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση φέτος, την οποία εξέφρασε τον Δεκέμβριο του 2022 και επανέλαβε τον Μάιο.

Όσον αφορά το επόμενο έτος, ο πληθωρισμός θα παραμείνει γύρω στο 3% ή υψηλότερα και η Fed είναι πιθανό να αφήσει τα επιτόκια αυξημένα, δήλωσε ο Colmar. Είπε ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι πιθανώς κοντά στα χαμηλά τους αυτή τη στιγμή και θα μπορούσαν να φτάσουν σε νέα υψηλά μέχρι το τέλος του 2024.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Με Παπανικολάου στο Game 3 ο Ολυμπιακός

Ο Κώστας Παπανικολάου θα βρίσκεται στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα ενόψει του Game 3 με τη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024