Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μυστηριώδες άστρο στην καρδιά του Milky Way «ήρθε από άλλο γαλαξία»

Μυστηριώδες άστρο στην καρδιά του Milky Way «ήρθε από άλλο γαλαξία»

Ο μετανάστης που εντοπίστηκε να περιφέρεται στο γαλαξιακό κέντρο εκτιμάται ότι ταξίδεψε τουλάχιστον 50.000 έτη φωτός.

Το μεταναστευτικό ζήτημα εκεί έξω φαίνεται πως είναι πιο περίπλοκο από ό,τι νομίζαμε.

Ένα άστρο που βρίσκεται κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας πιθανότατα είναι μετανάστης από άλλο γαλαξία, εκτιμά νέα μελέτη.

Το μυστηριώδες άστρο S0-6 είναι ένα από τα αστέρια που κινούνται σε τροχιά γύρω από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που καραδοκεί στο κέντρο του Γαλαξία μας, γνωστή ως Τοξότης Α*.

Δεδομένου όμως ότι το περιβάλλον γύρω από τη μαύρη τρύπα είναι πολύ βίαιο για να επιτρέπει τον σχηματισμό νέων άστρων, οι αστρονόμοι υποψιάζονται ότι τα άστρα αυτά πρέπει να σχηματίστηκαν κάπου αλλού και να μετανάστευσαν αργότερα στο γαλαξιακό κέντρο.

Θέλοντας να λύσουν το μυστήριο της προέλευσης αυτών των άστρων, ερευνητές διαφόρων ιαπωνικών ιδρυμάτων παρατήρησαν το S0-6 με το μεγάλο οπτικό-υπέρυθρο τηλεσκόπιο Subaru, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του ηφαιστείου Μάουνα Κέα της Χαβάης.

Σε πρώτη φάση οι ερευνητές υπολόγισαν την τροχιά του S0-6 και στη συνέχεια πραγματοποίησαν φασματοσκοπική ανάλυση, μια τεχνική που εξετάζει την ακτινοβολία του άστρου για να αποκαλύψει τη χημική του σύσταση.

Οι παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι το άστρο έχει ηλικία 10 δισεκατομμυρίων ετών, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τον Ήλιο, και έχει χημική σύσταση παρόμοια με τη σύσταση των άστρων σε γαλαξίες-νάνους όπως το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου, αναφέρουν οι ερευνητές στο Proceedings of the Japan Academy, Series B.

Η εξήγηση που προτείνουν είναι ότι το S0-6 γεννήθηκε σε έναν γαλαξία-νάνο που κάποια στιγμή απορροφήθηκε από τον δικό μας Γαλαξία, κάτι που είναι γνωστό ότι έχει συμβεί με αρκετούς μικρούς γαλαξίες στο παρελθόν του Μίλκι Ουέι.

Τέτοια άστρα εξωγαλαξιακής προέλευσης είχαν εντοπιστεί και παλαιότερα στον Γαλαξία, όμως το S0-6 προσφέρει τις πρώτες ενδείξεις ότι οι μετανάστες μπορούν να φτάνουν μέχρι το γαλαξιακό κένρο.

Η μελέτη εκτιμά ότι το άστρο ταξίδεψε περισσότερα από 50.000 έτη φωτός για να φτάσει από την αρχική του θέση στη σημερινή.

Το σενάριο αυτό θα πρέπει πάντως να επιβεβαιωθεί με παρατηρήσεις περισσότερων άστρων κοντά στον Τοξότη Α*, αναγνωρίζουν οι ερευνητές.

«Προήλθε πράγματι το S0-6 εκτός του Milky Way; Έχει συνοδά άστρα ή ταξίδεψε μόνο του;» σχολίασε σε δελτίο Τύπου ο Σόγκο Νισιγιάμα του Πανεπιστημίου Μιγιάγκι, επικεφαλής της μελέτης.

«Με περαιτέρω μελέτες ελπίζουμε να λύσουμε το μυστήριο των άστρων κοντά στη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα».

Sports in

Ποιος είναι ο λόγος που ο Παναθηναϊκός θα παίξει στην «Aleksandar Nikolić Hall» με τη Μακάμπι

Ο λόγος που τα δύο παιχνίδια των playoffs της EuroLeague ανάμεσα σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Παναθηναϊκό θα γίνουν στη γνωστή «Χάλα Πιονίρ».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024