Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραηλινά ΜΜΕ: Η Σαουδική Αραβία δύσκολα θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ ενάντια στην Υεμένη

Ισραηλινά ΜΜΕ: Η Σαουδική Αραβία δύσκολα θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ ενάντια στην Υεμένη

Το Ιράν λειτουργεί ως φόβητρο για την Σαουδική Αραβία που δεν θα ρίσκαρε να χτυπήσει την Υεμένη, ώστε να μην διαταρραχθεί η προσέγγιση και η ειρηνευτική διαδικασία με το Ιράν.

Iσραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κλιμακούμενη κατάσταση στην Υεμένη και το Ιράκ θέτει ένα πραγματικό δίλημμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Haaretz εξέφρασε την ανησυχία της για τις απειλές της Υεμένης εν μέσω των ενεργειών της Ανσάρ Αλλάχ (σ.σ. γνωστοί και ως «Χούθι») εναντίον ισραηλινών δεξαμενόπλοιων για την υποστήριξη της Παλαιστίνης, αναφέροντας ότι «η απειλή της Υεμένης να απαγορεύσει σε οποιοδήποτε πλοίο να κατευθυνθεί προς το Ισραήλ έχει αναχθεί σε διεθνές στρατηγικό επίπεδο».

Αυτό συμβαίνει καθώς η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας είναι κάτι που λαμβάνεται παγκόσμια πολύ σοβαρά

Η ισραηλινή εφημερίδα ανέφερε ότι οι απειλές αυτές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια διεθνή στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τι ζητά το Ισραήλ, τι προτίθεται να κάνουν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η αμερικανική και ισραηλινή παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα φαίνεται να «αποτυγχάνει να τους αποτρέψει», υποδηλώνοντας ότι «μπορεί να απαιτηθεί σημαντική επίδειξη δύναμης στο εγγύς μέλλον».

Επικαλούμενη το Reuters και το Bloomberg, η ισραηλινή εφημερίδα αναφέρει ότι το Ριάντ παρακαλεί την Ουάσινγκτον να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στα αντίποινά της κατά της Σαναά για χάρη της οριστικοποίησης της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Υεμένης σε έναν εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί 9 χρόνια.

Φόβοι για νέα επίθεση κατά της Aramco

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ριάντ και η Ουάσινγκτον φοβούνται ότι μια ευρεία αντιπαράθεση με τον τακτικό στρατό της Ανσάρ Αλλάχ θα μπορούσε να παγώσει τις διπλωματικές κινήσεις και να οδηγήσει σε επανάληψη των επιθέσεων της Υεμένης εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες κορυφώθηκαν τον Μάρτιο του 2022 με επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco.

Μεταξύ των άλλων ανησυχιών της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με την Haaretz, είναι ότι «μια αμερικανική επίθεση κατά των Υεμενιτών μπορεί να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης, σε μια εποχή που οι χώρες αποκαθιστούν σιγά-σιγά τις διπλωματικές σχέσεις μετά την προσέγγιση τον περασμένο Μάρτιο».

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Σαουδική Αραβία δεν βιάζεται να συνεργαστεί με το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών να συμμετάσχει σε μια πολυεθνική δύναμη με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τον ρόλο φύλακα ενάντια στην Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να παίξουν οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ, χωρίς μεγάλη εμπλοκή, περισσότερο καταρρίπτοντας βαλλιστικούς πυραύλους και drones αποφεύγοντας ανθρώπινες απώλειες από πλευράς Υεμένης.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024