Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέα γενιά τρομοκρατών βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από τη βόμβα στα ΜΑΤ - Τι εξετάζει η Αντιτρομοκρατική

Νέα γενιά τρομοκρατών βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από τη βόμβα στα ΜΑΤ – Τι εξετάζει η Αντιτρομοκρατική

Τα νέα στοιχεία που έχει στα διάθεσή της εξετάζει η Αντιτρομοκρατική - Ποιο είναι το προφίλ των βομβιστών - Γιατί ελέγχονται δύο παλιές υποθέσεις στην Πάτρα

Νέα γενιά τρομοκρατών και αναβίωση του αντάρτικου πόλης βλέπουν πίσω από την βόμβα στα ΜΑΤ έμπειρα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο τρόπος δράσης των βομβιστών έδειξε υψηλό επίπεδο οργανωτικής δομής και η μόνη αστοχία τελικά ήταν η αποτυχία στον εκρηκτικό μηχανισμό.

Όλα τα δεδομένα

Στην Αντιτρομοκρατική εξετάζουν όλα τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους: από τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε δύο μέσα ενημέρωσης, τον συντονισμό των ενεργειών τους για την τοποθέτηση της βόμβας, το τυφλό σημείο που επέλεξαν, μέχρι και τα υλικά του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποίησαν.

Πέρα από όλα τα άλλα, ένα σημείο στο οποίο εστιάζονται οι έρευνες είναι στις εκρηκτικές ύλες που χρησιμοποίησαν οι δράστες.

Πρόκειται για ζελατοδυναμίτιδα και το στρατιωτικό εκρηκτικό C4.

Το ένα κουτί της βόμβας με το εκρηκτικό C4

Στην Πάτρα

Και οι δύο αυτές εκρηκτικές ύλες είχαν εντοπιστεί στην Πάτρα σε δύο διαφορετικές υποθέσεις οι οποίες μπαίνουν και πάλι στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Συγκεκριμένα τον περασμένο Ιανουάριο είχαν συλληφθεί 7 αντιεξουσιαστές με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ένοπλες ληστείες και καλλιεργούσε κάνναβη.

Σε έρευνες που έγιναν σε 9 σπίτια βρέθηκε μεταξύ άλλων ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούμενος από 274 γρ. C4, πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι.

Ανάμεσα στους 7 συλληφθέντες ήταν και ο γιος ενός καταδικασμένου μέλους της «17Ν»

Εκρηκτικά

Στην Πάτρα επίσης τον Μάρτιο του 2022 είχαν συλληφθεί 4 άτομα για κατοχή εκρηκτικών υλών, όπλων και ναρκωτικών. Σε έρευνες που έγιναν σε 5 σπίτια εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στρατιωτικού τύπου εκρηκτικές ύλες C 4, TNT και ζελατοδυναμίτιδα, πυροκροτητές, ένα πιστόλι και σιγαστήρες

Συγκεκριμένα είχαν βρεθεί

  • (956) γραμμάρια εκρηκτικού υλικού πιθανόν C 4 (στρατιωτικού τύπου), σε τρεις (3) ράβδοι και ένα τμήμα ράβδου,
  • (222) γραμμάρια εκρηκτικού υλικού ΤΝΤ (στρατιωτικού τύπου),
  • (334) γραμμάρια εκρηκτικού υλικού πιθανόν ζελατινο-δυναμίτιδα,
  • (8) κοινοί πυροκροτητές και (2) ηλεκτρικοί πυροκροτητές πυροδότησης,
  • δύο κροτίδες με φυτίλι και ένα πυραγωγό σχοινί συνολικού μήκους 1,70 μέτρων.

