Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σίμος Δανιηλίδης: «Δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για την ενίσχυση των δήμων με στελεχιακό δυναμικό»

Σίμος Δανιηλίδης: «Δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για την ενίσχυση των δήμων με στελεχιακό δυναμικό»

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, μίλησε στο cityhub των ΝΕΩΝ.

Οι δήμοι είναι αποδυναμωμένοι από τη μη τήρηση της αρχής «1 αποχώρηση, 1 πρόσληψη» καθώς και από το σύστημα της κινητικότητας στο δημόσιο. Εάν η κατάσταση συνεχιστεί, λέει ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, «θα επιβεβαιωθεί ο φόβος μου περί συνειδητής επιλογής υποβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ φέρνει συγχωνεύσεις στις ΔΕΥΑ. Ποια η στάση των δημάρχων;

Διατηρώ ισχυρή αμφιβολία για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή «πονάει δόντι, κόψει κεφάλι». Αν έχουν επισημανθεί δυσλειτουργίες ή στοιχεία κακοδιαχείρισης σε ορισμένες δημοτικές επιχειρήσεις η λύση δεν είναι η κατάργησή τους αλλά η εξυγίανση, η στελέχωση και η υποστήριξή τους με εξοπλισμό, κονδύλια και προγράμματα και η καθιέρωση ελεγκτικού μηχανισμού (τοποθέτηση Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου για καθημερινό προληπτικό έλεγχο νομιμότητας δαπανών).

Η ίδρυση και λειτουργία μίας ΔΕΥΑ για κάθε περιφέρεια υπό τον απόλυτο κρατικό έλεγχο βρίσκει την ΤΑ κάθετα αντίθετη αφού ανάλογες επιλογές την ακρωτηριάζουν ερχόμενες σε ευθεία σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΕΧΤΑ) αφού αγνοούν τη βασική αρχή της εγγύτητας και μας βάζουν σε υποψία ότι το υπουργείο προετοιμάζει το έδαφος για είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων στο «φιλέτο» της διαχείρισης Ύδρευσης – Αποχέτευσης. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι ανάλογες επιλογές σε χώρες της Ε.Ε γρήγορα ναυάγησαν και οι φορείς επέστρεψαν πανηγυρικά στην Αυτοδιοίκηση.

Τι προβλήματα δημιουργεί στους δήμους η έλλειψη προσωπικού;

Δεν ξέρω εάν η συνέχιση των περιορισμών στις προσλήψεις περιλαμβάνεται στο σχέδιο υποβάθμισης της αυτοδιοίκησης, όπως τουλάχιστον φαίνεται. Σίγουρα όμως δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για την ενίσχυση των δήμων με στελεχιακό δυναμικό. Αντίθετα τόσο η μη τήρηση της αρχής «1 αποχώρηση, 1 πρόσληψη», όσο και η συνέχιση του απαράδεκτου συστήματος της κινητικότητάς στο δημόσιο, αποδυνάμωσαν τους δήμους. Οι συνέπειες είναι πολλές και αφορούν στο σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών.

Το μέλλον

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η όγδοη θητεία σας. Οι προτεραιότητες αυτής της πενταετίας;

Στις προτεραιότητές μας βρίσκονται τρεις σημαντικές αστικές αναπλάσεις. Η μία ξεκίνησε και αφορά την περιοχή του μεγάλου οδικού άξονα της Επταπυργίου, και οι άλλες τη δημοτική ενότητα Νεάπολης και την Καλλιθέα. Όταν ολοκληρωθούν θα έχει αναβαθμιστεί η εικόνα των 2/3 του δήμου. Επίσης στις προτεραιότητές μας βρίσκεται η αναβάθμιση της παρεχόμενης δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με περαιτέρω ενίσχυση του Δημοτικού Ιατρικού Διαγνωστικού Κέντρου και των δημοτικών Ιατρείων που λειτουργούν με 45 γιατρούς κάθε ειδικότητας. Στην Κοινωνική Φροντίδα ενισχύουμε το «Βοήθεια στο Σπίτι», σχεδιάζουμε Δημοτικό Κέντρο Αντιμετώπισης Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, δημιουργούμε ακόμη ένα ΚΔΑΠ-μεΑ και μία επιπλέον Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Ψηλά στις προτεραιότητές μας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δήμου, η ενεργειακή μας αυτονομία (έχουμε ιδρύσει την πρώτη διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα σε συνεργασία με το δήμο Σιθωνίας), η ενίσχυση των περιβαλλοντικών μας πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πριν φτάσουμε στο κλιματικό χάος και τα αντιπλημμυρικά έργα αν και δεν έχουμε ως ΟΤΑ ανάλογες αρμοδιότητες. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης είναι φλέγον θέμα αφού αν ρίξει στη Θεσσαλονίκη το 30-40% του όγκου νερού που έπεσε στη Θεσσαλία η πόλη απειλείται με πολύ μεγαλύτερες καταστροφές.

*Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού

Sports in

Αινιγματικός ο Γιάννης σχετικά με την επιστροφή του: «Θα μου πάρει μέρες, εβδομάδες, μήνες»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τόνισε ότι δεν γνωρίζει πόσο θα χρειαστεί για να επιστρέψει στο επίπεδο που θέλει να βρίσκεται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024