Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η συνεργασία Καρρά και Πυξ Λαξ που άφησε εποχή - Η ιστορία του θρυλικού «Άστην να λέει»

Η συνεργασία Καρρά και Πυξ Λαξ που άφησε εποχή – Η ιστορία του θρυλικού «Άστην να λέει»

Ένα τραγούδι που έγινε αφορμή να γνωριστούν οι «Πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης» με τον Βασίλη Καρρά -που το ερμήνευσε- και να αναπτυχθεί ανάμεσά τους μία δυνατή φιλία

Μια συνεργασία του Βασίλη Καρρά που άφησε εποχή ήταν αυτή με τους Πυξ Λαξ, που δημιούργησαν ένα τραγούδι σταθμός, το «Άστην να λέει», που αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες συνεργασίες στο ελληνικό πεντάγραμμο.

Ένα τραγούδι που έγινε αφορμή να γνωριστούν οι «Πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης» με τον Βασίλη Καρρά -που το ερμήνευσε- και να αναπτυχθεί ανάμεσά τους μία δυνατή φιλία που είχε αντέξει στην πορεία των χρόνων.

«Δεν μπορεί να μου πει κανείς τίποτα για τον Βασίλη Καρρά», είχε πει ο Μάνος Ξυδούς

Από τον Στράτο στον Βασίλη

Το «Άστην να λέει» γράφτηκε το 1993 από τον Μάνο Ξυδούς για τον Στράτο Διονυσίου, ο οποίος δεν πρόλαβε να το ηχογραφήσει καθώς έφυγε από τη ζωή.

Στη συνέχεια, οι Πυξ Λαξ αναζήτησαν άλλον λαϊκό ερμηνευτή και επέλεξαν τον Βασίλη Καρρά, ο οποίος μάλιστα ήταν επιφυλακτικός στην αρχή λόγω του ύφους του τραγουδιού, αλλά τελικά το ηχογράφησε μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Ξυδούς: Είχαμε στο μυαλό μας τον Βασίλη Καρρά αλλά ήταν δύσκολο να τον πλησιάσουμε

Ο αείμνηστος Μάνος Ξυδούς σε συνέντευξή του, είχε εξιστορήσει τον τρόπο που έφτασε το θρυλικό τραγούδι να ερμηνευτεί από τον Βασίλη Καρρά.

«Εμείς τότε είχαμε κάνει αυτό το τραγούδι με το συγκρότημα και θέλαμε κάποιον λαϊκό τραγουδιστή. Είχαμε στο μυαλό μας τον Βασίλη Καρρά αλλά ήταν δύσκολο να τον πλησιάσουμε. Μεσολάβησε ο Αχιλλέας Θεοφίλου -σε αυτόν οφείλεται η παραγωγή του τραγουδιού- που το βρήκε καλή ιδέα. Θέλω να πω κάτι που έζησα όσον αφορά τον άνθρωπο Βασίλη Καρρά. Αν κάποιος γεμίζει ένα μαγαζί, δε λέει τίποτα. Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, ο Καρράς εμφανιζόταν σ’ ένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη. Ένα βράδυ στο καμαρίνι έτυχα μάρτυρας μιας σκηνής που αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια τη θυμάμαι πολύ έντονα. Ήρθαν τρία άτομα από τον σύλλογο παιδιών της Βέροιας με προβλήματα για να μιλήσουν για μια συναυλία που θα συγκέντρωναν χρήματα. Τους άκουσε και στο τέλος τους ρώτησε με πόσα χρήματα θα ήταν ευχαριστημένοι από τα έσοδα της συναυλίας. Τα παιδιά θα ήταν ικανοποιημένα με 300.000 δραχμές. Τότε εκείνος φωνάζει τον συνεργάτη του, τον Λέλεκα, και του λέει «κόψε ένα χαρτί». Όταν λέμε «ένα χαρτί» εννοούμε ένα εκατομμύριο. Έδωσε την επιταγή στο ένα παιδί και είπε «αν μάθει κανείς τίποτα θα σου κόψω το λαρύγγι». Από ‘κεί και πέρα δεν μπορεί να μου πει κανείς τίποτα για τον Βασίλη Καρρά», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο Μάνος Ξυδούς.

Μιλώντας ο Βασίλης Καρράς για τη συγκεκριμένη συνεργασία ανέφερε ότι «ο Μάνος Ξυδούς την έκανε τη δουλειά μαζί με τον Αχιλλέα Θεοφίλου. Γιατί οι παραγωγοί όταν είναι επαγγελματίες αληθινοί είναι πολύτιμοι. Σήμερα κάποιοι που δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν το λα μινόρε από το μι μινόρε, και που δεν έχουν καμιά γνώση για την ιστορία του τραγουδιού και τις λεπτομέρειές του, το παίζουν παραγωγοί. Κλείνω την παρένθεση και πάω στο Άστην να λέει. Τότε ήταν ένα τραγούδι έξω απ’ τα νερά μου για να το κάνω δικό μου. Το είχα δυο μήνες στα χέρια μου γραμμένο απ’ τα παιδιά με μια κιθάρα. Μισό τραγουδούσε ο Στόκας, μισό ο ψηλός· όλοι μαζί. Το μελετούσα, λοιπόν, και η τελική εκδοχή ήταν εντυπωσιακή».

Δείτε βίντεο με τους Πυξ Λαξ να αφιερώνουν το θρυλικό τραγούδι στον Βασίλη Καρρά:

Sports in

LIVE: Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη

LIVE: Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη για τη φάση των «32» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από Novasports 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024