Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Αν ήξερε να μαγειρεύει μπορεί να μην είχε μαυρισμένο μάτι»: Τα κακοποιητικά «αστεία» του Matt Rife

«Αν ήξερε να μαγειρεύει μπορεί να μην είχε μαυρισμένο μάτι»: Τα κακοποιητικά «αστεία» του Matt Rife

«Χρειάζεται μονοψήφιος δείκτης νοημοσύνης για να γελάσεις με ένα αστείο όπου η ατάκα είναι ότι χτυπάς γυναίκες», απάντησε η Drew Afualo.

Ο κωμικός Matt Rife, του οποίου τα σόου γίνονται συχνά viral στο TikTok τον τελευταίο χρόνο, πυροδοτεί αντιδράσεις για ένα «αστείο» που αφορούσε την ενδοοικογενειακή βία και το οποίο περιλαμβάνεται στο τελευταίο του σόου.

Με τίτλο Natural Selection, το αφιέρωμα του Rife έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις 15 Νοεμβρίου και ξεκινά με ένα «αστείο» που αναφέρεται στο ότι ο κωμικός πήγε σε ένα εστιατόριο με έναν φίλο του και τον καλωσόρισε μια οικοδέσποινα που είχε μαυρισμένο μάτι. Ο φίλος του αναρωτήθηκε γιατί η οικοδέσποινα δεν δούλευε στην κουζίνα «για να μην χρειαστεί να δει κανείς το πρόσωπό της». Η ατάκα του Rife: «Νομίζω ότι αν μπορούσε να μαγειρέψει, δεν θα είχε αυτό το μαυρισμένο μάτι».

Κατηγορούν τον Rife για punching down, δηλαδή για το ότι κάνει πλάκα εις βάρος των θυμάτων της έμφυλης βίας

Τα αποσπάσματα του εν λόγω «αστείου» κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αμέσως μετά την κυκλοφορία του αφιερώματος. Εντός λίγων ημερών, ένα τουλάχιστον απόσπασμα είχε πάνω από 2 εκατομμύρια προβολές, καθώς η κριτική γιγαντώθηκε.

Ο Rife έχει αναρτήσει τα stand-up comedy προγράμματα του στο TikTok από το 2020 και γρήγορα απέκτησε πολλούς ακόλουθους, με περισσότερους από 18 εκατομμύρια ακολούθους αυτή τη στιγμή. Τα βίντεο του συνήθως επικεντρώνονται στο σεξ, τα ραντεβού και τις σχέσεις και έχουν λάβει σε γενικές γραμμές θετικές αντιδράσεις από τους θαυμαστές του.

«Δεν είναι καθόλου αστείο»

Σε απάντηση του κακοποιητικού αστείου στο Natural Selection, οι θαυμαστές και οι διαδικτυακοί δημιουργοί, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες, κατηγορούν τον Rife για punching down, δηλαδή για ότι κάνει πλάκα εις βάρος των θυμάτων της έμφυλης βίας, αντί για punching up, δηλαδή να αστειευτεί με εκείνους που έχουν περισσότερη δύναμη. «Απλώς δεν είναι καθόλου αστείο και είναι εξωφρενικό που η ομάδα του το άφησε να περάσει γνωρίζοντας ότι το κοινό του είναι κυρίως γυναικείο», δήλωσε σε ένα βίντεο η χρήστης @the.self.defense.girl στο TikTok.

Στο δεύτερο βίντεο τη βλέπουμε να απαντά σε ένα σχόλιο που λέει ότι ο Rife είναι κωμικός και πρέπει να «ξεπεράσει» το αστείο

@the.self.defense.girl This is for educational purposes and not meant to bully or harrass. Do you think Matt Rife’s Netflix comedy special just tanked his career? . #mattrife #netflix #comedy #comedyspecial #dvsurvivor #dv #dvawareness #viral #funnyvideos #fyp #foryou ♬ original sound – Katie | The.Self.Defense.Girl

Ο Drew Afualo, μια TikToker που έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα που απαντά στους μισογύνηδες άνδρες στο διαδίκτυο, δημιούργησε δύο βίντεο σχετικά με το αστείο του Rife. Στο πρώτο, εξηγούσε γιατί θεωρούσε ότι το αστείο δεν ήταν αστείο και έλεγε ότι ο Rife απομακρύνει το γυναικείο κοινό του.

Στο δεύτερο βίντεο τη βλέπουμε να απαντά σε ένα σχόλιο που λέει ότι ο Rife είναι κωμικός και πρέπει να «ξεπεράσει» το αστείο. «Χρειάζεται πολλή ευφυΐα και εξυπνάδα και μια μοναδική οπτική γωνία για να γράψεις υψηλής ποιότητας αστεία, αλλά χρειάζεται μονοψήφιος δείκτης νοημοσύνης για να γελάσεις με ένα αστείο όπου η ατάκα είναι ότι χτυπάς γυναίκες» λέει.

Ο Rife απάντησε στην κριτική στις 20 Νοεμβρίου αναρτώντας μια εξοργιστική «συγγνώμη» στη σελίδα του στο Instagram. «Αν έχετε προσβληθεί ποτέ από ένα αστείο που έχω πει, εδώ είναι ένας link για την επίσημη συγγνώμη μου», έγραψε. Ο σύνδεσμος που πρόσθεσε οδηγεί τους χρήστες σε έναν ιστότοπο για «κράνη ειδικών αναγκών», μια αντίδραση που προκάλεσε άλλο ένα κύμα αντιδράσεων και κατηγοριών για ableism.

*Με πληροφορίες από Times | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Instagram | Matt Rife

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024