Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με εντολή Ζελένσκι τα Χριστούγεννα αλλάζουν... ημερομηνία

Με εντολή Ζελένσκι τα Χριστούγεννα αλλάζουν… ημερομηνία

Στο πλαίσιο της αποκοπής της Ουκρανίας από την Ρωσία, ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο τα Χριστούγεννα… άλλαξαν ημερομηνία από φέτος.

Η Ουκρανία μετά την εισβολή των Ρώσων θέλει να αποκοπεί τελείως από την επιρροή της Μόσχας. Τα πράγματα πλέον έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που το κοινοβούλιο της χώρας έφτασε να περάσει ένα νόμο που τους επιτρέπει να «εγκαταλείψουν ακόμα ένα στοιχείο της ρωσικής κληρονομιάς, το οποίο όριζε ότι οι εορτασμοί των Χριστουγέννων θα πρέπει να γίνονται στις 7 Ιανουαρίου.»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το France 24, ο νέος νόμος μεταφέρει τον εορτασμό στις 25 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία το μεγαλύτερο μέρος του χριστιανικού κόσμου γιορτάζει τα Χριστούγεννα. Ο Ζελένσκι μετά την υπογραφή του νέου νομοσχεδίου αναφέρει ότι οι Ουκρανοί θέλουν να «ζήσουν τη δική τους ζωή με τις δικές τους παραδόσεις και γιορτές».

Βεβιασμένη κίνηση

Ως γνωστόν, ο Χριστιανισμός είναι η μεγαλύτερη θρησκεία στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κυριαρχούσε μέχρι πρόσφατα στην θρησκευτική ζωή της χώρας.

Όπως και η Ρωσική Εκκλησία, έτσι και οι περισσότερες ανατολικές χριστιανικές Eκκλησίες χρησιμοποιούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή αντί για το Γρηγοριανό ημερολόγιο που χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή.

Η αλλαγή της ημερομηνίας αποτελεί μέρος των βεβιασμένων κινήσεων μετά την εισβολή για την εξάλειψη των ιχνών από τη ρωσική και τη σοβιετική εποχή, όπως άλλωστε είναι η μετονομασία δρόμων και η αφαίρεση μνημείων.

Με διάταγμα του Ουκρανού προέδρου ο εορτασμός των Χριστουγέννων μεταφέρθηκε σε άλλη μέρα από την προκαθορισμένη

Το ρήγμα στην Εκκλησία της Ουκρανίας

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι μία νεοσύστατη ανεξάρτητη εκκλησία που πραγματοποίησε την πρώτη της λειτουργία το 2019 και άλλαξε επίσης την ημερομηνία των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου.

Αποκόπηκε επίσημα από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014 και της υποστήριξής της προς τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Το πολιτικό ρήγμα έχει δει ιερείς, ακόμη και ολόκληρες ενορίες να ανταλλάσσονται από τη μία εκκλησία στην άλλη, με τη νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας να αναπτύσσεται γρήγορα και να καταλαμβάνει πολλά εκκλησιαστικά κτίρια που συνδέονται με τη Ρωσία, σε κινήσεις που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.

Η ιστορικά συνδεδεμένη με τη Ρωσία Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, εν τω μεταξύ, διατηρεί την ημερομηνία των Χριστουγέννων της 7ης Ιανουαρίου. Η εκκλησία αυτή ισχυρίζεται ότι διέκοψε τους δεσμούς της με τη Ρωσία λόγω του πολέμου, αλλά πολλοί Ουκρανοί το βλέπουν με σκεπτικισμό. Το τρίτο ορθόδοξο δόγμα της χώρας, η Ουκρανική Ελληνοκαθολική Εκκλησία, θα πραγματοποιήσει επίσης χριστουγεννιάτικες λειτουργίες στις 25 Δεκεμβρίου.

Ποιες είναι οι παραδόσεις της Ουκρανίας για τα Χριστούγεννα

Σε γενικές γραμμές, η Ουκρανία βρισκόταν υπό την πνευματική ηγεσία της Μόσχας το αργότερο από τον 17ο αιώνα. Υπό τη Σοβιετική Ένωση και την ομολογία της αθεΐας, οι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, όπως τα δέντρα και τα δώρα, μεταφέρθηκαν στην παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η οποία έγινε η κύρια γιορτή και εξακολουθεί να είναι για πολλές οικογένειες.

Οι ουκρανικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις περιλαμβάνουν ένα δείπνο την παραμονή των Χριστουγέννων με 12 πιάτα χωρίς κρέας, συμπεριλαμβανομένης μιας γλυκιάς πουτίγκας δημητριακών που ονομάζεται kutya, και οι άνθρωποι διακοσμούν τα σπίτια με περίτεχνα δεμάτια σιταριού που ονομάζονται didukhy. Σε ορισμένες περιοχές, τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα κάλαντα που ονομάζονται kolyadky και παίζοντας σκηνές φάτνης.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024