Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί οι Ουκρανοί κρεμούν ιστούς αράχνης στα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους

Γιατί οι Ουκρανοί κρεμούν ιστούς αράχνης στα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους

Η παράδοση της Ανατολικής Ευρώπης έχει τις ρίζες της σε ένα πολυαγαπημένο λαϊκό παραμύθι.

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων στην Ανατολική Ευρώπη, κυρίως στην Ουκρανία, είναι συνηθισμένο να βλέπεις αράχνες και ιστούς αράχνης να κρέμονται από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Οι αράχνες συχνά συσχετίζονται με την καλή τύχη στην Ουκρανία, γι’ αυτό και έχει γίνει συνήθεια να μην αφαιρούνται οι ιστοί αράχνης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου

Ενδέχεται να είναι χρυσές, ασημένιες ή μια πληθώρα άλλων χρωμάτων- μερικές μπορεί να είναι διακοσμημένες με κοσμήματα, ενώ άλλες είναι λιτές. Αυτά τα καλλιτεχνικά αραχνοειδή δεν είναι επανασχεδιασμένα αποκριάτικα στολίδια – είναι μέρος μιας εορταστικής παράδοσης που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου ή στις αρχές του 20ού αιώνα.

Στη χήρα και τα παιδιά της δεν έλειψε ποτέ πια τίποτα

Λέγεται ότι η προέλευση του οφείλεται σε ένα λαϊκό παραμύθι από την ευρύτερη περιοχή που συχνά ονομάζεται «Ο μύθος της αράχνης των Χριστουγέννων». Η ιστορία αναφέρεται σε μια φτωχή χήρα και τα παιδιά της που αδημονούν να στολίσουν το πεύκο που φύτρωσε στον κήπο τους μετά την πτώση ενός κουκουναριού εκεί.

Η ιστορία ενέπνευσε ακόμη και μια όπερα, με τίτλο The Christmas Spider, από το The American Opera Project

Αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν διακοσμητικά για το δέντρο όταν φτάνει η περίοδος των γιορτών.

Όπως λέει η ιστορία, οι αράχνες που κατοικούσαν στο σπίτι τους άκουσαν ένα βράδυ την οικογένεια να κλαίει εξαιτίας αυτού του γεγονότος και έτσι αποφάσισαν να στολίσουν τα κλαδιά με τους ιστούς τους. Το επόμενο πρωί, οι μεταξωτές δημιουργίες τους άστραφταν στο φως. Στη χήρα και τα παιδιά της δεν έλειψε ποτέ πια τίποτα.

Ο θρύλος για τα δώρα των αραχνών είναι πλέον γνωστός σε όλο τον κόσμο και το έθιμο των Ουκρανών και των κατοίκων άλλων περιοχών της Ανατολικής Ευρώπης να κρεμούν ιστούς αράχνης στα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα. Η ιστορία ενέπνευσε ακόμη και μια όπερα, με τίτλο The Christmas Spider, από το The American Opera Project.

Σύμβολο ευγνωμοσύνης

Οι αράχνες συχνά συσχετίζονται με την καλή τύχη στην Ουκρανία, γι’ αυτό και έχει γίνει συνήθεια να μην αφαιρούνται οι ιστοί αράχνης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Θεωρούν ότι αυτό θα φέρει καλή τύχη για το νέο έτος που θα ακολουθήσει.

Το να μην διώχνεις τις αράχνες λειτουργεί επίσης ως σύμβολο ευγνωμοσύνης, που αντιπροσωπεύει την εκτίμηση που ένιωθε η οικογένεια του λαϊκού παραμυθιού για την καλοτυχία που τους έφεραν οι γενναιόδωρες πράξεις των αραχνών και την ευτυχία που βρήκαν αφού έλαβαν το δώρο των ιστών τους.

*Με πληροφορίες από: Mental Floss | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Charlotte Ekker Wiggins Photos

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024