Κυριακή 21 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζητάμε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τη Διακήρυξη των Αθηνών, λέει η Αυγέρη

Ζητάμε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τη Διακήρυξη των Αθηνών, λέει η Αυγέρη

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, έχει ήδη ζητήσει διευκρινίσεις για το αν η Διακήρυξη που υπεγράφη με την Τουρκία κατοχυρώνει τα συμφέροντα της πατρίδας μας», ανέφερε η Δώρα Αυγέρη

«Ζητάμε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τη Διακήρυξη των Αθηνών», δήλωσε στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash Radio 99,4 FM Θεσσαλονίκη».

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, έχει ήδη ζητήσει διευκρινίσεις για το αν η Διακήρυξη που υπεγράφη με την Τουρκία κατοχυρώνει τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Ζητούνται διευκρινίσεις για το αν οι διερευνητικές συνομιλίες στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου, συνεπάγονται de facto αναβάθμισή τους σε πολιτικές διαπραγματεύσεις», τόνισε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και πρόσθεσε ότι «επιπλέον, ζητάμε διευκρινίσεις για το αν η διάταξη, που αναφέρει ότι «τα μέρη δεσμεύονται να απέχουν από οποιαδήποτε δήλωση ή πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα ή το πνεύμα της εν λόγω διακήρυξης», θα μπορούσε να σημαίνει οποιαδήποτε απεμπόληση δικαιώματος προάσπισης της χώρας μας ή αποστρατικοποίηση των νησιών μας».

«Όχι στην αποστρατικοποίηση των νησιών, προάσπιση της κυριαρχίας μας, όχι συζήτηση για οποιαδήποτε συνεκμετάλλευση»

Ερωτηθείσα σε σχέση με την αναφορά του Τούρκου προέδρου περί «τουρκικής μειονότητας», η Δώρα Αυγέρη υπογράμμισε «χθες, ο πρωθυπουργός όφειλε να θυμίσει στον Τούρκο ότι ο Αλέξης Τσίπρας το 2017 οδήγησε τον κ. Ερντογάν να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει «τουρκική», αλλά μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Να του υπενθυμίσει ότι η ελληνική πολιτεία έχει συνέχεια που δεν εξαντλείται στην πρωθυπουργία ενός, και ότι έχει σταθερές κόκκινες γραμμές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση -και τώρα με την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και την περίοδο 2019-2023 με την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα- όπως επίσης και από το 2015 ως το 2019, ως κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, στηρίζει τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Με πολύ ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές: Όχι στην αποστρατικοποίηση των νησιών, προάσπιση της κυριαρχίας μας, όχι συζήτηση για οποιαδήποτε συνεκμετάλλευση, όχι απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια».

«Είναι μια κυβέρνηση που είναι επικεντρωμένη στο πώς να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα λίγων»

Ερωτηθείσα στη συνέχεια για το φορολογικό και τον προϋπολογισμό, η Δώρα Αυγέρη αναφέρθηκε στην αντίδραση και την άρνηση από την πλευρά της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, η οποία πλήττεται από το νέο φορολογικό νομοθέτημα.

«Οι ανισότητες και το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό, ο οποίος δεν είναι κομμένος και ραμμένος για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τις αγωνίες αυτής της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά κυρίως για να καλύψει την απροθυμία της κυβέρνησης να λειάνει τις ανισότητες. Γιατί είναι μια κυβέρνηση που είναι επικεντρωμένη στο πώς να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα λίγων και να κρύβεται πίσω από το 41% που διαμορφώθηκε με την εξαπάτηση της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Να θυμίσω ότι ο κ. Μητσοτάκης έβγαινε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και έλεγε προεκλογικά ότι δεν θα υπάρχει υπερφορολόγηση, δεν θα υπάρχουν τεκμήρια, αλλά ήρθε και έκανε το εντελώς αντίθετο μετεκλογικά», υποστήριξε η Δώρα Αυγέρη.

