Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιρλανδία: Φωτιά σε ξενοδοχείο που θα φιλοξενούσε μετανάστες

Ιρλανδία: Φωτιά σε ξενοδοχείο που θα φιλοξενούσε μετανάστες

«Εγκληματικό περιστατικό» το χαρακτηρίζουν οι αρχές

Φωτιά φέρεται να μπήκε σε ξενοδοχείο που επρόκειτο να δειχθεί αιτούντες άσυλο στην Ιρλανδία, κοντά στο Γκάλγουεϊ στα δυτικά της χώρας.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ καταδίκασε σήμερα τον εμπρησμό δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει «καμιά δικαιολογία για τη βία».

Η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου γύρω στις 23.35 στο ξενοδοχείο Ross Lake House στο Ρόσκαχιλ, στην κομητεία Γκάλγουεϊ, στη δυτική Ιρλανδία.

Η αστυνομία, που άρχισε τη διενέργεια έρευνας, έκανε λόγο για «εγκληματικό περιστατικό»

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, που δεν χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, επρόκειτο να φιλοξενήσει σχεδόν 70 αιτούντες άσυλο μέσα στις επόμενες ημέρες. Διαδηλωτές που αντιτίθεντο στο άνοιγμα του ξενοδοχείου είχαν ήδη αποκλείσει την είσοδό του το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να διαμαρτυρηθούν.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί τη βία»

«Ανησυχώ βαθύτατα από αυτές τις ζημιές που φέρεται να προκλήθηκαν από εγκληματικές ενέργειες σε μια σειρά ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία προορίζονταν να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους που ζητούν διεθνή προστασία, εκ των οποίων και στην κομητεία Γκάλγουεϊ τη χθεσινή νύχτα», δήλωσε ο Λίο Βαράντκαρ σε ανακοίνωση. «Τίποτα δεν δικαιολογεί τη βία, τον εμπρησμό ή τον βανδαλισμό στη Δημοκρατία μας. Ποτέ».

Ο Ιρλανδός υπουργός Ενσωμάτωσης Ρόντερικ Ο’ Γκόρμαν αποκάλεσε το περιστατικό «βαθιά ανησυχητικό». «Οι πολιτικοί αξιωματούχοι από όλες τις παρατάξεις θα πρέπει να καταδικάσουν αυτή την επαίσχυντη ενέργεια και τις δηλώσεις που προκαλούν φόβο, οι οποίες την υποκίνησαν», τόνισε.

Ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ Irish Refugee Council, Νικ Χέντερσον, ζήτησε τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας, εκτιμώντας ότι υπάρχει πλέον «ένα επαναλαμβανόμενο μοντέλο εμπρησμών» σε χώρους υποδοχής αιτούντων άσυλο και προσφύγων.

Η στέγασή τους έχει γίνει τους τελευταίους μήνες ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Ιρλανδία. Η χώρα αυτή των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων έχει δεχθεί 101.200 ανθρώπους στο έδαφός της από την Ουκρανία, εκ των οποίων οι 74.500 φιλοξενούνται σε κρατικές δομές.

Η έλλειψη προσιτής στέγης και η κρίση του κόστους διαβίωσης στρέφει τους ανθρώπους κατά όσων έρχονται στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Νοεμβρίου, το Δουβλίνο συγκλονίστηκε από πρωτοφανείς ταραχές, τις οποίες οι αρχές απέδωσαν σε ακροδεξιούς, μετά μια επίθεση με μαχαίρι έξω από νηπιαγωγείο στην οποία τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε συγκεκριμένα τη διάδοση φημών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένους χρήστες του διαδικτύου να ισχυρίζονται ότι ο δράστης ήταν «παράτυπος μετανάστης» ή «Αλγερινός πολίτης».

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024