Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι Ιταλοί συνταξιούχοι... μεταναστεύουν μαζικά στην Αλβανία

Οι Ιταλοί συνταξιούχοι… μεταναστεύουν μαζικά στην Αλβανία

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ιταλών συνταξιούχων με διαμονή στην Αλβανία έχει αυξηθεί αισθητά

Στην Αλβανία διαμένουν 19 χιλιάδες Ιταλοί συνταξιούχοι, σύμφωνα με το ανεξάρτητο Βαλκανικό Δίκτυο Ερευνητικού Ρεπορτάζ (BIRN).

Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με το BIRN, είναι πολύ μεγαλύτερος αν προστεθούν και οι Ιταλοί επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και εκείνοι που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς στη χώρα.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ιταλών συνταξιούχων με διαμονή στην Αλβανία έχει αυξηθεί αισθητά

Οι Ιταλοί συνταξιούχοι επιλέγουν να κατοικήσουν κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές όπως το Δυρράχιο, την Αυλώνα, τη Σκόδρα, τους Αγίους Σαράντα και την πρωτεύουσα, τα Τίρανα.

Στο Δυρράχιο οι 4 χιλιάδες Ιταλοί, έχουν το δικό τους καθολικό ναό που λειτουργεί στα ιταλικά. Διαθέτουν πλέον και δική τους θέση στα νεκροταφεία των πόλεων όπου διαμένουν. Επίσης, φροντίζουν να θέσουν σε λειτουργία όλες τις ιταλικές υποδομές πριν από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νιώθουν πλήρως ενταγμένοι στην τοπική αλβανική κοινωνία και πολλοί Ιταλοί καλλιτέχνες δίνουν ζωντάνια στην πολιτιστική κίνηση των αλβανικών πόλεων.

«Εγώ μιλάω αλβανικά στους Αλβανούς, αυτοί μου απαντούν ιταλικά»

Για το επίπεδο ένταξής του στην αλβανική κοινωνία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα η απάντηση του Ιταλού Geatano Castellon, ο οποίος θεωρείται ο κοσμήτορας των Ιταλών του Δυρραχίου, στο ερώτημα γιατί δεν ομιλεί τα αλβανικά. «Δεν χρειάζεται, απάντησε, διότι μόλις εγώ μιλάω αλβανικά στους Αλβανούς, αυτοί μου απαντούν ιταλικά».

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ιταλών συνταξιούχων με διαμονή στην Αλβανία έχει αυξηθεί αισθητά. Για το φαινόμενο αύξησής τους στην Αλβανία, οι Ιταλοί συνταξιούχοι επικαλούνται τη διμερή συμφωνία, Ιταλίας-Αλβανίας που απαλλάσσει από την φορολόγηση τις συντάξεις των Ιταλών με διαμονή στην Αλβανία.

Η Αλβανία είναι πλέον η μόνη χώρα που διατηρεί μια τέτοια συμφωνία, όταν χώρες όπως η Πορτογαλία, η Βουλγαρία είτε η Τυνησία έχουν καταργήσει παρόμοιες συμφωνίες, αναφέρουν εκπρόσωποι των Ιταλών συνταξιούχων στην Αλβανία στο BIRN.

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024