Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στόλτενμπεργκ: Η Ουγγαρία να επικυρώσει «το ταχύτερο δυνατό» την εισδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Η Ουγγαρία να επικυρώσει «το ταχύτερο δυνατό» την εισδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Να επικυρώσει την εισδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «το ταχύτερο δυνατό» κάλεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ την Ουγγαρία, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της χώρας Καταλίν Νόβακ.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει «το ταχύτερο δυνατό» την εισδοχή της Σουηδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δήλωσε χθες Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο» απάντησε ο κ. Στόλτενμπεργκ ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ (φωτογραφία, επάνω, από το X), η χώρα της οποίας είναι το ένα από τα δυο τελευταία εναπομείναντα μέλη του NATO – το άλλο είναι η Τουρκία – που δεν έχει ακόμη δώσει το πράσινο φως για την ένταξη του σκανδιναβικού κράτους στην ατλαντική συμμαχία.

«Το ουγγρικό κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση»

«Η Ουγγαρία είχε πει επανειλημμένα πως δεν θα είναι η τελευταία χώρα η οποία θα επικυρώσει την εισδοχή της Σουηδίας», εξήγησε ο Νορβηγός.

«Αναμένω τώρα η Ουγγαρία να τηρήσει αυτή τη δέσμευση. Το ουγγρικό κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει (την εισδοχή της Σουηδίας) χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», επέμεινε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Η κυρία Νόβακ – ο ρόλος της οποίας είναι πρακτικά εθιμοτυπικός – από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι η θέση της χώρας της δεν έχει μεταβληθεί. Διευκρίνισε πως συζήτησε το ζήτημα με τον εθνικιστή λαϊκιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν πριν το ταξίδι της στις Βρυξέλλες.

Η τουρκική εκκρεμότητα

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε τον Οκτώβριο στο κοινοβούλιο της δικής του χώρας, που πλέον μένει επίσης να το επικυρώσει, το πρωτόκολλο εισδοχής της Σουηδίας στο NATO.

Η Σουηδία και η Φινλανδία, εγκαταλείποντας την πολιτική ουδετερότητας που εφάρμοζαν για δεκαετίες, υπέβαλαν αιτήματα να ενταχθούν στο NATO μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Φινλανδία έγινε και τυπικά το 31ο μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας τον Απρίλιο.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024