Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καρκίνος: Τρομερή επιστημονική ανακάλυψη - Θαλάσσιο αγγούρι ίσως κρύβει το μυστικό για την καταπολέμησή του

Καρκίνος: Τρομερή επιστημονική ανακάλυψη – Θαλάσσιο αγγούρι ίσως κρύβει το μυστικό για την καταπολέμησή του

Επιστήμονες σε μία πρόσφατη μελέτη περιέγραψαν μεταξύ των άλλων μοναδικών χαρακτηριστικών τις προφανείς αντικαρκινικές ιδιότητες ενός συγκεκριμένου είδους θαλάσσιου αγγουριού.

Ένα όπλο στη μάχη της αναζήτηση θεραπείας κατά του καρκίνου φαίνεται πως έχουν βρει επιστήμονες σε ένα θαλάσσιο αγγούρι το οποίο εμφανισιακά μοιάζει με ακαθαρσίες σκύλου.

Συγκεκριμένα επιστήμονες από τις Φιλιππίνες σε μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Plos One», περιέγραψαν μεταξύ των άλλων μοναδικών χαρακτηριστικών τις προφανείς αντικαρκινικές ιδιότητες ενός συγκεκριμένου είδους θαλάσσιου αγγουριού.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένες από τις χημικές ουσίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να φιλοξενούν ειδικούς αντικαρκινικούς παράγοντες

«Αυτό που κάναμε σε αυτή τη μελέτη είναι να προσδιορίσουμε όσες περισσότερες ενώσεις βρέθηκαν στο τοίχωμα του σώματος και στα σπλάχνα (εσωτερικά όργανα) του Stichopus horrens. Πρόκειται για μια βασική μεταβολισμική ανάλυσή του», ανέφερε στο Gizmodo μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η συγγραφέας της έρευνας, Εϊζαντόρα Γιου, η οποία διεξήγαγε τη μελέτη μαζί με ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών που αποτελεί παράρτημα του Πανεπιστημίου των Φιλιππίνων.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι το Stichopus horrens περιέχει πολλές βιοδραστικές ενώσεις», οι οποίες σύμφωνα με τη Γιου θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές ως αντικαρκινικά.

Θαλάσσιο αγγούρι

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένες από τις χημικές ουσίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να φιλοξενούν ειδικούς αντικαρκινικούς παράγοντες που ονομάζονται τερπενοειδή γλυκοζίτες και σαπωνίνες. Οι τελευταίες, βρίσκονται πίσης στα κύτταρα των οσπρίων και πιστεύεται ότι «καταστέλλουν τη φλεγμονή που προάγει τον όγκο» αναστέλλοντας τα μονοπάτια σηματοδότησης που την προκαλούν.

Μαζί με την άμβλυνση των συμπτωμάτων του καρκίνου, η υποτιθέμενη θαλάσσια πανάκεια κρύβει επίσης χημικές ουσίες που λέγεται ότι προάγουν την ανάπτυξη των νευριτών, ή των νευρικών διεργασιών που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης άφθονη φωσφατιδυλοχολίνη, μια χημική ουσία της οποίας οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες θα μπορούσαν να ωφελήσουν τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα.

Οι άνθρωποι δεν πρέπει να σπεύσουν να αποθηκεύσουν φορτία Stichopus  horrens

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν σημαίνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να σπεύσουν να αποθηκεύσουν φορτία Stichopus  horrens για να θεραπεύσουν τον καρκίνο καθώς οι χημικές ουσίες που φέρει το θαλάσσιο αγγούρι και καταπολεμούν τον καρκίνο δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί αποτελεσματικές ή έστω ασφαλείς για χρήση από τον άνθρωπο και κάποιες εξ αυτών είναι επικίνδυνες για να χρησιμοποιηθούν.

Αυτό που επισημαίνει η μελέτη πάντως είναι ότι οι επιστήμονες μπορούν τώρα να αρχίσουν να μελετούν αυτές τις ενώσεις από το Stichopus  horrens και να διαπιστώσουν με βεβαιότητα αν όντως θα αποτελέσει όπλο για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Το Stichopus  horrens

Ορισμένοι από τους συγγραφείς της ομάδας εργάζονται ήδη πάνω σε τρόπους καλλιέργειας αυτών των αγγουριών της θάλασας κι εκτός της άγριας φύσης, γεγονός που θα πρέπει να διασφαλίσει μια βιώσιμη προμήθειά τους για μελλοντικές έρευνες. Άλλοι ερευνητές της ομάδας της αρχίζουν να μελετούν ενώσεις που μπορεί να μην έχουν πρακτικές εφαρμογές για τον άνθρωπο, αλλά θα μπορούσαν να εξηγήσουν πώς το θαλάσσιο αγγούρι αμύνεται απέναντι στους θηρευτές του.

«Προς το παρόν μελετάμε πώς οι παραδοσιακές μέθοδοι επεξεργασίας (ξήρανση, βράσιμο κ.λπ.) θα επηρεάσουν το μεταβολισμό του Stichopus  horrens», εξήγησε η ίδια.

Τι είναι το Stichopus  horrens

Το Stichopus  horrens είναι ένα θαλάσσιο αγγούρι που προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και είναι γνωστό στους θαλάσσιους ερευνητές και τους ντόπιους για τα μοναδικά χαρακτηριστικά του. Αυτά τα ασπόνδυλα θα αποβάλλουν γρήγορα την εξωτερική τους επιφάνεια όταν τα αγγίξει κάτι ως αμυντικός μηχανισμός. Όπως και άλλα θαλάσσια αγγούρια, είναι επίσης ιδιαίτερα πολύτιμα και πωλούνται σε ορισμένες χώρες είτε ως τρόφιμα είτε ως παραδοσιακά φάρμακα.

Μάλιστα εξαιτίας της εξωτερικής αγκαθωτής επιφάνειάς του έχει πάρει το παρατσούκλι «θαλάσσιο αγγούρι ντούριαν» από τον αγκαθωτό καρπό

Το Stichopus  horrens είναι εμπορικά σημαντικό είδος, συχνά αποξηραίνεται και πωλείται σε όλη την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου εκτιμάται ως αφροδισιακό.

Παρά τη δημοτικότητά τους, αυτά τα θαλάσσια αγγούρια δεν έχουν μελετηθεί τόσο στενά όσο άλλα είδη, ιδίως όσον αφορά τη μεταβολισμική τους, δηλαδή το σύνολο της χημικής τους σύνθεσης, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών υποπροϊόντων του και αυτός ήταν και ο λόγος που οι επιστήμονες από τις Φιλιππίνες προχώρησαν στην έρευνα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το θαλάσσιο αγγούρι θεωρείται θαλάσσιο φάρμακο. Οι λάτρεις της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής έχουν εκτιμήσει τα θαλάσσια αγγούρια ως αφροδισιακά, μια πεποίθηση που πιθανότατα τροφοδοτείται από το φαλλικό σχήμα του και τη συνήθεια του να εκκενώνει τα σπλάχνα του όταν απειλείται.

Η υποτιθέμενη ιδιότητά του ως ερωτικό φίλτρο δεν έχει ακόμη επαληθευτεί επιστημονικά σύμφωνα με τη New York Post, αν και ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι η κατανάλωση αυτού του θαλάσσιου αλίπαστου θα μπορούσε να «βελτιώσει το επίπεδο τεστοστερόνης και την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024