Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σουηδία στο ΝΑΤΟ: «Πριν το τέλος του έτους» η επικύρωση «λέει» τώρα η Τουρκία

Σουηδία στο ΝΑΤΟ: «Πριν το τέλος του έτους» η επικύρωση «λέει» τώρα η Τουρκία

Ο Χακάν Φιντάν εκτίμησε πως πριν το τέλος του έτους θα επικυρωθεί από την Αγκυρα το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είπε χθες Τρίτη στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ ότι εργάζεται σκληρά για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας, η οποία συζητείται επί του παρόντος στο τουρκικό κοινοβούλιο (εικόνα, επάνω, από το Reuters/Dado Ruvic).

Το συμπέρασμα ήταν ότι η επικύρωση «θα γίνει πριν το τέλος του έτους»

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εκτίμησε πως πριν το τέλος του έτους θα επικυρωθεί από την Αγκυρα το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, δήλωσε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Θα έλεγα ότι το συμπέρασμα της συνεδρίασης ήταν ότι θα γίνει πριν το τέλος του έτους», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία είχε έρθει προς έγκριση στην Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αποφασίστηκε η αναβολή της συζήτησης.

«Λόγω της έλλειψης σαφήνειας του υπό συζήτηση θέματος και επειδή οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ωριμάσει, τα άρθρα της πρότασης δεν πρέπει να συζητηθούν και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να τερματιστούν» ανέφερε η εισήγηση των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την οποία υιοθέτησε η Επιτροπή.

Η διαδικασία

Είχε προηγηθεί η εισήγηση του υφυπουργού Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπαρ στην Επιτροπή υπέρ της ένταξης της Σουηδίας.

Για να επικυρωθεί, το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την τουρκική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων προτού τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, στην οποία θα μπορούσε να έρθει ημέρες ή εβδομάδες αργότερα.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα το υπογράψει ως νόμο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η διάρκεια της οποίας έχει απογοητεύσει τους συμμάχους της Αγκυρας και έχει δοκιμάσει τους δεσμούς της με τη Δύση.

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024