Η Δώρα Αυγέρη

Αυγέρη για Flyover: Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη πρέπει να λογοδοτήσει στην πόλη γι’ αυτό

Απαντώντας για το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατασκευή του Flyover στη Θεσσαλονίκη και το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, η Δώρα Αυγέρη ανέφερε πως «κάθε τι που φέρνει η κυβέρνηση είναι χειρότερο από αυτό που υπήρχε, και καταστρεπτικό σε σχέση με ό,τι καλό έχει δημιουργηθεί. Και αναφέρομαι φυσικά και στο σχέδιο για το Μετρό, έτσι όπως το είχε δρομολογήσει και το είχε φέρει σε πέρας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με μια λύση που και να έχουμε και μετρό και αρχαία. Πλέον όμως βλέπετε τι έγκλημα έχει υποστεί η πόλη και η πολιτιστική κληρονομιά της».

Για τον αυτοκινητόδρομο στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι «μιλάμε για μια πραγματικότητα την οποία επιφύλασσε ο κ. Μητσοτάκης για τους κατοίκους της πόλης και ευρύτερα της Θεσσαλονίκης, χωρίς να υπάρχει μια κυκλοφοριακή μελέτη για το τι επιβαρύνσεις θα έχει η καθημερινότητα των ανθρώπων εξαιτίας αυτής της επιλογής, ενώ δεν έχουν προηγηθεί, δεν έχουν ικανοποιηθεί κάποια προαπαιτούμενα, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός του ΟΑΣΘ, των αστικών συγκοινωνιών και η ολοκλήρωση του Μετρό. Μπορεί να μας φέρουν ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Ταχιάος, αυτή την περιβόητη κυκλοφοριακή μελέτη; Το μόνο που υπάρχει είναι οι καθημερινές εικόνες και η πραγματικότητα που βιώνουν όσοι χρησιμοποιούν τον περιφερειακό. Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη πρέπει να λογοδοτήσει στην πόλη γι’ αυτό».

«Προχωράμε σε ανάδειξη συντονιστικών στις Οργανώσεις Μελών και τις Νομαρχιακές Επιτροπές»

Ερωτηθείσα για τη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και για τον οδικό χάρτη μέχρι το συνέδριο η Δώρα Αυγέρη τόνισε «όπως είπε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τηρούμε το λόγο μας. Θα έχει χαρακτήρα ανασυγκρότησης, επανεκκίνησης και επανασυσπείρωσης, αλλά και έναν πανηγυρικό χαρακτήρα. Θα έχουν προηγηθεί τα απαραίτητα βήματα, όπως οι εκλογές για την ανάδειξη συντονιστικών στις Οργανώσεις Μελών και τις Νομαρχιακές Επιτροπές, όπως και η διαδικασία για την ανάδειξη συνέδρων. Ο υπόλοιπος οδικός χάρτης θα ξεδιπλωθεί σιγά σιγά. Μέσα σε αυτές τις λιγότερο από 100 μέρες της νέας ηγεσίας έχουν γίνει μεγάλα άλματα».

Στην ερώτηση σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές και τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καθώς και τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του προέδρου του κόμματος η Δώρα Αυγέρη είπε πως «δίνουμε μάχη να κερδίσουμε τον αντίπαλό μας, και αυτός είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, που κρύβονται πίσω από το 41% των εκλογών, για να περάσουν οποιαδήποτε αντικοινωνική και αντιλαϊκή πολιτική τους. Έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας, και πραγματικό και πολιτικό, για να πετύχουμε τον στόχο μας».

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση για το ενδεχόμενο συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, η Δώρα Αυγέρη υποστήριξε ότι «σε σχέση με την ανάγκη να μην είναι κατακερματισμένες οι προοδευτικές δυνάμεις και ο κοινωνικός χώρος που θα μετατραπεί σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία ανατροπής, το προαπαιτούμενο είναι να υπάρχουν συναινέσεις και συνεργασίες στην κοινωνία. Φάνηκε πόσο ανάγκη έχει ο κόσμος κάτι τέτοιο στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές, με τις ανατροπές που είχαμε σε δήμους, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Συνέβαλε σε αυτό η πολιτική ανιδιοτέλεια που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από το βράδυ του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα συνεργαστούμε με τις προοδευτικές δυνάμεις ώστε να ηττηθεί η μονοκρατορία του κ. Μητσοτάκη. Νομίζω ότι ο θρυμματισμός της εικόνας του πανίσχυρου Μητσοτάκη άρχισε από το βράδυ του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Sports in

LIVE: Λαμία – Παναθηναϊκός

Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – Παναθηναϊκός για την 6η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Απριλίου 2024