Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κασσελάκης και Δένδιας τιμούν την Τετάρτη το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Κασσελάκης και Δένδιας τιμούν την Τετάρτη το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Οι δύο άνδρες θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις μνήμης για την 80ή επέτειο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Στα Καλάβρυτα θα βρεθούν αύριο Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Οι δύο άνδρες θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις μνήμης για την 80ή επέτειο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ο Νίκος Δένδιας θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα καταθέσουν στεφάνι στον τόπο εκτέλεσης των Καλαβρυτινών

Στη συνέχεια θα βρεθούν στις επιμνημόσυνες δεήσεις στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της μαρτυρικής πόλης και στη συνέχεια στο Μνημείο του τόπου εκτέλεσης Καλαβρυτινών όπου θα καταθέσουν στεφάνι.​

Η φρίκη των ναζί στα Καλάβρυτα

Σημειώνεται ότι η σφαγή των Καλαβρύτων ή/και Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων αναφέρεται στην εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού και την ολική καταστροφή της κωμόπολης των Καλαβρύτων στην Ελλάδα, από στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.

Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκίνησε την 4η Δεκεμβρίου, ως μαζικά αντίποινα στην εκτέλεση, από τους αντάρτες, 77 Γερμανών στρατιωτών αιχμαλώτων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί μετά τη νίκη των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Κερπινής, την 20η Οκτωβρίου του 1943.

Η επιχείρηση στόχευε στην τρομοκράτηση των ντόπιων με εκτελέσεις αμάχων και λεηλασίες, πυρπόληση οικιών καθώς και στην ολική εκκαθάριση του ορεινού όγκου του Χελμού από αντιστασιακές ομάδες και αντάρτες.

Οι σφαγές και οι λεηλασίες ξεκίνησαν από την παράκτια περιοχή της Αχαΐας στη βόρεια Πελοπόννησο. Τα στρατεύματα της Βέρμαχτ, στην πορεία τους, έκαψαν δεκάδες χωριά και δολοφόνησαν αμάχους, με τελικό προορισμό τα Καλάβρυτα, όπου και εισήλθαν την 9η Δεκεμβρίου.

Συνολικά, σύμφωνα με τους νεότερους ιστορικούς, εκτελέστηκαν 677 άμαχοι, από τους οποίους οι 499 στα Καλάβρυτα, και πυρπολήθηκαν περίπου 1.000 σπίτια σε πάνω από 50 χωριά. Μάλιστα, τα ναζιστικά στρατεύματα άρπαξαν και υλικά αγαθά, τρόφιμα αλλά και ζώα ώστε, σύμφωνα με την ηγεσία της Μεραρχίας, να στερήσουν από τους κατοίκους των χωριών τις προϋποθέσεις διαβίωσης.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024