Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ουκρανία λέει «ναι» στη μαριχουάνα λόγω της ρωσικής εισβολής

Η Ουκρανία λέει «ναι» στη μαριχουάνα λόγω της ρωσικής εισβολής

Ο νόμος θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μετά από έξι μήνες και επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους στην παραγωγή και διανομή.

Πέρασε από το ουκρανικό κοινοβούλιο η έγκριση νομοσχεδίου που προτείνει τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης, το οποίο κατατέθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Ντένις Σμιχαλ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ο πόλεμος με τη Ρωσία άφησε πολλούς ανθρώπους με διαταραχή μετατραυματικού στρες και η μαριχουάνα, εφόσον χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς, θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανακούφισης.

Ο νόμος θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μετά από έξι μήνες και επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους στην παραγωγή και διανομή κάνναβης. Η ιατρική συνταγή θα είναι απαραίτητη, ενώ η ψυχαγωγική χρήση της εξακολουθεί να απαγορεύεται και παραμένει ποινικό αδίκημα.

Η πρώτη φορά ήρθε στη Βουλή

Η χώρα της ανατολικής Ευρώπης προσπάθησε για πρώτη φορά να νομιμοποιήσει την κάνναβη το 2019. Ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε εκφράσει την υποστήριξή στη νομιμοποίηση της ιατρικής μαριχουάνας όμως το νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους.

Ένα χρόνο αργότερα, η Ουκρανία διεξήγαγε ένα μη δεσμευτικό εθνικό δημοψήφισμα. Ένα από τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος ήταν: «Υποστηρίζετε τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς – για βαρέως πάσχοντες ασθενείς;». Σχεδόν το 65% εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υποστηρίζει τη νομιμοποίηση, ενώ το 29% απάντησε αρνητικά.

Οι πιθανοί καταναλωτές υπολογίζονται σε 2 εκατομμύρια

Η Ουκρανία νομιμοποίησε εν μέρει τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών που μοιάζουν με κάνναβη, όπως η dronabinol και η nabilone, καθώς και το εκχύλισμα κάνναβης nabiximol, για ιατρικούς σκοπούς το 2022.

Η Ουκρανική Ένωση Ιατρικής Κάνναβης υπολογίζει τον αριθμό των πιθανών καταναλωτών ιατρικής κάνναβης σε 2 εκατομμύρια άτομα.

Sports in

Με αυτήν την τιμωρία κινδυνεύει ο Αλμέιδα μετά την απίστευτη επίθεση στην Τούμπα (vid, pics)

Δείτε με τι τιμωρία κινδυνεύει ο Ματίας Αλμέιδα, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, μετά την απίστευτη επίθεση σε άνθρωπο της ΔΕΑΒ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024