Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ετοιμάζει το Ισραήλ εισβολή στον Λίβανο;

Ετοιμάζει το Ισραήλ εισβολή στον Λίβανο;

Τα διασυνοριακά πυρά με την Χεζμπολάχ έχουν αρχίσει πια να εξαντλούν την υπομονή του Ισραήλ που απειλεί με αντίποινα.

Το Ισραήλ έχει αρχίσει να εκνευρίζεται σοβαρά με τη Χεζμπολάχ, καθώς συνεχίζει να ανταλλάσσει διασυνοριακά πυρά με την ισχυρή λιβανέζικη μαχητική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν και έχει στενούς δεσμούς με τη Χαμάς. Μόλις την Πέμπτη, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μιλήσει τώρα κατά των «θρασύτατων» ενεργειών της Χεζμπολάχ «αντί να επικρίνει αργότερα την αποφασιστική απάντηση της».

Το παραπάνω συνάδει με τις τελευταίες αυστηρές προειδοποιήσεις κορυφαίων Ισραηλινών αξιωματούχων περί κλιμάκωσης της κατάστασης, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει πολλές φορές τις τελευταίες μέρες ότι μια εισβολή στο νότιο Λίβανο δεν έχει φύγει από το τραπέζι. Ο ισραηλινός στρατός και η Χεζμπολάχ, εξάλλου, ανταλλάσσουν τακτικά πυρά από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ζητείται ανάληψη δράσης

«Εάν ο κόσμος και η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν δράσουν προκειμένου να αποτρέψουν τα πυρά κατά των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ και να απομακρύνουν τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα, οι  Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) θα αναλάβουν δράση», δήλωσε την Τετάρτη ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ και πρώην υπουργός Άμυνας.

Ο Γκαντζ δήλωσε επίσης ότι ο χρόνος για μια διπλωματική λύση εξαντλείται, προειδοποιώντας ότι το επόμενο στάδιο στις μάχες με τη Χεζμπολάχ «θα είναι έντονο, καταιγιστικό και αιφνιδιαστικό». Τα σχόλια αυτά έγιναν εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι ο πόλεμος στη Γάζα κλιμακώνει τον κίνδυνο για μια περιφερειακή σύγκρουση, σημειώνει άρθρο του Gzero.

Μεγάλες απώλειες

Οι εχθροπραξίες με τη Χεζμπολάχ έχουν οδηγήσει σε απώλειες και στις δύο πλευρές των συνόρων και οι IDF εκτιμούν ότι 80.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το βόρειο Ισραήλ, ενώ ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι πάνω από 64.000 έχουν εκτοπιστεί στο νότιο Λίβανο. Οι μάχες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 150 ανθρώπους στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20 αμάχων (τρεις ήταν δημοσιογράφοι), σύμφωνα με το AFP. Τουλάχιστον τέσσερις πολίτες και εννέα στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με τη σχετική καταγραφή του ισραηλινού στρατού.

Αν και το Ισραήλ καλεί την κυβέρνηση του Λιβάνου να κάνει κάτι για τη Χεζμπολάχ, στην πραγματικότητα έχει λίγη δύναμη για να επηρεάσει την όλη κατάσταση. Η Βηρυτός αυτή τη στιγμή δεν έχει πρόεδρο, δεν διαθέτει λειτουργική κυβέρνηση εδώ και πάνω από ένα χρόνο και δεν έχει χρήματα για να μιλήσει. Κι αυτό χωρίς να συνυπολογιστεί ότι η Χεζμπολάχ έχει νομοθέτες στο κοινοβούλιο, αξιωματούχους στα υπουργεία και οι ένοπλες δυνάμεις της είναι πιο ισχυρές από τον επίσημο λιβανέζικο στρατό.

Έσο έτοιμος

Τελικά είναι έτοιμο το Ισραήλ να χτυπήσει τη Χεζμπολάχ; Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Χέρτζι Χαλεβί δήλωσε την Τετάρτη ότι ο στρατός πρέπει να είναι «έτοιμος να χτυπήσει αν χρειαστεί».

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει εισβάλει στον Λίβανο στο παρελθόν, μεταξύ άλλων το 2006, αφού η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μια θανατηφόρα διασυνοριακή επιδρομή και απήγαγε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες. Η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε επίσης μετά την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το 1982, καταλήγει το ίδιο κείμενο.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024