Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επέστρεψε ο εφιάλτης των «Δεκεμβριανών» τρομοκρατικών επιθέσεων - Τι ανησυχεί την Αντιτρομοκρατική

Επέστρεψε ο εφιάλτης των «Δεκεμβριανών» τρομοκρατικών επιθέσεων – Τι ανησυχεί την Αντιτρομοκρατική

Η βόμβα που τοποθετήθηκε έξω από τις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί ξυπνά μνήμες τρομοκρατικών επιθέσεων του παρελθόντος

Ο εφιάλτης των… Δεκεμβριανών τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα επέστρεψε όπως φαίνεται με την έστω αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στην έδρα των ΜΑΤ στην οδό Κοκκινοπούλου το μεσημέρι της Δευτέρας (18/12) στο Γουδί.

Πέρα από τη συγκυρία και τα τελευταία γεγονότα που απασχολούν την επικαιρότητα και τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν διάφορους κύκλους για να εκτελέσουν μια τέτοια ενέργεια, οι έμπειροι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής δεν μπορούν να παραβλέψουν ότι άλλη μια τρομοκρατική ενέργεια σημειώνεται τον μήνα Δεκέμβριο.

Τα κίνητρα

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που εντοπίστηκε θα μπορούσε να προκαλέσει τουλάχιστον ένα εντυπωσιακό χτύπημα μέρα μεσημέρι στην έδρα της κατασταλτικής μονάδας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η τελευταία βομβιστική επίθεση στη χώρα από τρομοκρατική οργάνωση ήταν ακριβώς πριν 5 χρόνια

Αστυνομικές πηγές σημείωναν με νόημα ότι «δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίος ο τόπος, αλλά ούτε και ο χρόνος» που τοποθετήθηκε η βόμβα έξω από τις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται το κίνητρο των δραστών να σχετίζεται με τα τελευταία γεγονότα όσον αφορά την οπαδική βία.

Παράλληλα δεν αποκλείεται  η επίθεση να είχε ετοιμαστεί αρκετό καιρό πριν και να σχετίζεται με τα πιο πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας, όπως ο θάνατος του 17χρονου από όπλο αστυνομικού μετά από καταδίωξη στη Βοιωτία πριν ένα μήνα αλλά και τον σοβαρό τραυματισμό 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο επίσης τον περασμένο Νοέμβριο.

Η υπόθεση της 16χρονης προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στον αντιεξουσιαστικό χώρο καταγγέλλοντας αστυνομική βία με την ΕΛ.ΑΣ. να ανακοινώνει ότι δεν είχε συμμετοχή στον τραυματισμό της ανήλικης.

Προβληματισμός στην Αντιτρομοκρατική

Στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. επικρατεί προβληματισμός για τη σημερινή ενέργεια όχι μόνο για την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας στη χώρα μετά από μια σχετική ανάπαυλα 5 ετών αλλά και για τα νέα χαρακτηριστικά που αυτή έχει.

Το πιο σοβαρό στοιχείο είναι ότι επιχειρήθηκε μια βομβιστική επίθεση μέρα μεσημέρι σε πολυσύχναστο σημείο κάτι που καταγράφεται για πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά. Κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι θα είχε συμβεί αν η ισχυρή βόμβα είχε τελικά εκραγεί.

Από εκεί και πέρα προβληματισμός επικρατεί και για τον ίδιο τον εκρηκτικό μηχανισμό. Αν και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι γνωστά και από προηγούμενες βόμβες η συνδεσμολογία μάλλον συναντάται για πρώτη φορά.

Το ένα από τα δύο δοχεία με εκρηκτική ύλη

Η συνδεσμολογία

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνδυάζει εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχουν εντοπιστεί σε υποθέσεις της νύχτας και του κοινού ποινικού δικαίου και βόμβες από γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Όπως και να έχει αυτό που αναμένεται και ίσως ρίξει φως τουλάχιστον στα κίνητρα της επίθεσης είναι μια προκήρυξη ανάληψης ευθύνης είτε από κάποια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση είτε από κάποια γνωστή που επαναδραστηριοποιήθηκε.

Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ανάληψη ευθύνης αφού η βομβιστική επίθεση ήταν αποτυχημένη και όλο το υλικό βρίσκεται αυτούσιο στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής με ότι αυτό συνεπάγεται για τον εντοπισμό των δραστών.

Πριν 5 χρόνια η τελευταία βομβιστική επίθεση

Η τελευταία βομβιστική επίθεση στη χώρα από τρομοκρατική οργάνωση ήταν ακριβώς πριν 5 χρόνια. Τα ξημερώματα της 17ης Δεκεμβρίου 2018, βόμβα μεγάλης ισχύος εκρήγνυται στις εγκαταστάσεις του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εφημερίδας Καθημερινή στο Φάληρο προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές.

Το σημείο της έκρηξης έξω από τα γραφεία του ΣΚΑΪ

Την ευθύνη για την τρομοκρατική ενέργεια είχε αναλάβει η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Οι δύο επιθέσεις χαμηλής έντασης

Στην περίοδο των 5 ετών πέρασαν από τότε σημειώθηκαν δύο επιθέσεις με βόμβες χαμηλής ισχύος τον Ιούλιο του 2022. Η μία 2022 στα Δικαστήρια της Ευελπίδων όπου τα στελέχη του T.E.E.M. εντόπισαν τέσσερα μέτρα από το εσωτερικό της περίφραξης, στο άλσος των Δικαστηρίων, ένα σακίδιο στο οποίο βρισκόταν μέσα εκρηκτικός μηχανισμός.

Η δεύτερη ήταν στη ΔΟΥ Αμαρουσία. Αυτή στην Ευελπίδων εξετάζεται αν σχετίζεται με τη βόμβα στο Γουδί.

Μήνα Δεκέμβρη

Από εκεί και πέρα Δεκέμβρη μήνα ήταν και η προηγούμενη μεγάλη επίθεση από την ίδια την ΟΛΑ.

Ξημερώματα στις 22 Δεκεμβρίου του 2017 πραγματοποιείται μεγάλη βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών που συγκλονίζει το κέντρο της Αθήνας καταστρέφοντας το μισό κτίριο.

Το Εφετείο μετά τη βομβιστική επίθεση

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις οι δράστες είχαν κάνει δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε μέσα ενημέρωσης και είχαν δώσει περιθώριο για την έκρηξη 40 με 45 λεπτά όπως και σήμερα. Επίσης οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν ωρολογιακοί όπως και αυτός στο Γουδί.

Πριν από αυτές τις δύο βομβιστικές επιθέσεις η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» είχε χτυπήσει με καλάσνικοφ πάλι τον μήνα Δεκέμβρη. 12 Δεκέμβρη του 2014 ένοπλα μέλη της ΟΛΑ γάζωσαν με σφαίρες την ισραηλινή πρεσβεία στο Παλαιό Ψυχικό, στις 3.00 τα ξημερώματα. Οι δράστες έριξαν 54 σφαίρες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πριν εξαφανιστούν.

Η Πρεσβεία του Ισραήλ τη νύχτα της επίθεσης

Στις 30 Δεκέμβρη του 2013 πραγματοποιήθηκε επίθεση με καλάσνικοφ στην οικία του Γερανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. Την ώρα της επίθεσης βρισκόταν μέσα στο φυλάκιο ειδικός φρουρός αλλά δεν είχε τραυματιστεί. Και πάλι οι δράστες έφτασαν με όχημα στο σημείο και έριξαν κατά ριπάς πυρά. Η Αντιτρομοκρατική είχε συλλέξει περισσότερους από 60 κάλυκες μετά την επίθεση.

Η οικία του Γερμανού Πρέσβη

Ο «αγαπημένος» μήνας της 17Ν

Δέκα χτυπήματα από τα συνολικά 71 που έκανε στη διάρκεια των 27 ετών δράσης της έχει κάνει μήνα Δεκέμβριο η 17 Νοέμβρη. Είναι μάλιστα ο μήνας που η οργάνωση «εγκαινίασε» την αιματοβαμμένη δράση της με τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA, Ρίτσαρντ Γουέλς, δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 1975.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024