Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπορεί η νόσος του Πάρκινσον σύντομα να αποτελεί παρελθόν

Μπορεί η νόσος του Πάρκινσον σύντομα να αποτελεί παρελθόν

Στα καλά Vibes του 2023, νέα εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει τη νόσο του Πάρκινσον πριν αρχίσει να βλάπτει το νευρικό σύστημα.

Ερευνητές ανέπτυξαν μια ανάλυση PCR για την ανίχνευση υψηλότερων επιπέδων βλάβης του μιτοχονδριακού DNA στα κύτταρα του αίματος. Μια νέα εξέταση αίματος θα μπορούσε να ανιχνεύσει τη νόσο του Πάρκινσον νωρίτερα και να βοηθήσει να καθοριστεί ποιος μπορεί να ωφεληθεί από συγκεκριμένες θεραπείες. Το Πάρκινσον είναι μια προοδευτική εγκεφαλική πάθηση που προκαλεί τρέμουλο, ακούσιες κινήσεις, δύσκαμπτους μύες και αργές κινήσεις. Μπορεί επίσης να προκαλέσει γνωστική δυσλειτουργία και διαταραχές ψυχικής υγείας, ενώ χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

Περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια άτομα υπολογίζεται ότι ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Προς το παρόν, η νόσος του Πάρκινσον διαγιγνώσκεται σε μεγάλο βαθμό βάσει των κλινικών συμπτωμάτων, αφού έχει ήδη συμβεί σημαντική νευρολογική βλάβη», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Laurie Sanders, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Duke. «Μια απλή εξέταση αίματος θα μας επιτρέπει να διαγνώσουμε έγκαιρα την ασθένεια και να ξεκινήσουμε θεραπείες νωρίτερα».

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα PCR τεστ για την ανίχνευση υψηλότερων επιπέδων βλάβης του μιτοχονδριακού DNA σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν τη νόσο. Τα μιτοχόνδρια, ειδικότερα, διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα και η δυσλειτουργία τους έχει συσχετιστεί με τη νόσο του Πάρκινσον σε προηγούμενες μελέτες.

Η πειραματική εξέταση αίματος των ερευνητών ήταν σε θέση να ανιχνεύσει αυξημένη βλάβη στο μιτοχονδριακό DNA σε άτομα με γενετική μετάλλαξη που σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine. Εξέτασαν επίσης εάν το τεστ θα μπορούσε να καθορίσει τον αντίκτυπο ορισμένων θεραπειών που στοχεύουν αυτή τη μετάλλαξη. Διαπίστωσαν ότι η δοκιμή τους ανίχνευσε χαμηλότερη βλάβη του μιτοχονδριακού DNA σε κύτταρα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με τον αναστολέα μετάλλαξης.

«Η ελπίδα μας είναι ότι αυτή η ανάλυση όχι μόνο θα μπορούσε να διαγνώσει τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά και να εντοπίσει φάρμακα που αναστρέφουν ή σταματούν τη βλάβη του μιτοχονδριακού DNA και τη διαδικασία της νόσου», αναφέρει η Σάντερς. «Αυτή η ασθένεια έχει τρομερό αντίκτυπο στους ανθρώπους και για την ώρα εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα. Είναι σημαντικό να έχουμε νέες, αποτελεσματικές θεραπείες».

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024