Οι εκρηκτικές ύλες που είχαν βρεθεί το 2022 στην Πάτρα

Το προφίλ των δραστών

Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι έμπειροι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν πως ενδεχομένως έχουν να κάνουν με νέους αντιεξουσιαστές, που έχουν αποφασίσει να αναβαθμίσουν τη δράση τους, έχοντας λάβει τεχνογνωσία από παλιότερους στο χώρο της τρομοκρατίας , που όμως πλέον δεν έχουν ενεργή δράση. Παράλληλα, επειδή η συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού ήταν απλή θεωρούν ότι μπορεί να έχουν λάβει μία αρχική γνώση ακόμα και από το «σκοτεινό διαδίκτυο».

Η δομή αυτής της βόμβας συναντάτε για πρώτη φορά. Σαν συνδυασμός όμως των δυο εκρηκτικών υλικών “C4” και ζελατοδυναμίτιδας σε βόμβα, έχει χρησιμοποιηθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν από τον «Επαναστατικό Αγώνα» και τον «Ο.Λ.Α».

Ωστόσο με τον τρόπο που εμφανίστηκε στο Γουδί, δηλαδή οι δύο εκρηκτικές ύλες να μην είναι μαζί στο ίδιο κουτί, αλλά διαχωρισμένες σε δύο διαφορετικά τάπερ κολλημένα μεταξύ τους, είναι πρωτοφανής.

Ως προς τον τρόπο που ο βομβιστής προσέγγισε τον συγκεκριμένο σημείο, θεωρούν ότι είχε κάνει πρόβα, είχε διαπιστώσει ότι είναι «τυφλό σημείο» και δεν ελέγχεται από κάμερες και άρα δεν θα γινόταν αντιληπτός κάποιος που απλά κρατά μία μαύρη σακούλα σκουπιδιών.

Μάλιστα δεν μπορεί να εξαιρεθεί η πιθανότητα αυτός ο κάποιος να βγήκε από την Πολυτεχνειούπολη, να πέρασε απέναντι, να άφησε την σακούλα στο μαντρότοιχο και απλά να γύρισε πίσω ανενόχλητος.

Το κινητό και το λευκό βαν

Την ίδια στιγμή, οι έρευνες επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στο κινητό τηλέφωνο από το οποίο πραγματοποιήθηκε η προειδοποιητική κλήση για την τοποθέτηση του μηχανισμού στην περίμετρο της έδρας των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, υπάρχουν ενδείξεις ότι το τηλεφώνημα έγινε από κινητό τηλέφωνο το οποίο ενεργοποίησε μια κάμερα κινητής τηλεφωνίας κοντά στο σημείο που τοποθετήθηκε η βόμβα. Στόχος των ερευνών είναι η προσπάθεια ιχνηλάτησης του στίγματος του συγκεκριμένου κινητού.
Παράλληλα, οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής εξετάζουν την κίνηση ενός λευκού βαν, το οποίο εντοπίστηκε από τον αξιωματικό της υπηρεσίας να κινείται γύρω από την περίμετρο της εγκατάστασης και θεωρήθηκε «ύποπτο».

Παρά το γεγονός πως οι δύο κάμερες που υπάρχουν περιμετρικά της εγκατάστασης δεν καταγράφουν το υλικό, οι Αρχές θα επιδιώξουν να διασταυρώσουν την κίνηση του επίμαχου οχήματος από τις υπόλοιπες κάμερες κατά μήκος της οδού Κοκκινοπούλου (κάμερες κυκλοφορίας και ασφαλείας), προκειμένου να ελέγξουν πιθανή κίνηση που σχετίζεται χωρικά ή χρονικά με την τοποθέτηση του μηχανισμού.

Επιπλέον, εκτίμηση των ανδρών της αντιτρομοκρατικής είναι ότι ο δράστης ενδεχομένως βγήκε από την Πολυτεχνειούπολη ή εισήλθε σε αυτήν μετά την τοποθέτηση του μηχανισμού. Η εκτίμηση αυτή συνδέεται με το γεγονός πως η βόμβα τοποθετήθηκε μεσημεριανές ώρες, γεγονός ασυνήθιστο σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024