Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χριστούγεννα: Πώς γιόρτασε ο πλανήτης τη γέννηση του θεανθρώπου

Χριστούγεννα: Πώς γιόρτασε ο πλανήτης τη γέννηση του θεανθρώπου

Η πόλη της Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ήταν φέτος άδεια από προσκυνητές, ενώ ακυρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των εορτασμών των Χριστουγέννων, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Την γιορτή των Χριστουγέννων γιορτάζουν σε όλο τον κόσμο σήμερα οι χριστιανοί.

Ωστόσο, βαριά «σκιά» στους εορτασμούς ρίχνει ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας, που έχει βυθίσει στο πένθος την Βηθλεέμ, την Γενέτειρα του Χριστού, στην Δυτική Όχθη.

«Υπάρχουν πολλοί που πεθαίνουν γι’ αυτή τη γη, είναι πολύ δύσκολο να γιορτάζεις κάτι όταν ο λαός μας πεθαίνει», είπε η Νικόλ Ναζάρ, 18χρονη φοιτήτρια, από την έρημη πλατεία Μάνγκερ της Βηθλεέμ.

Στη Λωρίδα της Γάζας δεν υπήρξε καμιά ανάπαυλα την παραμονή των Χριστουγέννων

Έξω από το Ναό της Γεννήσεως, βρίσκεται το θείο βρέφος μέσα σε θερμοκοιτίδα. Το δημιούργημα Παλαιστίνιας εικαστικού συμβολίζει όλα βρέφη που πέθαναν στα νοσοκομεία της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Έξω από το Ναό της Γεννήσεως, το θείο βρέφος μέσα σε θερμοκοιτίδα

Πένθιμα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ξημερώνει η 80η ημέρα του πολέμου, με τους αμάχους στα όρια του λιμού και τα Χριστούγεννα πένθιμα για τους Παλαιστίνιους της Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αμαυρωμένα από τη σύρραξη.

Στη Λωρίδα της Γάζας δεν υπήρξε καμιά ανάπαυλα την παραμονή των Χριστουγέννων. Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στη Χαν Γιούνις (νότια), ενώ στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου εξαπολύθηκαν κάπου 50 αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί.

Μηνύματα συμπαράστασης στη Γάζα

Το σαββατοκύριακο ήταν εξαιρετικά πολυαίμακτο στον μικρό θύλακο με μεγάλο υπερπληθυσμό, όπου κυβερνά από το 2007 η Χαμάς, παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μαγάζι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτόν με ανεξάρτητο τρόπο.

Στη Βηθλεέμ άρχισε τα μεσάνυχτα η Θεία Λειτουργία στο Ναό της Γεννήσεως του Σωτήρος, που είναι κτισμένος στο σημείο όπου κατά την παράδοση γεννήθηκε ο Ιησούς.

Ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Pierbattista Pizzaballa τελεί χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, στην εκκλησία της Γέννησης, στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη 25 Δεκεμβρίου 2023

Ο Ιερός Ναός της Γεννήσεως παρέμεινε ανοικτός για τους πιστούς. Ωστόσο, τα φετινά Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης είναι μαύρα.

Η προσέλευση του κόσμου στην παραδοσιακή λιτανεία των Χριστουγέννων υπό τον Λατίνο Πατριάρχη των Ιεροσολύμων ήταν μικρή. Ο πόλεμος στη Γάζα ρίχνει βαριά τη σκιά του στη βιβλική γενέτειρα του Ιησού.

Η Ουκρανία προσεύχεται για το τέλος του πολέμου

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους, οι Ουκρανοί ορθόδοξοι συμμετείχαν στις θρησκευτικές λειτουργίες από χθες βράδυ καθώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα την 25η Δεκεμβρίου, την ίδια ημερομηνία με τον δυτικό κόσμο, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, σε ένδειξη ότι αψηφούν τη Μόσχα.

«Προσευχόμαστε για το τέλος του πολέμου. Προσευχόμαστε για τη νίκη», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Για την ειρήνη, για τη δικαιοσύνη», δήλωσε μπροστά στο μεγαλοπρεπές μοναστήρι που φιλοξενούσε ως τα τέλη του 2022 τον προκαθήμενο της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας, που δεν είχε ακόμα ανεξαρτητοποιηθεί από τη Μόσχα.

Ουκρανοί στρατιώτες της 4ης ξεχωριστής ταξιαρχίας τεθωρακισμένων Ivan Vyhovskyi παρακολουθούν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας που οι ορθόδοξοι πιστοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε συγχρονισμό με τους καθολικούς, όπως επίσης και με τους ορθόδοξους στη Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, την 25η Δεκεμβρίου και όχι την 7η Ιανουαρίου όπως συνηθιζόταν έως τώρα. Η ρώσικη ορθόδοξη εκκλησία ακολουθεί για τις θρησκευτικές γιορτές το παλαιό ιουλιανό ημερολόγιο.

Συμβολικό χριστουγεννιάτικο δέντρο φτιαγμένο από μεταχειρισμένα βλήματα πυροβολικού και τμήματα ρουκετών που μεταφέρθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα από τη γραμμή του μετώπου

Τον Ιούλιο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισημοποίησε τη μεταφορά των εορτασμών των Χριστουγέννων από την 7η Ιανουαρίου στην 25η Δεκεμβρίου, απόφαση στο πλαίσιο των κινήσεων της Ουκρανίας για να πάρει ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις από τη Ρωσία.

Τουρκία

Στην Τουρκία, στον χώρο όπου βρισκόταν η ορθόδοξη εκκλησία της Αντιόχειας, η οποία καταστράφηκε όταν ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου σάρωσε το νότιο τμήμα της χώρας, οι αρχές προτίμησαν να κινηθούν εκ του ασφαλούς και να πραγματοποιήσουν τη λειτουργία της Γεννήσεως το απόγευμα, καθώς η κατάσταση στην πόλη εξακολουθεί να είναι σχεδόν χαοτική.

Άνθρωποι παρακολουθούν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πνεύματος, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, Τουρκία.

Ρωσία

Με χριστουγεννιάτικες μελωδίες πλημμύρισε η Αγία Πετρούπολη. Μουσικοί ντυμένοι ως Άγιοι Βασίληδες τραγούδησαν και χόρεψαν οικουμενικές ευχές για υγεία και αγάπη.

Αυστραλία

Η Αυστραλία γιορτάζει τη Θεία Γέννηση μέσα στις εκκλησίες. Αλλά και οι παραλίες γεμίζουν από λουόμενους τηρώντας το έθιμο της χριστουγεννιάτικγς βουτιάς.

Σε γιορτινή ατμόσφαιρα ορισμένοι ποζάρουν ακόμη και δίπλα στο χριιστουγεννιάτικο δέντρο που έχει στηθεί στην άμμο.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024