Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η επιγραφή «Χόλιγουντ» γίνεται εκατό ετών

Η επιγραφή «Χόλιγουντ» γίνεται εκατό ετών

Η πινακίδα καμάρι του αμερικάνικου κινηματογράφου συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και το γιορτάζει.

Μετά από ένα γερό λίφτινγκ, η διάσημη πινακίδα του Χόλιγουντ γιορτάζει τον πρώτο αιώνα ζωής: στην πραγματικότητα, είναι εκατό χρόνια από τότε που η εμβληματική πινακίδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά φωτισμένη από 3.700 λαμπτήρες στο λόφο του Griffith Park με θέα στην πόλη του κινηματογράφου. Η επιγραφή, ενόψει της επετείου, καθαρίστηκε και αποκαταστάθηκε μετά τα απαραίτητα έργα συντήρησης.

Η επιχείρηση, την οποία η Sherwin-Williams Company (η εταιρεία του Οχάιο που προμήθευε την αδιάβροχη βαφή στο αυτοκαθαριζόμενο χρώμα Emerald Rain Refresh) την παρομοίασε με ένα λίφτινγκ αντάξια ενός αστέρα, ήταν Live λεπτό προς λεπτό για εβδομάδες στον ιστότοπο Hollywoodsign.org.

Η πινακίδα «είναι το καμάρι του Λος Άντζελες και είμαστε χαρούμενοι που οι θαυμαστές σε όλο τον κόσμο θα μπορούν να δουν τη νέα εμφάνιση της για τα 100α γενέθλια», δήλωσε ο Jeff Zarrinnam, πρόεδρος του Hollywood Sign Trust, επαινώντας το έργο της ενοποίησης των γραμμάτων:

«Δεν θα… πετάξουν πια, παρά μόνο σε ταινίες καταστροφής».

Τα γράμματα κυριαρχούν στο λόφο από τα τέλη του 1923, αν και αρχικά η γραφή έγραφε «Hollywoodland», σε μια αναφορά όχι στη βιομηχανία των ονείρων, αλλά σε αυτό που ήταν τότε η οικονομική μηχανή της Νότιας Καλιφόρνια: την κατασκευή νέων κατοικιών.

Στην πραγματικότητα, ήταν ο Χάρι Τσάντλερ, ένας επιχειρηματίας ακινήτων που ήταν ιδιοκτήτης και των Los Angeles Times, ο οποίος τους έστησε σε κοινή θέα για να διαφημίσει την οικοδομική γη που είχε από κάτω.

Η τελευταία φορά που τα γράμματα αποκαταστάθηκαν ήταν 10 χρόνια πριν από την τελική επεξεργασία, με αφορμή τα 90ά τους γενέθλια. Η γραφή, που κόστισε 21 χιλιάδες δολάρια, αρχικά υποτίθεται ότι θα παρέμενε όρθια μόνο για 18 μήνες: αντίθετα άντεξε τα στοιχεία της Φύσης, τους τερμίτες, την αυτοκτονία μιας αποτυχημένης στάρλετ, τις φωτιές που τροφοδοτήθηκαν από τους ανέμους της Santa Ana, τις κατολισθήσεις, το χιόνι και τις πράξεις βανδαλισμού.

Το 1978 τα γράμματα διαλύθηκαν και ξαναχτίστηκαν πλήρως. Τα παλιά κατέληξαν στα χέρια του Χιου Χέφνερ που εκείνη τη χρονιά τα δημοπρατούσε για φιλανθρωπικό σκοπό στο Playboy Mansion για περίπου 35 χιλιάδες δολάρια το καθένα.
Έμειναν εννέα: η πινακίδα είχε μετατραπεί σε «Χόλιγουντ» ήδη από το 1949.

Η ιστορία του αναφέρει ότι «το Hollywood Sign είναι ένα αμερικανικό ορόσημο και πολιτιστική εικόνα με θέα στο Χόλιγουντ, στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια. Το Hollywoodland Sign, βρίσκεται στο όρος Lee, στην περιοχή Beachwood Canyon των βουνών Santa Monica.

Ορθογραφώντας τη λέξη «Χόλιγουντ» με λευκά κεφαλαία γράμματα ύψους 50 ποδιών (15,2 μ.) και μήκους 137,2 μέτρων, αρχικά ανεγέρθηκε το 1923 ως προσωρινή διαφήμιση για μια τοπική ανάπτυξη ακινήτων, αλλά εξαιτίας της αυξανόμενης αναγνώρισης, το σήμα παρέμεινε επάνω και απλά αντικαταστάθηκε το 1978 με μια πιο ανθεκτική κατασκευή από χάλυβα.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά ορόσημα τόσο στην Καλιφόρνια όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πινακίδα εμφανίζεται συχνά στη λαϊκή κουλτούρα, ιδιαίτερα στην καθιέρωση πλάνων για ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα μέσα ή γύρω από το Χόλιγουντ. Το Εμπορικό Επιμελητήριο του Χόλιγουντ κατέχει δικαιώματα εμπορικών σημάτων στο Hollywood Signαλλά μόνο για ορισμένες χρήσεις.

Λόγω της ευρέως διαδεδομένης αναγνωρισιμότητάς του, η πινακίδα έχει γίνει συχνός στόχος βανδαλισμών κατά τη διάρκεια αυτών του αιώνα ζωής του. Έκτοτε έχει υποβληθεί σε αποκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ενός συστήματος ασφαλείας.

Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν και να δουν από κοντά την πινακίδα από την είσοδο του φαραγγιού Bronson στο πάρκο Griffith ή από το παρατηρητήριο Griffith.

Η πινακίδα βρίσκεται σε υψόμετρο 481 μέτρων στη νότια πλευρά του Mount Lee στο πάρκο Griffith, βόρεια της εθνικής οδού Mulholland, και στα νότια του νεκροταφείου Forest Lawn Memorial Park στο Hollywood Hills.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024