Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Η Σουηδία δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της» - Τι αναφέρει ο Γκιουλέρ για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ

«Η Σουηδία δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της» – Τι αναφέρει ο Γκιουλέρ για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία συνεχίζει να αναβάλλει την επικύρωση της αίτησης ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σε συνέντευξη του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δηλώνει πως «Η Σουηδία μέχρι στιγμής δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών συμφωνιών με την Τουρκία, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την έγκριση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.»

Ακόμη, μιλώντας στο κανάλι NTV, ο κ. Γκιουλέρ ανέφερε «Η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική ανοιχτών θυρών. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Οι Σουηδοί φίλοι μας στο δικό τους υπουργείο Αμυνας] καταβάλλουν τις απαραίτητες προσπάθειες. Ωστόσο, η Σουηδία δεν έχει κρατήσει ακόμη τον λόγο της, κι εμείς περιμένουμε».

«Ο τελευταίος λόγος για την επικύρωση της αίτησης θα παραμείνει στο κοινοβούλιο μας»

Μιλώντας με τον ίδιο τρόπο που είχε εσχάτως αναφερθεί στις ΗΠΑ για τα F-16, λέγοντας ότι «εσείς έχετε Κογκρέσο αλλά κι εμείς έχουμε κοινοβούλιο», ο κ. Γκιουλέρ είπε για τη Σουηδία ότι «η χώρα έχει το δικό της κοινοβούλιο. Εχουμε κι εμείς ένα, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τελευταίος λόγος για την επικύρωση της αίτησης παραμένει σε αυτό».

Η διαδικασία επικύρωσης στο τουρκικό κοινοβούλιο της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ξεκίνησε τον Οκτώβριο. Το σχετικό έγγραφο με το σουηδικό αίτημα βρίσκεται τώρα στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία ανέβαλε την εξέταση του.

Το ζήτημα αναμένεται να επιστρέψει στην ατζέντα της επιτροπής αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS πηγή από τουρκικούς κοινοβουλευτικούς κύκλους. Η Αγκυρα έχει δηλώσει ότι αναμένει από τη Σουηδία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όπως προβλέπονται στις σχετικές διμερείς συμφωνίες.

Το «αγκάθι» στις σχέσεις μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας

Για να εγκρίνει την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία απαιτεί από τις αρχές της σκανδιναβικής χώρας να εφαρμόσουν στην πράξη τον επικαιροποιημένο νόμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδίως στο θέμα της αντιμετώπισης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο έχει κηρυχτεί τρομοκρατική οργάνωση από την Αγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει αλληλεγγύη και αμοιβαιότητα των ΗΠΑ στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη χώρα του ως απάντηση στην επικύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.

Σημειώνεται δε ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρωθεί από την Τουρκία και από την Ουγγαρία.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024