Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι διάσημοι που «έπεσαν από το θρόνο» τους εξαιτίας των αντι-LGBTQ+ απόψεων τους

Οι διάσημοι που «έπεσαν από το θρόνο» τους εξαιτίας των αντι-LGBTQ+ απόψεων τους

Μήπως είναι καιρός οι διάσημοι να μορφωθούν ή έστω να αρχίσουν να εμπιστεύονται τους υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων πριν μιλήσουν για queer ζητήματα;

Υπήρξε μια εποχή που η έκφραση ομοφοβικών απόψεων ήταν κάτι το σύνηθες για τις διασημότητες. Στις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80, αυτό γινόταν με τόσο μεγάλη συχνότητα που τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα της εποχής πιθανώς να ένιωθαν ότι υπήρχαν πολύ λίγες δημόσιες προσωπικότητες που μπορούσαν να εμπιστευτούν πραγματικά.

Σήμερα, είναι λιγότερο αποδεκτό για τις διασημότητες να εκφράζουν τέτοιου είδους αντιλήψεις. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι αν διατυπώσουν ομοφοβικά ή τρανσφοβικά σχόλια κινδυνεύουν να χάσουν θαυμαστές, γεγονός που συνεπάγεται με την απώλεια εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρόουλινγκ ήταν επίσης επικριτική προς τον Ντόναλντ Τραμπ. Εν κατακλείδι, ήταν ένα σύμβολο της κεντροαριστεράς.

Για κάθε διασημότητα όμως που ζητάει συγγνώμη για τις αντι-LGBTQ+ απόψεις της, βρίσκεται μια άλλη διάσημη προσωπικότητα που ευχαρίστως επαναλαμβάνει τις απόψεις της, παρόλο που γνωρίζει ότι είναι πιθανό να χάσει την υποστήριξη των queer ανθρώπων και των συνοδοιπόρων τους.

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είναι με βεβαιότητα η πιο επιφανής προσωπικότητα της οποίας οι απόψεις έχουν προξενήσει μπελάδες.

Για χρόνια, η Ρόουλινγκ ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στα queer άτομα. Πολλά παιδιά μεγάλωσαν διαβάζοντας τα βιβλία του Χάρι Πότερ, στα οποία βρήκαν παρηγοριά, ασφάλεια και ζεστασιά, και η Ρόουλινγκ εγκωμιάστηκε ευρέως επειδή έκανε τόσα πολλά νέα άτομα να αρχίσουν πάλι να διαβάζουν.

Πέρα από τα βιβλία της, η Ρόουλινγκ παρουσίαζε τον εαυτό της ως προοδευτική προσωπικότητα. Υποστήριξε το Εργατικό Κόμμα υπό τον Γκόρντον Μπράουν, αν και υπήρξε πολύ ηχηρή επικριτής της ηγεσίας του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Αντί να ακούσει τις φωνές των τρανς, επανέλαβε τις απόψεις του

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρόουλινγκ ήταν επίσης επικριτική προς τον Ντόναλντ Τραμπ. Εν κατακλείδι, ήταν ένα σύμβολο της κεντροαριστεράς.

Όλα αυτά όμως άλλαξαν όταν άρχισε να μιλάει για τα τρανς ζητήματα. Η έγνοια της για την υποτιθέμενη εξάλειψη της έμφυλης γλώσσας μετατράπηκε σύντομα σε κάτι πιο ανησυχητικό, με τη συγγραφέα να δημοσιεύει εκτενείς αναρτήσεις στο ιστολόγιο της, όπου εξέφραζε την αντίθεση της στις μεταρρυθμίσεις για την αναγνώριση του φύλου και στο δικαίωμα των τρανς νέων να πραγματοποιούν μετάβαση.

Η Ρόουλινγκ παραμένει επιτυχημένη, αλλά πλέον οι απόψεις της σχετικά με τα δικαιώματα των τρανς συζητούνται εξίσου -αν όχι περισσότερο- από τα βιβλία της. Ναι, ορισμένοι την έχουν επικροτήσει για τις απόψεις της, αλλά στους LGBTQ+ κύκλους, το όνομα της έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό αστεία ατάκα.

Dave Chappelle

Πριν από λίγο καιρό ο Dave Chappelle θεωρείτο παγκοσμίως ένας από τους πιο καυστικούς κωμικούς της Αμερικής.

Το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε ως τον ένατο πιο αστείο stand-up κωμικό όλων των εποχών. Το 2006, το Esquire τον περιέγραψε ως την «κωμική ιδιοφυΐα της Αμερικής».

Ωστόσο, η φήμη του είχε ήδη αρχίσει να «θρυμματίζεται». Είχε αντιμετωπίσει κριτική για τα αστεία που είχε κάνει για την Κέιτλιν Τζένερ και άλλα τρανς άτομα το 2016, αλλά αντί να ακούσει τις φωνές των τρανς, επανέλαβε τις απόψεις του.

Το 2018, ο Chappelle επανέλαβε το αστείο του για την Τζένερ στο αφιέρωμα του Netflix Equanimity. Η κατάσταση χειροτέρεψε την επόμενη χρονιά με την κυκλοφορία του Dave Chappelle: Sticks & Stones, όπου αστειεύτηκε για τις καταγγελίες περί κακοποίησης παιδιών από τον Michael Jackson και για τα LGBTQ+ άτομα.

Τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο πριν από δύο χρόνια με το έκτο αφιέρωμα του Netflix, The Closer. Στο stand-up πρόγραμμά του, ο κωμικός δήλωσε ότι είναι «ομάδα TERF» και συμμάχησε με την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Ricky Gervais

Ο Ricky Gervais είναι ένας ακόμη κωμικός που βρέθηκε στο στόχαστρο για τα σχόλια του κατά των ΛΟΑΤΚΙ+.

«Είδαμε το «κωμικό» αφιέρωμα του Ricky Gervais στο Netflix για να μη χρειαστεί να το δείτε εσείς», ανέφερε τότε η αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση. «Είναι ένα σόου γεμάτο από γραφικές, επικίνδυνες αντι-τρανς ατάκες που «μασκαρεύονται» ως αστεία. Ξεστομίζει επίσης αντι-γκέι ρητορική και διασπείρει ανακριβείς πληροφορίες για τον HIV».

Ο Gervais έκανε ένα «αστείο» για τις «ντεμοντέ γυναίκες», όπως τις αποκάλεσε, λέγοντας ότι είναι «αυτές με τις μήτρες», κατά τη διάρκεια του αφιερώματος.

Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι υπέροχες, έτσι δεν είναι; Οι καινούργιες που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό. Αυτές με τα γένια και τα κα**ια». Ο Gervais δέχτηκε έντονη κριτική και πολλά LGBTQ+ άτομα δεν θα τον συγχωρήσουν ποτέ.

*Με πληροφορίες από thepinknews | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Warner Bros Entertainment | YouTube | Μια συζήτηση μεταξύ της JK Rowling και του Steve Kloves

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024