Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αίσιο τέλος για τις χαμένες «διαστημικές» ντομάτες

Αίσιο τέλος για τις χαμένες «διαστημικές» ντομάτες

Ο αστροναύτης της NASA, Φρανκ Ρούμπιο, κατηγορήθηκε ότι έφαγε μια εξ αυτών. Ωστόσο, η υπόθεση πήρε άλλη τροπή.

Ο αστροναύτης Frank Rubio -της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA)- μοιράστηκε πρόσφατα την ιστορία της εξαφάνισης των ντοματών από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Στον ISS διεξάγονται συνεχώς διαφόρων ειδών πειράματα ανάμεσα στα οποία είναι η καλλιέργεια τροφίμων στις συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και έλλειψης φυσικού φωτός, νερού κλπ. ώστε να αναπτυχθούν οι βέλτιστες μέθοδοι δημιουργίας φρέσκων τροφών για τους αστροναύτες που θα πραγματοποιούν μακρινά ταξίδια.

Το πείραμα XROOTS

Λόγω έλλειψης βαρύτητας, ο Rubio έχασε μια ντομάτα, κατά λάθος, κατά τη συγκομιδή για το πείραμα «eXposed Root On-Orbit Test System» (XROOTS), που υποστηρίζει την καλλιέργεια φυτών χωρίς χώμα (2022).

Όταν βρέθηκε η ντομάτα/NASA

Σε συνέντευξή του, τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ο Rubio είπε ότι έχασε την ντομάτα ενώ «πολλοί άνθρωποι» τον κατηγόρησαν ότι την έφαγε. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω θυμήθηκε το περιστατικό, λέγοντας: «Έβαλα (την ντομάτα) σε μια μικρή σακούλα και ένας από τους συναδέλφους μου στο πλήρωμα έκανε μια εκδήλωση με κάποια παιδιά. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο να την δείξω στους μικρούς μας φίλους. Στη συνέχεια, ήμουν αρκετά σίγουρος ότι σφράγισα τη σακούλα αλλά επέστρεψα και είχε εξαφανιστεί».

«Ήθελα να τη βρω κυρίως για να μπορέσω να αποδείξω ότι δεν την έφαγα»

Υπολόγισε ότι ξόδεψε από 8 έως 20 ώρες από το χρόνο του ψάχνοντας για το χαμένη ντομάτα αλλά μάταια. «Ήθελα να τη βρω κυρίως για να μπορέσω να αποδείξω ότι δεν την έφαγα», είπε, εξηγώντας ότι δεν τη βρήκε ποτέ.

Όταν βρέθηκε η ντομάτα…

Μήνες μετά την επιστροφή του Rubio στη Γη, τα μέλη του πληρώματος της «Αποστολής 70» έφεραν εις πέρας αυτή την περίεργη υπόθεση. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εξαφάνιση, δύο ντομάτες (μεταξύ αυτών και του Rubio) «βρέθηκαν αφυδατωμένες και ελαφρώς λιωμένες». Στο μεταξύ, η NASA ανακοίνωσε πως: «Εκτός από κάποιο αποχρωματισμό, δεν είχε ορατή ανάπτυξη μικροβίων ή μυκήτων».

Θα επιστρέψουν αυτές οι ντομάτες στη Γη;

«Οι ντομάτες που βρέθηκαν από το πείραμα XROOTS δεν θα επιστρέψουν στη Γη για ανάλυση, καθώς απορρίφθηκαν», ανακοίνωσε η NASA και έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που αθωώνει αθωώνεται οριστικά ο το Rubio που εκ τους αποτελέσματος κατηγορήθηκε άδικα από τους συναδέλφους του.

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024